Ενέργεια

Διχασμός μεταξύ υπερασπιστών των πυρηνικών για τον ειδικό κανονισμό της ΕΕ

Διχασμός μεταξύ υπερασπιστών των πυρηνικών για τον ειδικό κανονισμό της ΕΕ

Κρίσιμες οι 100 πρώτες ημέρες της 2ης θητείας της φον ντερ Λάιεν - Η αντικατάσταση του Επίτροπου Εσωτερικών Αγορών ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές… (euractiv)

Διχογνωμία επικρατεί μεταξύ των υπερασπιστών της πυρηνικής ενέργειας για αν θα ζητήσουν έναν ειδικό κανονισμό της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια.

Οι ενδιαφερόμενα διαφωνούν σχετικά με το πως θα προωθήσουν ή θα απορρίψουν την «Πυρηνική Πράξη» του Τιερί Μπρετόν (πρώην Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών).

Θυμίζουμε ότι ο Μπρετόν σκιαγράφησε για πρώτη φορά την προαναφερόμενη ιδέα του σε δύο περιπτώσεις στις αρχές Απριλίου (σχετικό δημοσίευμα του WEN).

Όσοι υποστηρίζουν τον πυρηνικό τομέα στις Βρυξέλλες συμφωνούν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν πρέπει πλέον να κάνει «διακρίσεις» κατά της πυρηνικής ενέργειας σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά διαφέρουν ως προς το ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση για να επιτευχθεί αυτό.

Από τη μια πλευρά, «Πιστεύω περισσότερο στην ομαλοποίηση της πυρηνικής ενέργειας παρά στην ειδική μεταχείριση», είπε στο Euractiv μια πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της εσωτερικής ευαισθησίας του θέματος.

Από την άλλη πλευρά, ο Christophe Grudler (φιλοπυρηνικός Γάλλος ευρωβουλευτής) είπε στο Euractiv ότι στις ακροάσεις επιβεβαίωσης ενώπιον του Κοινοβουλίου το φθινόπωρο, οι ορισθέντες Επίτροποι της ΕΕ θα πρέπει να «αναλάβουν ισχυρές δεσμεύσεις», ιδίως για μια «Πυρηνική Πράξη ή για μια Ευρωπαϊκή πυρηνική στρατηγική»

 

Η ιδέα του Μπρετόν

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Euractiv, ο πρώην Επίτροπος είπε ότι «ένα τέτοιο κείμενο θα πρέπει να επιτρέψει μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία στις ασφαλέστερες πυρηνικές τεχνολογίες στον κόσμο, να ενθαρρύνει την εμφάνιση διασυνοριακών έργων και να προσελκύσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ενίσχυση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογίας».

Μιλώντας στο Euractiv μετά την ανακοίνωση του Μπρετόν, ο Luc Rémont (Διευθύνων Σύμβουλος της πυρηνικής επιχείρησης και προγραμματιστής EDF), είπε ότι η πρωτοβουλία ήταν «απολύτως ευπρόσδεκτη».

Η ιδέα μιας πράξης αφιερωμένης στα πυρηνικά προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου η Επιτροπή της ΕΕ προσάρμοζε όλο και περισσότερο τη χάραξη πολιτικής στις ξεχωριστές ανάγκες μιας χούφτας «στρατηγικών» ενεργειακών τομέων.

Οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής περιελάμβαναν μια συμμαχία στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, μια στρατηγική δέσμευσης άνθρακα και «σχέδια δράσης» για τις αντλίες αιολικής ενέργειας και θερμότητας, το τελευταίο εκ των οποίων αποσύρθηκε.

Αυτή η χάραξη πολιτικής έφτασε στο αποκορύφωμά της με την έγκριση τον Φεβρουάριο του νόμου περί Net-Zero Industry Act ο οποίος υποστηρίζει έναν κατάλογο τεχνολογιών που ορίζονται ως «στρατηγικές» για την κυριαρχία της ΕΕ και τη βιομηχανική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

 

Η αποχώρηση του Μπρετόν ίσως αλλάξει την «Πυρηνική Πράξη»
Τιερί_Μπρετόν_Ευρωπαίος_Επίτροπος_Εσωτερικής_Αγοράς_1.jpg

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Μπρετόν αποχώρησε από τις Επιτροπές μετά από διαμάχη με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πλέον δεν είναι σαφές ποια μορφή θα είχε μια Πυρηνική Πράξη (εάν υλοποιηθεί ποτέ).

Η Valérie Faudon (Γενική Αντιπρόσωπος της Γαλλικής Πυρηνικής Ενέργειας) είπε στο Euractiv ότι η ευρεία κατεύθυνση του κειμένου θα πρέπει να είναι η δομή ενός «πυρηνικού οικοσυστήματος» το οποίο θα βοηθούσε στη δημιουργία και ενίσχυση των αλυσίδων πυρηνικής παραγωγής, της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης και των προοπτικών της αγοράς της τεχνολογίας.

Η Faudon υιοθέτησε επίσης μια πιο συστηματική προσέγγιση, υποστηρίζοντας τροποποιήσεις σε αρκετούς ευρωπαϊκούς νόμους, με σκοπό να τερματιστεί αυτό που χαρακτήρισε ως «τις διακρίσεις που υφίστανται από την πυρηνική ενέργεια σε ορισμένα κείμενα και ευρωπαϊκά ταμεία ανάπτυξης», σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή.

Σύμφωνα με τον Gaëlle Marti (Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Λυών), η προτεινόμενη προσέγγιση του Faudon είναι νομικά δυνατή.

Μιλώντας στο Euractiv υποστήριξε ότι μια «Πυρηνική Πράξη θα ήταν στην πραγματικότητα πολλά κείμενα» τα οποία θα τροποποιούσαν μεμονωμένα τους υπάρχοντες νόμους που θεωρήθηκαν ανεπαρκώς υποστηρικτικοί για τα πυρηνικά.

 

Κρίσιμες οι 100 πρώτες ημέρες της 2ης θητείας της φον ντερ Λάιεν

Άλλες πηγές είναι πιο προσεκτικές.

«Αναρωτιόμαστε αν δεν θα ήταν προτιμότερονα αποφύγουμε το διαχωρισμό των πυρηνικών», είπε στο Euractiv Γάλλος διπλωμάτης ο οποίος έχει συνομιλίες με ευρωβουλευτές ενόψει των κοινοβουλευτικών ακροάσεων των επερχόμενων Επιτρόπων.

«Η ιδέα της Πυρηνικής Πράξης δεν είναι ακόμη στα σκαριά και τελικά δεν ξέρουμε καν αν τη θέλουμε», είπε στο Euractiv ένας βοηθός ευρωβουλευτής που υποστηρίζει τα πυρηνικά.

Οι υποστηρικτές των πυρηνικών μπορεί να έχουν κατά νου τη συμπερίληψη των πυρηνικών στην επικείμενη «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία», που υποσχέθηκε η φον ντερ Λάιεν κατά την προεκλογική της ομιλία στις 16 Ιουλίου στους ευρωβουλευτές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύτηκε να υλοποιήσει αυτή την πρωτοβουλία εντός των πρώτων 100 ημερών της 2ης θητείας της.

Στην επιστολή της φον ντερ Λάιεν προς το νέο Επίτροπο Ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν, ο Δανός προσανατολίζεται να υποστηρίξει την επιταχυνόμενη ανάπτυξη και ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2030.

Ελπίζεται ότι αυτοί οι μικρότεροι αντιδραστήρες μπορούν να κλιμακωθούν πιο εύκολα από τα σημερινά μεγαλύτερα σχέδια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης