Ενέργεια

Οι τρεις «ενεργειακοί» Έλληνες υποψήφιοι για την Ευρωβουλή

Οι τρεις «ενεργειακοί» Έλληνες υποψήφιοι για την Ευρωβουλή
Η θέση της Ελλάδας είναι κομβική από πολλές απόψεις για το νέο ενεργειακό μέλλον που χαράζεται για τη γηραιά ήπειρο
Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον κεντρικό άξονα της ενεργειακής πολιτικής συνολικά της ΕΕ, ωστόσο όπως φαίνεται πυκνώνουν οι φωνές πολιτικών ομάδων εντός του μπλοκ των 27 που εναντιώνονται σε ορισμένες πλευρές της, καθώς ιεραρχούν τις ανάγκες των κρατών-μελών για ενεργειακή επάρκεια, ειδικά με φόντο την αντιπαράθεση Δύσης και Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, η πράσινη μετάβαση αποτελεί βασικό κριτήριο ψήφου για την πλειοψηφία των εκλογέων, ενώ η θέση της Ελλάδας είναι κομβική από πολλές απόψεις για το νέο ενεργειακό μέλλον που χαράζεται για τη γηραιά ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό, το WEN κρίνει σημαντικό να παρουσιάσει συνοπτικά τις βασικές θέσεις τριών Ελλήνων υποψηφίων Ευρωβουλευτών, οι οποίοι κατέχουν σε βάθος τα ενεργειακά ζητήματα και μπορούν να συμβάλουν τα επόμενα πέντε έτη από το μετερίζι τους στο μεγάλο εγχείρημα της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα.

Μαρία Σπυράκη (ΝΔ)

Με μεταπτυχιακό στο Δίκαιο της Ενέργειας, τη ρυθμιστική και ενεργειακή πολιτική, η υποψήφια με τη ΝΔ, Μαρία Σπυράκη έχει τοποθετηθεί πολλάκις για την ανάγκη της ΕΕ να επιταχύνει τους ρυθμούς της πράσινης και δίκαιης μετάβασης.

Όπως η ίδια έχει δηλώσει, στόχος της είναι η ενέργεια να φτάνει σε χαμηλές τιμές σε όλους τους καταναλωτές, με ελάχιστο κόστος για την βιομηχανία με προέλευση από ανανεώσιμες πηγές.

Σε σχέση με την Ελλάδα, έχει αναφέρει αρκετές φορές ότι η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια και ασφάλεια με ηλεκτρικό ρεύμα  από ανανεώσιμες πηγές και φυσικό αέριο από διαφορετικούς προμηθευτές, ως καύσιμο  μετάβασης, ενώ μπορεί να απεξαρτηθεί γρήγορα από το λιγνίτη χωρίς η απανθρακοποίηση να πλήξει τους εργαζομένους.

Η κ. Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής από το 2014, και μέλος της ευρωομάδας του ΕΛΚ. Από το 2003 και για έναν χρόνο εργάστηκε στον Τομέα Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ από το 2004 και μέχρι το 2009 εργάστηκε ως υπεύθυνη επικοινωνίας στο γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Σταύρου Δήμα, στην Αθήνα.

Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ)

Ο Γιάννης Μανιάτης, με πολυετή πείρα στα ενεργειακά θέματα καθότι πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Έχει διδακτορικό ως μηχανικός και είναι διπλωματούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείουμ ενώ τα επιστημονικά του αντικείμενα είναι Ενεργειακή και Κλιματική Στρατηγική, Πολιτικές και Συστήματα Αποφάσεων στην Πράσινη Μετάβαση, Παρακολούθηση και Προστασία Περιβάλλοντος, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (G.I.S.), Φυσικοί Πόροι και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη, Διαρθρωτικές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συστήματα και Πολιτικές Έξυπνων Μεταφορών, Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα και Διαχείριση Τεχνολογικής Καινοτομίας, Έξυπνες Πόλεις κι Ευφυής Γεωργία.

Έχει αναδείξει με παρεμβάσεις του -και πρόσφατα με έργο που εξέδωσε- την σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία ενώ δεν ήταν στις προτεραιότητες της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έρχεται τώρα, όπως λέει ο ίδιος, σε πρώτο πλάνο.

Ταυτόχρονα, έχει τονίσει την ανάγκη τα επόμενα σαράντα χρόνια την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και την εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από διαφοροποιημένες πηγές, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα.

Για την Ελλάδα, έχει τονίσει με έμφαση πως «πρέπει να μεταμορφώσουμε την χώρα σε ενεργειακό κόμβο όπως η Νορβηγία αξιοποιώντας τα κοιτάσματα και δημιουργώντας χιλιάδες νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη η πράσινη μετάβαση να συνδυαστεί με τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης για την μέγιστη αποδοτικότητα.

Νίκος Φαραντούρης (ΣΥΡΙΖΑ)

Ο Νίκος Φαραντούρης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ειδικεύεται σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου και ευρωπαϊκών πολιτικών, ανταγωνισμού, ελευθέρωσης αγορών, ενέργειας και μεταφορών, προστασίας του περιβάλλοντος και διεθνούς οικονομικού δικαίου.

Για την πράσινη μετάβαση έχει γράψει πως η μερίδα του λέοντος των πόρων που θα εισρεύσουν στην χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τις νέες τεχνολογίες, την πράσινη ανάπτυξη και τον ενεργειακό μετασχηματισμό, ενώ έχει αναδείξει την ανάγκη για συντονισμό της Πολιτείας, των φορέων, του επιχειρείν και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για να αποφασίσουν ποιο μοντέλο επιθυμούμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας και ποιο ταιριάζει στις ανάγκες της.

Το σύνθημά του είναι «πράσινη μετάβαση όχι ερήμην της κοινωνίας, αλλά με την κοινωνία μαζί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης