Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ για μηδενικές τιμές στην Γερμανία - Montel

Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ για μηδενικές τιμές στην Γερμανία - Montel
«Στο μέλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη όταν η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας γίνει επαρκώς ευέλικτη και υπάρξει επαρκής αποθηκευτική ικανότητα», δήλωσε η κυβέρνηση
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη (17/7) την αυστηροποίηση του ορίου για την καταβολή επιδοτήσεων σε μονάδες όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται αρνητικές, ενώ ανακοίνωσε επίσημα τον πλήρη τερματισμό της κρατικής στήριξης από το 2038 για την πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με το Montel, το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αναφέρει πως σε μια προσπάθεια διαχείρισης του κόστους, οι νέες μονάδες που θα τεθούν σε λειτουργία το επόμενο έτος δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες για επιδοτήσεις μόλις οι τιμές γίνουν αρνητικές στην αγορά spot.

Επί του παρόντος, υπάρχει περικοπή των επιδοτήσεων για τις νέες μονάδες - τουλάχιστον 400 kW - όταν οι τιμές γίνονται αρνητικές για τρεις ή περισσότερες συνεχόμενες ώρες.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι η συχνότητα εμφάνισης αρνητικών τιμών αυξάνεται στη Γερμανία καθώς όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές τροφοδοτούν το δίκτυο.

Με βάση το τωρινό νομοσχέδιο, το όριο στο οποίο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στο σύστημα άμεσης εμπορίας της χώρας για να λάβουν επιδοτήσεις θα μειωθεί από το 2025 και θα ισχύσει σταδιακά για μονάδες 25 kW και άνω, σε σύγκριση με το σημερινό όριο που βρίσκεται στα 100 kW.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της ολοκλήρωσης της αγοράς, ώστε «να συμβάλει στην αποτροπή της παραγωγής πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους αρνητικών τιμών», δήλωσε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση διασφαλίζει σήμερα ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ πληρώνονται με μια εγγυημένη ελάχιστη τιμή και έτσι έπρεπε να καταβάλει τη διαφορά καθώς οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί σε σχέση με τη χειρότερη περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Το κράτος έχει υπολογίσει ότι θα καταβάλει έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ (21,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στους φορείς εκμετάλλευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχαν προβλέψει οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου τον Οκτώβριο.

Οι ΑΠΕ αποτελούν βασικό μέρος των κλιματικών στόχων της Γερμανίας και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιθυμεί να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της παραγωγής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από περίπου 50% που είναι τώρα. Η περικοπή των επιδοτήσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Εφάπαξ πληρωμές

Επιπλέον, με βάση το νομοσχέδιο, το σύστημα επιδοτήσεων αναμένεται να μετατοπιστεί από τις σταδιακές πληρωμές σε βάθος 20 ετών, σε εφάπαξ πληρωμές - αν και το χρονοδιάγραμμα δεν διευκρινίστηκε - πριν καταργηθεί όλη η στήριξη κατά τη στιγμή της απαλλαγής από τον άνθρακα, η οποία επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για το 2038.

«Στο μέλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη όταν η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας γίνει επαρκώς ευέλικτη και υπάρξει επαρκής αποθηκευτική ικανότητα», δήλωσε η κυβέρνηση.

Όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο περιελάμβανε επίσης σχέδια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής 10 GW νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο και την εφαρμογή ενός μηχανισμού αγοράς δυναμικότητας έως το 2028.

Το σχέδιο για τον προϋπολογισμό πρόκειται να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο το φθινόπωρο, ενώ το σχέδιο για τον μηχανισμό δυναμικότητας θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του επόμενου έτους.

«Συνεχίζουμε την επιτυχημένη πορεία μας προς την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck στον απόηχο της συμφωνίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει δαπάνες ύψους 480,6 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης