Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Oil Change: 5 τρισ. δολ. μπορούν να μαζέψουν οι ισχυροί μέσω φόρων στα ορυκτά

Oil Change: 5 τρισ. δολ. μπορούν να μαζέψουν οι ισχυροί μέσω φόρων στα ορυκτά

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι πλούσιες χώρες έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν περίπου 5 φορές περισσότερα χρήματα από όσα ζητούν οι χώρες χαμηλού εισοδήματος για χρηματοδότηση για το κλίμα - Ο τερματισμός των επιδοτήσεων σε ορισμένες από τις πιο ρυπογόνες μορφές ενέργειας θα μπορεί να φέρει επιπλέον 270 δισ. δολ. από τα πλούσια κράτη

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα κάθε χρόνο μέσω απροσδόκητων φόρων στα ορυκτά καύσιμα, διακοπής των επιβλαβών επιδοτήσεων και φόρου περιουσίας στους δισεκατομμυριούχους.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό Oil Change International τον Σεπτέμβριο, δείχνει ότι οι πλούσιες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν περίπου 5 φορές περισσότερα χρήματα από όσα ζητούν οι χώρες χαμηλού εισοδήματος για χρηματοδότηση για το κλίμα.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ζητήσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως δημόσιους πόρους για να τις στηρίξουν στις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και να ανταποκριθούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι χώρες υψηλού εισοδήματος δεν έχουν προσφέρει πουθενά κοντά σε αυτό το επίπεδο χρηματοδότησης για την υποστήριξη μιας παγκόσμιας πράσινης μετάβασης.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης έρχεται με τη μορφή δανείων χαμηλού επιτοκίου από την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρά με τη μορφή επένδυσης που είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο φόρος περιουσίας 2% (και όχι μόνο) στους δισεκατομμυριούχους

Η Βραζιλία ως ηγέτης της G20, ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εισαγάγουν φόρο περιουσίας 2% στους δισεκατομμυριούχους για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης.

Αυτός ο τύπος φόρου περιουσίας θα μπορούσε να συμβάλει στη συγκέντρωση 483 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και ένας φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 327 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πρόσθετοι φόροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση ακόμη μεγαλύτερων κεφαλαίων, όπως για την πώληση μεγάλης τεχνολογίας, όπλων και μόδας πολυτελείας, που θα ανέλθει σε περίπου 112 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανακατανομή του 20% των δημοσίων στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 454 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ η φορολόγηση των πλουσίων θα μπορούσε να βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων, απλώς ο τερματισμός των επιδοτήσεων σε ορισμένες από τις πιο ρυπογόνες μορφές ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή επιπλέον 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πλούσιες χώρες και 846 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν εφαρμοστούν παγκοσμίως.

Συνολικά, η Oil Change εκτιμά ότι οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν περίπου 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα.

Αυτό το ποσό θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο εάν οι χώρες υψηλού εισοδήματος έπαιρναν πιο ακραία δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία έχουν παρατηρηθεί σε περιόδους έκτακτης ανάγκης στο παρελθόν.

Ο Laurie van der Burg (επικεφαλής των δημοσίων οικονομικών της Oil Change International), δήλωσε:

«Πέρυσι, οι χώρες συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα. Τώρα είναι καιρός οι πλούσιες χώρες να πληρώσουν για να κάνουν πράξη αυτή την υπόσχεση.

Δεν υπάρχει έλλειψη δημόσιου χρήματος για τις πλούσιες χώρες για να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί για τη δράση για το κλίμα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Μπορούν να ξεκλειδώσουν τρισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και ισοδύναμη επιχορήγηση χρηματοδότησης για το κλίμα, τερματίζοντας τις δωρεές ορυκτών καυσίμων, πληρώνοντας τους ρυπαίνοντες και αλλάζοντας τους άδικους οικονομικούς κανόνες».

 

Χρειάζεται βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων

Αν και υπάρχει σημαντική δυνατότητα για αύξηση των υψηλών επιπέδων χρηματοδότησης για το κλίμα, η Oil Change υπογραμμίζει ότι ο ρυθμός και η φιλοδοξία της μεταρρύθμισης της πολιτικής που εξετάζεται δεν είναι ακόμη

αρκετά φιλόδοξο για να ξεκλειδώσει την κλίμακα των δημόσιων πόρων που παρουσιάζεται στην έκθεση.

Ο οργανισμός λέει ότι πρέπει να υπάρξει βαθύτερη πολυμερής συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων που υπερασπίζονται αυτά τα ζητήματα και συνδέουν τις ατζέντες δίκαιης χρηματοδότησης και δράσης για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης.

 

Αναμένοντας την COP29

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP29, που θα πραγματοποιηθεί στο Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο.

COP-28-deal_1.jpg

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων COP, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες εξέφρασαν την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από χώρες υψηλού εισοδήματος για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, να αυξήσουν την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μετριάσουν τον κίνδυνο κλιματικών καταστροφών.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν παρουσίασε τα σχέδιά της για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα.

Μια από τις κύριες επιδιώξεις είναι να καθοριστεί ένας νέος ετήσιος στόχος χρηματοδότησης που θα συνεισφέρουν οι πλούσιες χώρες για να βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, οι χώρες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν για το ποσό της χρηματοδότησης που θα προσφέρουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός ταμείου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη στήριξη ορισμένων από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, καθώς και για την ανάπτυξη της πράσινης ενεργειακής τους ικανότητας. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην άντληση κεφαλαίων είναι ότι οι εισφορές θα είναι εθελοντικές, χωρίς σχέδιο εισαγωγής μηχανισμού που θα αναγκάζει τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων να συνεισφέρουν, παρά την αυξανόμενη πίεση από τους περιβαλλοντολόγους για μια τέτοια κίνηση.

 

Οι αναδυόμενοι… ζητούν βοήθεια από τους πλούσιους

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες λένε ότι δεν μπορούν να θεσπίσουν πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα χωρίς μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από τις πλούσιες χώρες.

Κατά τη διάρκεια της COP28, στο Ντουμπάι, περισσότερες από 120 χώρες δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Ωστόσο, αυτό θα είναι μια σταγόνα στο νερό, εκτός εάν δοθεί μεγαλύτερη υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες για να κάνουν το ίδιο.

Πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος υφίστανται εκβιομηχάνιση, η οποία αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε χώρες όπως η Γουιάνα και η Ναμίμπια, οι οποίες βλέπουν την ταχεία ανάπτυξη των τομέων τους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Με την έρευνα από την Oil Change να παρέχει ένα σαφές μονοπάτι για την αύξηση της χρηματοδότησης για το κλίμα, ο οργανισμός ελπίζει ότι θα βοηθήσει να ενθαρρύνει τις πλούσιες χώρες να κάνουν περισσότερα για να υποστηρίξουν την παγκόσμια πράσινη μετάβαση στο COP29.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης