Στις επιχειρήσεις που έστείλαν επιστολή στην ΕΕ περιλαμβάνονται οι Thyssenkrupp Nucera, Siemens Energy και Nel Hydrogen- Reuters
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές εξοπλισμού υδρογόνου προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει για να βοηθήσει τη βιομηχανία να ανταγωνιστεί τους φθηνότερους Κινέζους παραγωγούς, σύμφωνα με επιστολή που επικαλείται το Reuters τη Δευτέρα.
Οι εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Thyssenkrupp Nucera, Siemens Energy και Nel Hydrogen, θέλουν οι Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι ο ευρωπαϊκός εξοπλισμός ενισχύει το σχέδιο της ΕΕ έως το 2030 για παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου χρησιμοποιώντας ηλεκτρολύτες, μηχανές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να διασπούν το νερό για την παραγωγή του πράσινου καυσίμου.
Η Κίνα επεκτείνει γρήγορα την παραγωγή της σε εξοπλισμό υδρογόνου και τώρα φιλοξενεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρολύτη, από 10% πέρυσι, ανέφερε η επιστολή, προσθέτοντας ότι οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν πλεονέκτημα στις κινεζικές εταιρείες.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
«Αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και θέτει τους ευρωπαίους κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων σε σημαντικό μειονέκτημα», ανέφερε η επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
«Από τη στιγμή που μια τεχνολογία ή η εφοδιαστική της αλυσίδα χαθεί, είναι αδύνατο να την επαναφέρουμε», ανέφερε η επιστολή, η οποία έγινε γνωστή τη Δευτέρα.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να εισαγάγουν «κριτήρια ανθεκτικότητας» που θα ευνοούν τις τοπικές επιχειρήσεις σε προσεχείς δημοπρασίες από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Τράπεζας Υδρογόνου του μπλοκ και θα διασφαλίζουν ότι ορισμένα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας βρίσκονται στην Ευρώπη.
Η τράπεζα υδρογόνου της ΕΕ χορήγησε 720 εκατομμύρια ευρώ σε επτά έργα της ΕΕ τον Απρίλιο. Πηγές του κλάδου ανέφεραν ότι οι προσφορές σε χαμηλές τιμές από ορισμένα επιτυχημένα έργα έδειξαν ότι θα χρησιμοποιούσαν φθηνότερο κινεζικό εξοπλισμό.
Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της κατά της Κίνας σχετικά με τις πράσινες τεχνολογίες, για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες μπορούν να ανταγωνίζονται παγκοσμίως και να αποφύγουν την εμβάθυνση της εξάρτησης της Ευρώπης από το Πεκίνο για βασικά δομικά στοιχεία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
www.worldenergynews.gr