Τελευταία Νέα

Η Enagas πουλά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει έργα πράσινου υδρογόνου

Η Enagas πουλά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει έργα πράσινου υδρογόνου

Στην Blackstone θα περάσει το μερίδιο του 30,2% στην Tallgrass Energy έναντι 1,1 δισ. δολ

H Enagas συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιο τoυ 30,2% στην αμερικανική εταιρεία ενεργειακής υποδομής Tallgrass Energy για να χρηματοδοτήσει έργα πράσινου υδρογόνου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ισπανική εταιρεία διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου.
Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Blackstone, η οποία είχε ήδη μερίδιο στην Tallgrass, θα πληρώσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για το μερίδιο, ανέφερε η Enagas σε ανακοίνωση.
Η Enagas αναμένει κεφαλαιακή ζημία 360 εκατομμυρίων ευρώ από τη συναλλαγή, η οποία αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ανέφερε.

Η συναλλαγή είναι πιθανό να οδηγήσει σε ζημιά για την Enagas φέτος, δήλωσε ο αναλυτής μετοχών της RBC, Fernando Garcia σε σημείωμα προς τους επενδυτές, αν και η αποεπένδυση σημαίνει μικρό θετικό αντίκτυπο στα κέρδη από το 2025.
Η συμφωνία θα ενισχύσει την Enagas στα σχέδιά της να επενδύσει σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, δήλωσε ο Garcia.
Η Enagas είχε πληρώσει 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 για το μερίδιο στην Tallgrass, είπε ο Garcia. Η Enagas επένδυσε στην Tallgrass μαζί με την Blackstone και το Singapore Sovereign Wealth Fund.

Δίκτυο υποδομής υδρογόνου

Η Enagas - στην οποία το ισπανικό κράτος κατέχει μερίδιο 5% - στοχεύει στη μετάβαση από τον παραδοσιακό της ρόλο ως διαχειριστή δικτύου φυσικού αερίου στη διαχείριση ενός δικτύου υποδομής υδρογόνου, εκμεταλλευόμενη τα σχέδια της κυβέρνησης για ανάπτυξη πράσινης παραγωγής υδρογόνου.
Αναμένει ότι θα απαιτηθούν καθαρές επενδύσεις περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 για την ανάπτυξη του προγραμματισμένου δικτύου κορμού υδρογόνου στην Ισπανία και του εμβληματικού της έργου, του διευρωπαϊκού διαδρόμου H2Med.

Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του σχεδίου, έχει περικόψει τα σχέδια μερισμάτων για τα επόμενα τρία χρόνια.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τα ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου σε υδρογόνο, αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσουν αυτά του φυσικού αερίου, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης