Ο φωτοβολταϊκός σταθμός Kalyon Karapinar είναι το νέο κεφάλαιο στην ηλιακή ενέργεια

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός Kalyon Karapinar είναι το νέο κεφάλαιο στην ηλιακή ενέργεια
Αυτό το εντυπωσιακό έργο διαθέτει 3,2 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες σε μια έκταση 2.000 εκταρίων
Ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που έχει δει ποτέ η Ευρώπη, βρίσκεται στην Τουρκία και φέρει το όνομα Kalyon Karapinar.
Σύμφωνα με το Ecoticias, ο σταθμός στεγάζει 3 εκατομμύρια πάνελ και έναν μεταλλικό κολοσσό στο κέντρο.
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός Kalyon Karapinar είναι μια πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας που βρίσκεται στην περιοχή της κεντρικής Ανατολίας της Τουρκίας. Αποτελεί τον ίσως μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι μια διηπειρωτική χώρα, με το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της στη Δυτική Ασία και μια μικρότερη περιοχή (δυτικά της Θάλασσας του Μαρμαρά) να βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη. Συνεπώς, από τυπικής απόψης, το Kalyon Karapinar μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αυτό το εντυπωσιακό έργο διαθέτει 3,2 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες σε μια έκταση 2.000 εκταρίων, ενώ παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει δύο εκατομμύρια σπίτια.

Το κλίμα της περιοχής όπου βρίσκεται είναι εντελώς ερημικό, ένας χώρος ακατάλληλος για καλλιέργεια ή διαβίωση.

Ωστόσο, εμφανίζει απίστευτες δυνατότητες για χρήσεις όπως αυτή.

Επιπλέον, στο κέντρο αυτής της πλούσιας υποδομής βρίσκουμε ένα αυθεντικό αρχιτεκτονικό κόσμημα. Ένα κτίριο που παρέχει την τεχνολογική υποδομή που απαιτείται για το έργο.

Φέρει τη σφραγίδα του Bilgin Architects και ξεπερνάει έναν απλό χώρο εργασίας. Το κυβικό του σχήμα με μια κεντρική αυλή και η πρόσοψή του που καλύπτεται από πλάκες ανοξείδωτου χάλυβα καθιστούν δυνατή μια τέλεια συνέργεια με το περιβάλλον.

Η Ευρώπη περνάει σε άλλο επίπεδο με αυτό το έργο

Η ομάδα σχεδιασμού δεν είχε εύκολο έργο να φέρει σε πέρας, καθώς είχε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της εργασίας στις συνθήκες της ερήμου. Ακριβώς αυτή η δυσκολία ήταν που έκανε τους ειδικούς να σκεφτούν έξω από τα συνηθισμένα για να βρουν καινοτόμες λύσεις.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ξεχωρίζει για την κεντρική του αυλή και την ιδιαίτερα ανακλαστική πρόσοψη. Το φινίρισμα αυτού του έργου δείχνει την πρόθεση για συνδυασμό της αποδοτικότητας, του σεβασμού του περιβάλλοντος και της αισθητικής αρμονίας.

Αυτή η πρόσοψη δεν εξυπηρετεί μόνο την αισθητική λειτουργία, αλλά κάνει επιτελεί σημαντική λειτουργία όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, περιλαμβάνοντας ένα διπλό στρώμα από 7.200 πάνελ ανοξείδωτου χάλυβα, η δομή των οποίων αλλάζει σε διαφάνεια για να λειτουργεί ως φράγμα ενάντια στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Τα αντανακλαστικά πάνελ μεταμορφώνουν την αντίληψη του κτιρίου καθώς περνούν οι ώρες, δημιουργώντας ένα οπτικό θέαμα εναλλασσόμενων χρωμάτων. Τις συννεφιασμένες ημέρες, αυτό γίνεται ακόμη πιο αισθητό, θολώνοντας οπτικά τα όρια μεταξύ του κτιρίου και του ουρανού.

Ομορφιά και λειτουργικότητα

Αυτός ο φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολλά υποσχόμενος για πολλούς λόγους.

Τη νύχτα, η πρόσοψη προβάλλει τον εσωτερικό φωτισμό και τον σχεδιασμό της αυλής μέσα από τα πάνελ της. Αυτή η τροποποίηση δεν αναδεικνύει μόνο την αρχιτεκτονική ομορφιά του κτιρίου. Αποκαλύπτει επίσης πώς η τεχνολογία και ο σχεδιασμός μπορούν να πάνε χέρι-χέρι για να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα ενός έργου.

Η επιτυχία του Kalyon Karapinar αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας ως βιώσιμης πηγής ενέργειας.

Έτσι, η Ευρώπη μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόοδος της ηλιακής ενέργειας δεν σταματά και ήδη έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο και άλλες εφευρέσεις που εκτοπίζουν ακόμη και τα ηλιακά πάνελ, όπως το «δεύτερο δέρμα» των κτιρίων.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης