Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), υπάρχουν σκέψεις για την νομοθέτηση μιας Εγγυητικής Επιστολής προτεραιότητας ύψους 200.000 ευρώ ανά αιτούμενο μεγαβάτ (MW) Σταθμού Αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι για έναν μικρομεσαίο Σταθμό Αποθήκευσης ισχύος 5MW, o επενδυτής θα πρέπει να προσκομίσει την εγγυητική επιστολή που ισχύει σήμερα ύψους 126.000 ευρώ. Σε αυτή θα προστεθεί και επιπλέον εγγυητική επιστολή ύψους 1.000.000 ευρώ. Δηλαδή, φαίνεται ότι το συνολικό ύψος των εγγυητικών επιστολών θα αγγίζει και ίσως ξεπερνά το κόστος της συνολικής επένδυσης.
Δυσκολία στην δημιουργία μονάδων αποθήκευσης
Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, τότε οι μικρομεσαίοι επενδυτές θα πρέπει να αποσυρθούν από τα έργα που αφορούν τον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναν απόλυτα κρίσιμο τομέα, καθώς τα ζητούμενα ποσά θα ήταν τεράστια για αυτούς και μόνο οι μεγάλοι όμιλοι θα μπορούν να ανταποκριθούν για την υλοποίηση μονάδων αποθήκευσης.
Την ώρα που οι επενδύσεις μειώνονται με σταθερούς ρυθμούς, σύμφωνα με την ΠΟΣΠΗΕΦ, και οι επενδυτές υφίστανται τις περικοπές στην παραγωγή, λόγω της μη δυνατότητας αποθήκευσης, ενώ το κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές καθώς δεν υπάρχουν ΑΠΕ, η κυβέρνηση προτίθεται να δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης.
Η ανταγωνιστικότητα
Το πάθημα με το φυσικό αέριο δεν μας έγινε μάθημα, καθώς οι αυξανόμενοι φραγμοί στην είσοδο στις αγορές μειώνει την ανταγωνιστικότητα και οδηγεί σε αύξηση των τιμών. Η αύξηση αυτή οφείλεται στους σταθμούς που πλέον αποζημιώνονται με 65- 68€/ Mwh και τις ώρες που χιλιάδες φωτοβολταικοί σταθμοί Μικρομεσαίων Παραγωγών βρίσκονται σε λειτουργία, η χονδρική τιμή της Κιλοβατώρας τείνει να γίνει μηδενική. Αντίθετα, τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια και άνεμος, δεν υπάρχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από ηλιακούς και Αιολικούς Σταθμούς και συνεπώς οι λίγοι όμιλοι που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο καταφέρνουν και ανεβάζουν την τιμή της Κιλοβατώρας μέχρι και τα 900 Ευρώ.
Η ΠΟΣΠΗΕΦ τονίζει ότι αν το υπουργείο επέτρεπε την είσοδο νέων ΑΠΕ συνολική ισχύος 15GW που είναι δρομολογημένη, και διευκόλυνε την είσοδο μικρομεσαίων στην αγορά της Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πετύχαινε το ακριβώς αντίθετο. Να ευνοήσει, δηλαδή, τον ανταγωνισμό και να μειώσει την τιμή.
Η Ομοσπονδία ευελπιστεί ότι τα δημοσιεύματα θα διαψευστούν και το σύνολο των εγγυητικών επιστολών για τις μονάδες Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας να μην ξεπερνά τα όσα προβλέπονται στον Ν4951/2022.
www.worldenergynews.gr