Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η ΔΕΗ ψηφιοποιείται για να αντιδρά γρήγορα σε ακραία καιρικά φαινόμενα (Montel)

Η ΔΕΗ ψηφιοποιείται για να αντιδρά γρήγορα σε ακραία καιρικά φαινόμενα (Montel)

Ευθυγραμμισμένος με την Ευρώπη ο κρατικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργεια της Ελλάδας για να αυξήσει την ικανότητά του να ανακάμπτει γρήγορα από επιζήμια μετεωρολογικά γεγονότα

Σχετικά Άρθρα
Η άνοδος των ακραίων καιρικών φαινομένων οδήγησε τους TSO (διαχειριστές συστήματος μετάδοσης στους οποίους έχει ανατεθεί η μεταφορά ενέργειας με τη μορφή φυσικού αερίου) και τους προμηθευτές ενέργειας στην Ευρώπη, να ενισχύσουν την ψηφιοποίηση και την ασφάλεια για να αυξήσουν την ικανότητά τους να ανακάμπτουν γρήγορα από επιζήμια μετεωρολογικά γεγονότα, όπως δήλωσαν ηγέτες του κλάδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΕΗ η οποία μέσω του Γεωργίου Στάση (Διευθύνων Σύμβουλος) και της Έλενας Γιαννακοπούλου (Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής του ομίλου, υπεύθυνη για την ανάπτυξη και υλοποίηση της στρατηγικής για την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση), προβαίνει στις απαραίτητες κινήσεις.

Ο κ. Στάσσης αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ ψηφιοποιείται για να αντιδρά γρήγορα σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Γιαννακοπούλου: Η ΔΕΗ αποκέντρωνε τις δραστηριότητές της για να απομονώσει τις πληγείσες περιοχές

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Eurolectric στην Αθήνα η κα Γιαννακοπούλου είπε στο Montel τα εξής:

«Τους τελευταίους μήνες και χρόνια είχαμε περιστατικά που σχετίζονται με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτά δεν είναι πλέον ακραία, καθώς είναι μόνιμες αλλαγές στο σύστημα», πρόσθεσε, δείχνοντας ως παραδείγματα τις πυρκαγιές και τις θερμοκρασίες 50 C που πλήττουν την Ελλάδα τα τελευταία καλοκαίρια.

Η ΔΕΗ έχει εντείνει τις τυπικές συντηρήσεις για τη μεταφορά καλωδίων υπόγεια στην Ελλάδα όπου είναι εφικτό.

Διεξήγαγε επίσης αναλύσεις κινδύνου, διαφοροποιούσε το χαρτοφυλάκιό της και αποκέντρωνε τις δραστηριότητές της για να απομονώσει τις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια πιθανών καιρικών καταστροφών».


Τα δίκτυα και οι υποδομές πρέπει να ανακάμπτουν γρήγορα

Οι TSO και οι προμηθευτές ενέργειας είχαν αυξήσει τις εργασίες συντήρησης και αποκέντρωσαν τις διαδικασίες παραγωγής και μεταφοράς για να εξασφαλίσουν την ομαλή επιστροφή στην κανονική λειτουργία σε περίπτωση κατεστραμμένης υποδομής, ανέφεραν οι ειδικοί.

 «Αν και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε αυτά τα ακραία γεγονότα, πρέπει να γίνουμε ανθεκτικοί.

Τα δίκτυα και οι υποδομές πρέπει να κατασκευαστούν με τρόπο ώστε να ανακάμπτουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε στο Montel ο Markus Becker (Διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης στην αμερικανική ενεργειακή εταιρεία GE Vernova η οποία έχει 100 GW εγκατεστημένα στην Ευρώπη).

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν «μια νέα πραγματικότητα για τους TSO και όλα έχουν να κάνουν με τις στρατηγικές αντιμετώπισης», δήλωσε ο Kristian Ruby (Γενικός Γραμματέας της Eurelectric).

«Οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ότι ο κόσμος θα δει περισσότερες πλημμύρες, ξηρασίες και ακραίους ανέμους και θερμοκρασίες, υψηλές και χαμηλές», δήλωσε ο Markus Rauramo (Διευθύνων Σύμβουλος της Fortum και αντιπρόεδρος της Eurelectric), προσθέτοντας ότι ο ενεργειακός τομέας αντιμετώπισε «πολλαπλές προκλήσεις».

«Αν υποθέσουμε ότι θα δούμε περισσότερα τέτοια γεγονότα, τότε θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο που σχεδιάζουμε τα συστήματά μας», «Τα συστήματα πρέπει να κατασκευαστούν με ανθεκτικό τρόπο ώστε να επισκευάζουμε γρήγορα περιττές ζημιές» ανέφερε στη διάρκεια της εκδήλωσης στην Αθήνα ο Leonhard Birnbaum (Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Eon και Πρόεδρος της Eurelectric).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης