Σε πρώιμα στάδια τα περισσότερα από αυτά
Η συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώνει ότι τα περισσότερα από τα έργα (90%) 1,2 TW βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια, παρότι τους τελευταίους 6 μήνες ο παγκόσμιος αγωγός για έργα ηλεκτρόλυσης υδρογόνου αυξήθηκε λίγο πάνω από 55 GW.
Η παγκόσμια βάση δεδομένων ηλεκτρολύτη ανέρχεται πλέον σε περίπου 1,2 TW, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη αύξηση 4% τους τελευταίους 6 μήνες και απαιτώντας ουσιαστικά 5,5 PWh ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συνολική λειτουργική ισχύς των υφιστάμενων έργων πλησιάζει τα 2 GW (1923 MW), παρουσιάζοντας αύξηση 1133 MW.
Περίπου 130-140 GW πιο προηγμένων έργων βρίσκονται επίσης στα σκαριά, υπογραμμίζοντας τη σημαντική τους κλίμακα.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ευρώπη ηγείται στην ανάπτυξη έργων, αντιπροσωπεύοντας το 32% του μεριδίου της παραγωγικής ικανότητας, ακολουθούμενη στενά από την Ωκεανία με 21% σε διαφορετικά στάδια λειτουργίας ή ανάπτυξης.
Τα έργα που αφορούν τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID) ανέρχονται σε περίπου 15 GW, περίπου το 12% της παγκόσμιας λειτουργικής ή υπό κατασκευή δυναμικότητας.
Κατάταξη χωρών στα έργα ηλεκτρολύτη
Δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της αγοράς και του προηγμένου πλαισίου πολιτικής της, ειδικά με την ενημέρωση του 2023 στη στρατηγική υδρογόνου του 2020, η Γερμανία πρωτοστατεί στην ανάπτυξη έργων ηλεκτρολύτη στην Ευρώπη, με περίπου 9 GW σε προχωρημένα στάδια.
Ακολουθούν στενά η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελούν τις τρεις πρώτες πιο ελκυστικές αγορές στην Ευρώπη με παρόμοιους οδηγούς.
Ενώ η Ευρώπη παραμένει ένα hotspot, τα έργα παρουσιάζουν παγκόσμια δυναμική, εκτιμά η Aurora.
Προβάλλει επίσης σημαντικό ρόλο για τους ηλεκτρολυτές στην ευρωπαϊκή παραγωγή υδρογόνου.
Αναμένεται μεγάλη άνοδος των ηλεκτρολυτών
Μέχρι το 2030, οι ηλεκτρολύτες αναμένεται να αποτελούν πάνω από το 50% του συνολικού μείγματος δυναμικότητας, αυξάνοντας στο 80% έως το 2040, σύμφωνα με την ανάλυση.
Ωστόσο, έως το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς του ηλεκτρολύτη αναμένεται να φθάσει τα 35 GW, υπολείποντας τους στόχους που έχουν τεθεί από τον νόμο Net Zero Industry Act και το REpowerEU της ΕΕ κατά 76%.
Αυτό το έλλειμμα αποδίδεται στο υψηλό CAPEX των ηλεκτρόλυσης, στο αυξανόμενο κόστος κεφαλαίου και στην αβεβαιότητα στις συμφωνίες απορρόφησης, καθυστερώντας τις επενδυτικές αποφάσεις του έργου, σύμφωνα με την έκθεση.
Κόστος υδρογόνου
Όσον αφορά το κόστος παραγωγής υδρογόνου, η έκθεση εντοπίζει σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, που κυμαίνονται από 4–20 €/kg.
Οι Σκανδιναβοί και οι Ισπανοί ξεχωρίζουν για την προσφορά του πιο οικονομικά αποδοτικού υδρογόνου, με την παραγωγή βασικού φορτίου της Ισπανίας να συμβάλλει στην αντιστάθμιση των διακοπτόμενων αυξήσεων κόστους κατά 2-3 φορές, όπως διαπιστώθηκε.
Η Dilara Caglayan (επικεφαλής της έρευνας στην Aurora Energy Research), δήλωσε:
«Ο θετικός αντίκτυπος των σαφέστερων πλαισίων πολιτικής και των προγραμμάτων υποστήριξης είναι εμφανής σε έργα ηλεκτρολύτη παγκοσμίως, με νέα έργα καθώς και ορισμένα από τα υπάρχοντα να καταλήγουν σε Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID).
Ωστόσο, η περαιτέρω συνεργασία εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των εθνικών στόχων και την επιτυχή ανάπτυξη μιας μελλοντικής αγοράς υδρογόνου».
www.worldenergynews.gr