Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλικές εκλογές: Τα προβλήματα με τις προτάσεις των υποψηφίων για τη μείωση των τιμών ενέργειας

Γαλλικές εκλογές: Τα προβλήματα με τις προτάσεις των υποψηφίων για τη μείωση των τιμών ενέργειας
Τόσο το Front populaire, που ενώνει την αριστερά και την άκρα αριστερά, όσο και το Rassemblement national (RN) της Λεπέν προτείνουν μέτρα για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών, σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη έχει γίνει και πάλι το κύριο ζήτημα των Γάλλων
Και τα τρία κόμματα-συνασπισμοί που διεκδικούν την εξουσία στις επερχόμενες γαλλικές εκλογές υπόσχονται εκπτώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, με τα περισσότερα από τα προβλεπόμενα μέτρα να μην είναι εντελώς συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο, σύμφωνα με το Euractiv.

Τόσο το Front populaire, που ενώνει την αριστερά και την άκρα αριστερά, όσο και το Rassemblement national (RN) της Λεπέν προτείνουν μέτρα για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών, σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη έχει γίνει και πάλι το κύριο ζήτημα των Γάλλων, ενώ όπως μαθαίνουμε, την 1η Ιουλίου οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για τα γαλλικά νοικοκυριά πρόκειται να αυξηθούν κατά 11%.

Ωστόσο, ορισμένα από τα μέτρα που προτείνουν οι υποψήφιοι πάνε κόντρα τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και τη γαλλική νομοθεσία.

Το RN θέλει να μειώσει τον ΦΠΑ

Το RN υπόσχεται να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα καύσιμα, την ενέργεια, τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, από 20% σε 5,5%, εάν κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τον ΦΠΑ, είναι δυνατή η μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και σε ορισμένα είδη θέρμανσης με χαμηλές εκπομπές ρύπων, τουλάχιστον στο 5%.

Για να τεθεί σε ισχύ αυτή η μείωση στη Γαλλία, «θα πρέπει να ψηφιστεί με νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, για να τροποποιηθεί ο γενικός φορολογικός κώδικας», δήλωσε στο Euractiv ο Matthieu Toret, δικηγόρος που ειδικεύεται στη φορολογία της ενέργειας στην Enerlex.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση του φόρου στα καύσιμα κάτω από το 15% απαγορεύεται από την ίδια οδηγία της ΕΕ, η οποία τροποποιήθηκε ρητά το 2022 για να καταργηθεί η δυνατότητα μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ ή απαλλαγής για τα καύσιμα και άλλα προϊόντα με επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Για να προχωρήσει νόμιμα και να αποφύγει τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από την ΕΕ, η Γαλλία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -κάτι που έχει αναλάβει να κάνει ο πρόεδρος της RN Μπαρντελά.

Η Γαλλία θα μπορούσε είτε να ζητήσει προσωρινή και λεπτομερή παρέκκλιση από το δίκαιο της ΕΕ, όπως έκανε με επιτυχία η Πολωνία τον Φεβρουάριο του 2022, είτε να επιχειρήσει να τροποποιήσει την οδηγία, κάτι που θα απαιτούσε αρκετά χρόνια.

Το Λαϊκό Μέτωπο θέλει να παγώσει τις τιμές

Για να μειώσει τους λογαριασμούς, το Front populaire σχεδιάζει αντίθετα να παγώσει τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων.

Με άλλα λόγια, υπόσχεται την επιστροφή της ασπίδας τιμών που εισήγαγε η κυβέρνηση Μακρόν στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης μεταξύ του 2021 και των αρχών του 2023.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, το πάγωμα των τιμών μπορεί να γίνει μόνο για μια περίοδο έξι μηνών και πρέπει να δικαιολογείται από «εξαιρετικές», «κρίσιμες» ή «ανώμαλες καταστάσεις της αγοράς».

«Ο τωρινός πληθωρισμός δεν πληροί αυτά τα κριτήρια», έγραψε τον Ιανουάριο ο Jean-Paul Markus, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay.

Ο Hadrien Clouet, απερχόμενος βουλευτής της ακροαριστερής La France insoumise (Λαϊκό Μέτωπο), αρμόδιος για θέματα ενέργειας, διαφώνησε.

Το άλλο μέτρο που υποστηρίζεται από το Λαϊκό Μέτωπο - και από το RN – είναι η «κατάργηση του φόρου που επέβαλε ο Μακρόν 10% στους λογαριασμούς ενέργειας, δηλαδή η κατάργηση της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (CSPE), που συμφωνήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Clouet.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης, ο CSPE μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία (1 ευρώ ανά MWh). Με την απόφαση του Ιανουαρίου, ο συντελεστής αυξήθηκε στα 21 ευρώ/MWh - κοντά στο κανονικό του επίπεδο - γεγονός που προκάλεσε αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπου 10%.

Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα που υποστηρίζουν το RN και το Λαϊκό Μέτωπο «φαίνονται νομικά εφικτά, αλλά όχι άμεσα», εξήγησε ο Matthieu Toret.

Ωστόσο, και τα δύο μπλοκ φαίνεται να θέλουν να δράσουν με επείγοντα χαρακτήρα.

Ο Μακρόν επικαλείται τους μηχανισμούς της αγοράς

Από την πλευρά του, το στρατόπεδο του Μακρόν βασίζεται στους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Ατάλ στοιχηματίζει ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθούν κατά 10% έως 15% από τον επόμενο χειμώνα, παρά την επιστροφή σε κανονικά επίπεδα φόρων, λόγω της χαλάρωσης των τιμών σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η μείωση των τιμών δεν απαιτεί καμία νομική ή διοικητική παρέμβαση, καθώς είναι αποτέλεσμα των τάσεων της αγοράς.

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί και έτσι, αυτόματα, θα μειωθούν και τα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές», δήλωσε ο Nicolas Goldberg, επικεφαλής της μονάδας ενέργειας στο think tank Terra Nova, στο TF1.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης