Το 2027 έτοιμος ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός - Προχωρά το πρόγραμμα για τα Υπεράκτια

Το 2027 έτοιμος ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός - Προχωρά το πρόγραμμα για τα Υπεράκτια

Άμεσα η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού από την ΕΔΕΥΕΠ

 

Σε βάθος τριετίας, εκτιμά η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Έλενα Χολέβα ότι θα έχει υλοποιηθεί ο πολυαναμενόμενος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει και θα διευκολύνει, μεταξύ άλλων, και ζητήματα που αφορούν σε αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και στην πόντιση υποβρυχίων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως της ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα, αλλά και των διεθνών διασυνδέσεων όπως η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, για την οποία έχουμε αναλάβει και την υποχρέωση γεωπολιτικού ρίσκου.

Επίσης, θα τεθούν σε πιο γερές βάσεις και οι επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης θαλάσσιων πάρκων προχωρά με γοργούς ρυθμούς καθώς αναμένεται άμεσα η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) από την ΕΔΕΥΕΠ στις αρχές του 2025, η οποία θα συσταθεί αμέσως μόλις εγκριθεί το εθνικό πρόγραμμα, προκειμένου να προκηρυχτούν οι διαγωνισμοί των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών.

Προκήρυξη διαγωνισμού

Η έναρξη συλλογής των πρώτων δεδομένων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει προς τα μέσα του επόμενου έτους ώστε οι μελέτες να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2027 και να προκηρυχθεί τελικά ο διαγωνισμός για τα πρώτα πλωτά αιολικά στη χώρα. Οπότε, ουσιαστικά θα συμπέσει η έναρξη των ανταγωνιστικών διαδικασιών θα συμπέσει με την ολοκλήρωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Στο μεταξύ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα προεδρικά διατάγματα για την οριοθέτηση των πρώτων περιοχών όπου θα εγκατασταθούν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα των περίπου 1,9 GW της πρώτης φάσης του εθνικού προγράμματος, καθώς και οι στρατηγικές περιβαλλοντικές μελέτες.

Ποιοί είναι οι στόχοι

Στους στόχους του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, που εφαρμόζεται στα θαλάσσια ύδατα και στο θαλάσσιο τμήμα της παράκτιας ζώνης, περιλαμβάνονται:

α. η στήριξη και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της χωρικής συνοχής μεταξύ του θαλάσσιου και του παράκτιου χώρου,
β. η βιώσιμη, ορθολογική και ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη όλων των σχετικών δραστηριοτήτων και χρήσεων και τη διασφάλιση διατήρησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός περιλαμβάνει την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο, δηλαδή ένα κείμενο βασικών αρχών πολιτικής για την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό του θαλάσσιου χώρου, για τις αλληλεπιδράσεις του με τον παράκτιο χώρο, και τον συντονισμό των διαφόρων πολιτικών με θαλάσσιες χωρικές επιπτώσεις, καθώς και τα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια τα οποία αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών ή και διαγραμμάτων, με τα οποία παρέχονται κατευθύνσεις χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή, τον Δεκέμβριο του 2021 στην Ελλάδα, και στη συνέχεια, αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, δίνοντας περιθώριο αντίδρασης, δύο μηνών. Ωστόσο, ο σχεδιασμός ακόμη δεν έχει προχωρήσει με κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί, για άλλη μια φορά, στο εδώλιο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης