Απόψεις

Ο κίνδυνος διατάραξης του επενδυτικού κλίματος με την θέσπιση φόρων για το παραμικρό - Η ενέργεια στο επίκεντρο

Ο κίνδυνος διατάραξης του επενδυτικού κλίματος με την θέσπιση φόρων για το παραμικρό - Η ενέργεια στο επίκεντρο
Πυκνώνει και διογκούται η δυσαρέσκεια στην επενδυτική κοινότητα για τη νέα τάση που εμφανίζει το κυβερνητικό επιτελείο να θεσπίζει με το παραμικρό νέους φόρους, πολύ δε περισσότερο μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που έδειξε ότι η κυβέρνηση έχασε φυσιολογικά και λόγω της χαλαρής ψήφου αλλά και με κάποια δεδομένα, που είχαν προηγηθεί, ποσοστά, χωρίς όμως να κερδίζει τίποτε η μείζονα αντιπολίτευση.

Από εκεί και πέρα μέσα από ένα πολιτικό περιβάλλον σπέκουλας που προσπάθησε να κοντύνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, δημιουργήθηκε ένα κλίμα που παρασύρει σε βεβιασμένες κινήσεις την κυβερνητική πολιτική με επίκεντρο τους ενεργειακούς ομίλους σε πρώτη φάση.

Και θα έλεγε κανείς, ότι τίποτε δεν θα δημιουργούσε αρνητική έκπληξη, αν υπήρχαν συντεταγμένες γραμμές για πρόσθετη κοινωνική πολιτική που είναι καλοδεχούμενη και ενδεικνυόμενη. Άλλωστε η σημερινή Νέα Δημικρατία έχει από την πρώτη τετραετία εγκαταλείψει την φιλελεύθερη γραμμή και έχει στραφεί σε ένα πιο κεντρώο κεϋνσιανό μοντέλο. Στα πλαίσια αυτά άλλωστε το WEN επικρότησε την κίνηση πλήρους κρατικοποίησης της ΔΕΠΑ που συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κρίσης και που οι αδυναμίες των προηγουμένων κυβερνήσεων μέσα από τις μνημονιακές λύσεις είχαν οδηγήσει σε δεσμεύσεις ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο σε αυτή αλλά και τα δίκτυα των φυσικού αερίου.

H υπεροφορόλογηση για τα επιδόματα

Είναι άλλο όμως να επιχειρείς και να διορθώνεις τα θεσμικά λάθη και άλλο να ξυπνάς μια μέρα και να αποφασίζεις να βάλεις φόρους 300 εκατ σε δυο υγιείς επιχειρηματικούς ομίλους που δεν σου ζήτησαν δεκάρα στο Covid και πραγματοποιούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ξεπεράσουν τη φθίνουσα πορεία των ορυκτών καυσίμων, σου αποδίδουν δεκάδες εκατομμύρια σε φόρους κάθε χρόνο και συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με κοινωνικό προϊόν.

Εύκολα ο μέσος πολίτης αλλά και ο συνταξιούχος που θα λάβει στο τέλος του έτους την όποια βοήθεια του αναλογεί θα το εκτιμήσει μεν, αλλά θα πονηρευθεί από το timing και μόνο και θα θυμηθεί ότι κάποιοι ανησυχούν για τα επόμενα πολιτικά γκάλοπ. Ο δε κεντρώος που είναι και βασικός ψηφοφόρος θα θυμηθεί τα επιδοματάκια του ΣΥΡΙΖΑ που τείνουν να γίνουν θεσμός και ο απλός επενδυτής θα αναρωτηθεί: Τι οικονομία είναι αυτή, που μια μέρα ξυπνάμε και μας δημεύουν τα κέρδη; Και του χρόνου τι θα γίνει, πάλι το ίδιο; Και αν δεν έχουν κέρδη οι επιχειρήσεις, πως θα δώσεις το επίδομα;

Και θα αναρωτηθεί: Έχεις κύριε μια βιώσιμη πολιτική ή όπου βρίσκεις περίσσευμα θα το παίρνεις για να το μοιράσεις και θα πηγαίνουμε μήνα με τον μήνα.Γιατί τότε τι νόημα έχει από τον μικροεπενδυτή μέχρι έναν όμιλο που είναι παρών μακροπρόθεσμα και στα εύκολα και στα δύσκολα να επενδύει σε αυτό το περιβάλλον.


Η βεβιασμένη κίνηση

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και την περασμένη Δευτέρα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Σκυλακάκης είχε αποφασίσει να βάλει τη έκτακτη εισφορά στα λεγόμενα υπερκέρδη, που μάλιστα χαρακτηρίστηκαν ουρανοκατέβατα, ότι οι επιχερήσεις δηλαδή δεν είχαν δουλέψει για αυτά- αλήθεια με ποιών τα χρήματα έγιναν οι επενδύσεις- και διάφορα άλλα. Και ενώ στο επιτελείο γνώριζαν ότι τα ενεργειακά μείγματα ήταν εξαγωγικά και οι μεγάλοι άνοδοι των τιμών της χονδρικής προέρχονταν από την αυξημένη ζήτηση λόγω της κακής λειτουργίας των διασυνδέσεων της Ανατολικής Ευρώπης και εν μέρει της ενεργειακής τρύπας που υφίσται στην Ουκρανία λόγω των κατεστραμμένων υποδομών.

Είχε προηγθεί βέβαια η επικοινωνιακή γκάφα ολκής με την επιστροφή από τους ελεύθερους επαγγελματίες των επιδοτήσεων της ενεργιακής κρίσης, που ελήφθη μια ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές (10 Ιουλίου) με προθεσμία μέχρι τις 17 Ιουλίου.

Έτσι η άνοδος των τιμών της χονδρικής με την αβεβαιότητα, ότι μπορεί να ανέβαζε τα πράσινα τιμολογια, έστω και κάποια λίγα σεντς τον Αύγουστο, οδήγησαν σε εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για θέσπιση τέλους που θα εξασφαλίσει ενδεχόμενες ανάγκες επιδοτήσεων για τα τιμολόγια του Αυγούστου.
Τα νούμερα δεν είναι μεγάλα και οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί δεν πρόκειται να αλλάξουν τα επενδυτικά τους πλάνα είτε τα ουσιαστικά τους αποτελέσματα πληρώνοντας έναν τέτοιο φόρο για ένα διάστημα δυο μηνών.


Πως η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της

Όμως οι όροι του πιαχνιδιού αλλάζουν και πάλι αιφινιδίως
με στόχο να εμφανιστεί η κευνβέρνηση απέναντι στην κοινωνία ότι "προλαβαίνει το κακό". Και ας μας επιτραπεί η έκφραση, η κυβέρνηση όχι μόνο με αυτήν την τακτική αρχίζει να καλλιερεγεί ένα επενδυτικό κλίμα, "δεν ξέρετε τι σας ξημερώνει αύριο", αλλά πυροβολεί και τα πόδια της στο ενεργειακό.

Ο κ. Σκυλακάκης που δέχθηκε διάφορες κριτικές από το ξεκίνημά του, κατόρθωσε να φτιάξει μια αγορά λιανικής που διέθετε όλα τα εργαλεία και κράτησε μέχρι τώρα τις τιμές χαμηλά δίνοντας άπειρες εναλλακτικές λύσεις στον μέσο πολίτη και καταναλωτή, ο οποίος είδε πολύ χαμηλές τιμές ρεύματος. Ο ανταγωνισμός λειτούργησε, οι μεγάλοι όμιλοι ανταγωνίζονται σκληρά για τα μερίδια και παρέχουν σταθερά τιμολόγια πολύ χαμηλότερα από τα πράσινα και όλα έδειχναν ότι έβαιναν καλώς.

Ο "ξαφνικός θάνατος" όμως των τελευταίων ημερών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την κυβερνητική μεθοδλογία: Ποιά είναι τα υπερκέρδη, όταν η ΡΑΑΕΥ δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, τι θα βγει να πει η κυβέρνηση αν η χονδρική τιμή αρχίσει να υποχωρεί όπως αναμένεται τον Αύγουστο; Και σε κάθε περίπτωση παρεμβαίνοντας και αλλοιώνοντας την καμπύλη, όπως είναι η τεχνική διατύπωση πως θα την ξαναφτιάξει;

Λύσεις υπήρχαν και σαφέστατα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με μια μεθοδευμένη στρατηγική, όμως τώρα ανοίγει ένα άλλο ρίσκο, για το ποιές θα είναι οι επιδοτήσεις που θα ζητήσει να λάβει και ο τελευταίος πάροχος εισπράττοντας από τον καθετοποιημένο. Ή μήπως δεν θέλουμε να έχουμε καθετοποιημένους παραγωγούς ρεύματος , γιατί μόνο με εισαγωγές δεν βγαίνει ο πράγμα κύριοι. Έτσι έχει επιτευχθεί μια πρωτοφανής στρέβλωση της αγοράς για να βρεθούν λύσεις στο πόδι.

Το κυβερνών κόμμα κάποια στιγμή θα θέλει να πάει σε εκλογές. Έτσι όμως είναι περισσότερο αμφίβολο αν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Θα πρέπει να ξαναβρεί το στίγμα του και γρήγορα.

WEN

www.worldenergynews.rg

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης