Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επανεξετάζει την άδεια για φωτοβολταϊκό έργο της Chevron

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επανεξετάζει την άδεια για φωτοβολταϊκό έργο της Chevron
Στον απόηχο της απόφασης για τη Chevron, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την επανεξέταση τουλάχιστον εννέα ακόμα πρόσφατων αποφάσεων
Οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ στις ΗΠΑ μόλις άκουσαν τα άσχημα νέα.

Η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να περιορίσει τις εξουσίες των ομοσπονδιακών αρχών θέτει σε κίνδυνο ένα ηλιακό έργο στη Μοντάνα, και μαζί με αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη βιομηχανία ΑΠΕ, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τον στόχο του προέδρου  Μπάιντεν να πρασινίσει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με το Politico, oι δικαστές διέταξαν την Τρίτη (2/7) την επανεξέταση της έγκρισης του ηλιακού πάρκου Broadview και ενός έργου BESS στο Billings της Μοντάνα που έχει αναλάβει η Chevron.

Στον απόηχο της απόφασης για τη Chevron, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την επανεξέταση τουλάχιστον εννέα ακόμα πρόσφατων αποφάσεων που βασίζονταν στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Στην περίπτωση του ηλιακού έργου στη Μοντάνα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του D.C. Circuit είχε στηρίξει την ερμηνεία του νόμου που διέπει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από την κορυφαία ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας και απαίτησε από τη NorthWestern Energy να αγοράσει ενέργεια από το έργο Broadview.

Ο εν λόγω νόμος - ο νόμος περί ρυθμιστικών πολιτικών δημόσιων υπηρεσιών - απαιτούσε από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αγοράζουν ενέργεια από μικρά ενεργειακά έργα υπό ορισμένες συνθήκες.

Τα έργα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις δεν μπορούσαν να παράγουν ενέργεια άνω των 80 MW.

Ενώ το ηλιακό έργο Broadview είναι ικανό να παράγει περισσότερα, δεν έστειλε περισσότερα από 80 MW στο ηλεκτρικό δίκτυο, κι έτσι η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας θεώρησε ότι το έργο είναι σύμφωνο με το νομικό πλαίσιο.

Το νομικό πλαίσιο όμως αυτό άλλαξε, και τώρα η σύμβαση με τη Chevron θεωρείται νομικά έωλη, επομένως κρίνεται απαραίτητο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να τεθεί εκ νέου σε αξιολόγηση, γεγονός που ίσως αποδειχθεί καταστροφικό για τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης