Η πιλοτική δημοπρασία δεν επέτρεψε σε βιομηχανικούς χρήστες που είχαν ήδη εξασφαλίσει επιδοτήσεις αλλού να ενεργήσουν ως παραχωρητές
Η Γερμανία ακύρωσε διαγωνισμό 350 εκατομμυρίων ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας H2 μέσω του προγράμματος «δημοπρασίες ως υπηρεσία» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, επιβεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου προσφέρει σταθερές πληρωμές από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ ανά κιλό πράσινου Η2 που παράγεται από έργα σε ευρωπαϊκή βάση, είχε επίσης δημιουργήσει το σύστημα δημοπρασιών ως υπηρεσία.
Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στα μεμονωμένα κράτη μέλη να διαθέσουν επιπλέον χρηματοδότηση από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους σε εγχώρια έργα που διαφορετικά δεν θα είχαν κερδίσει επιδοτήσεις.
Η Γερμανία είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2023 ότι θα συμμετάσχει, με τον προϋπολογισμό των 350 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εκκαθαριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο.
Ωστόσο, παρά την υπόνοια εκείνη την εποχή ότι ο γερμανικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί με τους ίδιους κανόνες όπως και η πρώτη δημοπρασία, οι τελικές λεπτομέρειες αυτής της δημοπρασίας συζητούνταν ακόμη τους μήνες μετά την υπογραφή του προϋπολογισμού σύμφωνα με το Hydrogen Insight.
Xαμηλή τιμή
«Εκτός από το πολύ χαμηλό επίπεδο τιμής και την πρόσθετη μέγιστη τιμή [τριπλασιασμός της νικητήριας προσφοράς], ο πρώτος γύρος διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου αποκάλυψε,περαιτέρω εμπόδια στο σχεδιασμό του διαγωνισμού», εκπρόσωπος του Υπουργείου for Economic Affairs and Climate Action είπε στο Hydrogen Insight.
Ειδικότερα, η πιλοτική δημοπρασία δεν επέτρεψε σε βιομηχανικούς χρήστες που είχαν ήδη εξασφαλίσει επιδοτήσεις αλλού να ενεργήσουν ως παραχωρητές για όγκους Η2 που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου.
«Ως αποτέλεσμα, ωστόσο, κανένα από τα γερμανικά έργα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω του πιλοτικού διαγωνισμού και των «διαγωνισμών ως υπηρεσία»», είπε ο εκπρόσωπος.
«Ο πιλοτικός γύρος αποκάλυψε έτσι μια σημαντική ανάγκη αναθεώρησης του σχεδιασμού του διαγωνισμού», προσθέτοντας ότι το υπουργείο άσκησε πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δεύτερη δημοπρασία, η οποία άνοιξε για προσφορές νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τους όρους υποβολής προσφορών για τον 2ο γύρο διαγωνισμού και έκανε σημαντικές βελτιώσεις. Παραμένουμε σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτύχουμε βελτιώσεις για τις γερμανικές εταιρείες σε μελλοντικούς γύρους διαγωνισμών.
«Επομένως, δεν έχουμε παραιτηθεί από τους πλειστηριασμούς. Εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε πολύ και θεωρούμε ότι οι δημοπρασίες είναι ένα σημαντικό εργαλείο».
Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι 350 εκατ. ευρώ θα συνεχίσουν να προϋπολογίζονται για συμμετοχή σε μελλοντικούς πλειστηριασμούς.
Αυτή την εβδομάδα, επίσης, ο γερμανός αναπληρωτής καγκελάριος Robert Habeck δεν προχώρησε στην έγκριση νομοθεσίας που θα επέτρεπε τη διενέργεια διαγωνισμού για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που είναι έτοιμοι για υδρογόνο το επόμενο έτος.
Δέσμευση κεφαλαίων
Εν τω μεταξύ, η Ισπανία, η Λιθουανία και η Αυστρία είχαν δεσμεύσει τον περασμένο μήνα έως και 836 εκατ. ευρώ για δημοπρασίες ως υπηρεσία, συμπληρώνοντας τον προϋπολογισμό για τη δεύτερη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου σε περίπου 2 δισ. ευρώ.
Αυτή η δεύτερη δημοπρασία πρόκειται να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου 2025.
Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, αποκλείει την απορρόφηση από πελάτες που ήδη λαμβάνουν επιδοτήσεις για την κατανάλωση υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές, αλλά επιτρέπει την απορρόφηση από εταιρείες που έχουν λάβει κρατική υποστήριξη για capex να χρησιμοποιούν H2 ή ευρύτερη ενεργειακή υποδομή που δεν είναι αφιερωμένη στην κατανάλωση υδρογόνου τους.
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε επίσης ότι, ενώ οι δημοπρασίες ως υπηρεσία είχαν αρχικά επιτρέψει στα κράτη μέλη να πληρώσουν έως και το τριπλάσιο της νικητήριας προσφοράς της πιλοτικής δημοπρασίας, δηλαδή 1,44 ευρώ/κιλό, οποιοδήποτε όριο στο τι μπορεί να πληρωθεί έχει πλέον καταργηθεί.
www.worldenergynews.gr