Ενέργεια

Νόμο για τις πυρηνικές τεχνολογίες ζητάει η ΕΕ

Νόμο για τις πυρηνικές τεχνολογίες ζητάει η ΕΕ

Επιδιώκει φτηνά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία όμως παραμένει επιφυλακτική

Ο Τιερί Μπρετόν (Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς) εξέφρασε την επιθυμία του για ένα νέο νόμο της ΕΕ για τις πυρηνικές τεχνολογίες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πυρηνικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης θα είναι ηλεκτρική ενέργεια.

Η μοντελοποίηση της Επιτροπής εκτιμά ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 57-79% έως το 2040.

Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει επικεντρωθεί επί μακρόν στην τόνωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με ειδική οδηγία και στόχους ανάπτυξης.

Η εστίαση στη βιομηχανική στρατηγική για καθαρές τεχνολογίες οδήγησε σε ένα σχέδιο δράσης για την αιολική ενέργεια και σε έναν επικείμενο Καταστατικό Ηλιακό Χάρτη.

 
Η στάση της ΕΕ
στην πυρηνική ενέργεια

Η ιστορική διαίρεση της Ευρώπης στην πυρηνική ενέργεια σήμαινε ότι η συμμετοχή της ΕΕ στον τομέα έχει επικεντρωθεί στην ασφάλεια και τον παροπλισμό αποβλήτων μέσω πρωτοβουλιών όπως το Πρόγραμμα Έρευνας και Κατάρτισης Euratom.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια αφιερώνονται επίσης στην ανάπτυξη της τεχνολογίας πυρηνικής σχάσης (διάσπαση του πυρήνα του ατόμου ενός στοιχείου από την οποία προκύπτουν 2 πυρήνες ελαφρότερων στοιχείων με την ταυτόχρονη απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας) σε αρχικό στάδιο.

Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση του 2022 πυροδότησε εκκλήσεις για μεγαλύτερη υποστήριξη της ΕΕ για την πυρηνική σύντηξη.

 

Παρουσίαση ιδέας με ασαφείς λεπτομέρειες  

Ο Γάλλος (Τιερί Μπρετόν) παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του για την «Πυρηνική ενέργεια» την Τρίτη 8 Απριλίου 2024 ενώπιον νομοθετών από τις επιτροπές ενέργειας και βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Διεθνούς Εμπορίου.

Υποστήριξε αυτή την πρόταση την Πέμπτη 10 Απριλίου σε εκδήλωση του κλάδου που διοργάνωσε η Euractiv στις Βρυξέλλες.

Κατά την άποψή του, είναι πλέον απαραίτητο να μεταφερθεί η πυρηνική ενέργεια σε «άλλο επίπεδο», καθώς «έχει να παίξει κεντρικό ρόλο στη σύνθετη εξίσωση μεταξύ ασφάλειας, βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας».

Ο Μπρετόν είναι υποστηρικτής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής έρευνας και καινοτομίας στις «ασφαλέστερες πυρηνικές τεχνολογίες στον κόσμο» ως αναπόσπαστο μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής πρωτοβουλίας της ΕΕ για την προώθηση του τομέα.

Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας είναι ασαφείς, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου.

Ωστόσο, «είναι απολύτως ευπρόσδεκτο», δήλωσε ο Λουκ Ρέμοντ (Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF) μετά την εκδήλωση στην Euractiv.

Έσπευσε επίσης να τονίσει ότι η πυρηνική «είναι μια ευρωπαϊκή βιομηχανία» και μεγάλο μέρος της υποστήριξης για την πυρηνική ώθηση, οφείλεται στα γαλλικά συμφέροντα.

 

Πίεση για δημόσια χρηματοδότηση - Επιφυλακτική η ΕΤΕπ

Η πυρηνική βιομηχανία δημιούργησε πρόσφατα τη δική της συμμαχία, με επίκεντρο την ανάπτυξη καινοτόμων νέων πυρηνικών τεχνολογιών, όπως οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες (SMR) και οι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες (AMRs).

Η συμμαχία στοχεύει στη συγκέντρωση πόρων και απαιτήσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η εμφάνιση αυτών των νέων τεχνολογιών.

Η συμμαχία επιδιώκει επίσης να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές δημόσιες Αρχές (με μια συγκεκριμένη έκκληση για περισσότερη δημόσια στήριξη), ξεκινώντας από τους υπηκόους και τα κονδύλια της ΕΕ.

Ιδιαίτερος στόχος είναι τα φτηνά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Για την ώρα, η τράπεζα παραμένει επιφυλακτική, σύμφωνα με τον Tόμας Όστρος (Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ).

«Μέχρι το 2030, προτεραιότητά μας θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο Όστρος κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ενέργεια στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης