
Πολλές χώρες παγκοσμίως βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για την προμήθεια των ηλιακών πάνελ τους. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εξοπλισμού στον κόσμο, συνεισφέροντας το 77,8% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι ανησυχίες για την δυσκολία στην αλυσίδα εφοδιασμού
Πρόσφατα, υπήρξαν αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή δυσκολία στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω των κακών συνθηκών που αντιμετωπίζουν πολλοί Κινέζοι εργαζόμενοι στη βιομηχανία. Αυτές οι ανησυχίες έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν, αλλά φαίνεται να έχουν παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό, με τις κυβερνήσεις να δίνουν προτεραιότητα σε μια επιταχυνόμενη πράσινη μετάβαση έναντι μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Τα κόστη παραγωγής
Το κόστος της παραγωγής ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι ερευνητές έχουν βελτιώσει την τεχνολογία των ηλιακών πάνελ, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ηλιακά πάνελ, καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να υποστούν μια πράσινη μετάβαση.
Η παγκόσμια χωρητικότητα ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) τριπλασιάστηκε μεταξύ 2018 και 2023 και η ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μεταξύ 2024 και 2030, η τεχνολογία αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 80% της αύξησης της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης θα καλυφθεί από την Κίνα, τον παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή ηλιακών πάνελ.
Ανησυχίες για την καταναγκαστική παραγωγή της Κίνας
Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας σε κινεζικές παραγωγικές εγκαταστάσεις. Το 2022, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Αξιολόγηση των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ στην Αυτόνομη Περιφέρεια Σιντζιάνγκ Ουιγούρ, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Η έκθεση ανταποκρίθηκε σε ισχυρισμούς που έλαβε η οργάνωση από το 2017 από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών ότι μέλη των Ουιγούρων και άλλων κατά κύριο λόγο μουσουλμανικών εθνοτικών μειονοτήτων αγνοούνταν ή είχαν εξαφανιστεί στην Αυτόνομη Περιφέρεια Σιντζιάνγκ Ουιγούρων, καθώς και αναφορές για καταυλισμούς εργασίας στην περιοχή. Η ΕΕ ανταποκρίθηκε επίσης στην κατάσταση με τη δημοσίευση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με την καταναγκαστική εργασία και την κατάσταση των Ουιγούρων στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων Σιντζιάνγκ.
Το Γραφείο Διεθνών Εργασιακών Υποθέσεων του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ δημοσίευσε μια λίστα 2022 προϊόντων που παράγονται από παιδική εργασία ή καταναγκαστική εργασία, η οποία αναφερόταν απευθείας στο ζήτημα των αλυσίδων εφοδιασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η έκθεση ανέφερε: «Εφιστούμε την προσοχή σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού στην καθαρή ενέργεια – υπογραμμίζοντας τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας από την Κίνα στην παραγωγή πολυπυριτίου». Συνέχισε λέγοντας, «Το 45% του παγκόσμιου πολυπυριτίου ηλιακής ποιότητας κατασκευάστηκε στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων Xinjiang, όπου η έρευνα έδειξε ότι παράγεται υπό συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας».
Η έκθεση προειδοποίησε: «Ο ηγετικός ρόλος της Κίνας στις αλυσίδες παροχής ηλιακής ενέργειας εγείρει κινδύνους καταναγκαστικής εργασίας για κάθε επιχείρηση που εισάγει ηλιακά προϊόντα, τα οποία, ελλείψει εκτεταμένης δέουσας επιμέλειας, έχουν μεγάλη πιθανότητα να περιέχουν εισροές που γίνονται με καταναγκαστική εργασία στην Κίνα».
Μέτρα των χωρών κατά της καταναγκαστικής εργασίας
Η έκθεση προτείνει ότι χωρίς αυστηρά πρότυπα και μηχανισμούς για την παρακολούθηση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πολλές χώρες θα μπορούσαν να εισάγουν ηλιακούς συλλέκτες που κατασκευάστηκαν με καταναγκαστική εργασία, ένα ζήτημα που έχει παραβλεφθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, η Νέα Ζηλανδία δεν έχει επί του παρόντος νόμους ή κανονισμούς που να διαχειρίζονται τους κινδύνους της σύγχρονης δουλείας στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο, πολλές άλλες δυνάμεις έχουν υιοθετήσει κάποια μορφή σύγχρονης νομοθεσίας για τη δουλεία, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Ορισμένες χώρες έχουν ενεργήσει περιορίζοντας τη ροή αγαθών από ορισμένες περιοχές της Κίνας. Οι ΗΠΑ εμπόδισαν πάνω από 1.000 αποστολές ηλιακών εξαρτημάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2022 ως απάντηση σε νόμο που απαγορεύει τις εισαγωγές από την περιοχή Xinjiang της Κίνας λόγω ανησυχιών για δουλεία.
Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση των Εργατικών κατηγορήθηκε πρόσφατα ότι έκλεισε τα μάτια στη δουλεία όταν πρόκειται για την εισαγωγή ηλιακών συλλεκτών από την Κίνα. Τον Μάρτιο, οι υπουργοί διέταξαν το Εργατικό Κόμμα να καταργήσει τη νομική προστασία για να σταματήσει την αγορά ηλιακών συλλεκτών που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία στην Κίνα από την κρατική Great British Energy.
Οι τρέχουσες προστασίες ορίζουν ότι το σώμα δεν πρέπει να ξοδεύει χρήματα σε ηλιακά ή άλλα υλικά όπου οι αλυσίδες εφοδιασμού είχαν «αξιόπιστες αποδείξεις σύγχρονης δουλείας». Ο υπουργός Στέγασης του Ηνωμένου Βασιλείου Μάθιου Πένικουκ είπε ότι οι Βρετανοί καταναλωτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι τα ηλιακά πάνελ που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση έχουν κατασκευαστεί από Ουιγούρους στην Κίνα. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η άρση των προστατευτικών μέτρων αφήνει την αλυσίδα εφοδιασμού ανοιχτή στην καταναγκαστική εργασία. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των Εργατικών είπε ότι η αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας εντός του συστήματος ήταν προτεραιότητα.
Με μια τόσο μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα για την προμήθεια ηλιακών συλλεκτών και άλλων εξαρτημάτων υψηλής ζήτησης που απαιτούνται για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την καταναγκαστική εργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού. Περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας έχουν βρεθεί να επικρατούν σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, και συχνά υπήρξε έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της αλυσίδας εφοδιασμού της Κίνας. Αυτό υποδηλώνει ότι εκτός εάν οι χώρες που εισάγουν κινεζικά εξαρτήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ορίσουν αυστηρά πρότυπα εισαγωγής και αλυσίδας εφοδιασμού, τα ηλιακά πάνελ που οδηγούν την παγκόσμια πράσινη μετάβαση μπορεί να έχουν παραχθεί με καταναγκαστική εργασία.
www.worldenergynews.gr