Έναρξη μελετών για τον πρώτο διάδρομο υδρογόνου της ΕΕ

Έναρξη μελετών για τον πρώτο διάδρομο υδρογόνου της ΕΕ

Το έργο H2med στοχεύει στη σύνδεση των δικτύων Η2 της Ιβηρικής Χερσονήσου με αυτά της Βορειοδυτικής Ευρώπης - Οffshore-energy

 

Ο πρώτος ευρωπαϊκός μεγάλος διάδρομος υδρογόνου (έργο H2Med) που αποτελείται από διασύνδεση υδρογόνου μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας και υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει Ισπανία και Γαλλία (BarMar), εισέρχεται στην επόμενη φάση της ανάπτυξής του με συμβάσεις για προκαταρκτικές μελέτες μηχανικής και περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θέση.

Για το συγκεκριμένο έργο το worldenergynews.gr είχε γράψει στις 05/03/2024 ότι η Consultancy Natural Power θα υποστηρίξει την παράδοση των σχετικών μελετών.

Σύμφωνα με το offshore-energy.biz, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (ΔΣΜ) και οι αναπτυσσόμενοι εταίροι του έργου BarMar Enagás, GRTgaz και Teréga (σε συντονισμό με την OGE), έχουν συνάψει σύμβαση με την εταιρεία Wood για τη διεξαγωγή των προκαταρκτικών μελετών μηχανικής, την ανάλυση των εναλλακτικών διαδρομών και την επιλογή του διαδρόμου του BarMar έργο.

Το εύρος των εργασιών περιλαμβάνει την ανάλυση των διαφόρων πιθανών διαδρομών για τον υπεράκτιο αγωγό που θα συνδέσει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία μέσω της Μεσογείου Θάλασσας. Η ολοκληρωμένη αξιολόγηση θα βοηθήσει στον εντοπισμό ενός προτιμώμενου διαδρόμου για το BarMar και θα εξετάσει τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προοπτικές.

Επιπλέον, οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές μελέτες ξεκίνησαν και θα διεξαχθούν από την Tecnoambiente, με την υποστήριξη της Francom και της Natural Power.

 

Σκοπός του H2med

Το έργο H2med είναι μια διακρατική πρωτοβουλία που στοχεύει στη σύνδεση των δικτύων υδρογόνου της Ιβηρικής Χερσονήσου με αυτά της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

ΧΑΡΤΗΣ.png
Έχει ως στόχο να επιτρέψει στην Ευρώπη να εφοδιάζεται με προσιτό, ανανεώσιμο υδρογόνο έως το 2030.

Το έργο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 από τον Πρόεδρο της κυβέρνησης της Ισπανίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο γερμανικός διαχειριστής συστημάτων μεταφοράς OGE εντάχθηκε στους Enagás, GRTgaz και Teréga σε μια προσπάθεια ανάπτυξης του H2Med.

Στις 28 Νοεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το έργο H2med για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης