Η Ν. Υόρκη δείχνει το δρόμο για απαλλαγή από ορυκτά καύσιμα

Η Ν. Υόρκη δείχνει το δρόμο για απαλλαγή από ορυκτά καύσιμα

Τίθεται σε δοκιμασία ο ρόλος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σύμφωνα με άρθρο της CleanTechnica

Η τάση και η αναγκαιότητα για τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων είναι έκδηλη διότι οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη σχετική αδράνεια θα είναι τραγικές στο μέλλον.

Προσπάθειες προαναγγέλλονται και υλοποιούνται (έστω και μερικώς) όπως συνέβη στα τέλη του 2023 στο Ντουμπάι στην περιβόητη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28).

Το ζητούμενο όμως είναι να υπάρχει ουσία.

Ένα από τα αξιομνημόνευτα εγχειρήματα παρατηρείται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας που προμηθεύουν ορυκτό αέριο (εσφαλμένα γνωστό ως φυσικό αέριο) πιέζονται από περιβαλλοντικές ομάδες επειδή το προϊόν τους το οποίο είναι κυρίως μεθάνιο, απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα όταν καίγεται.

Ακόμη χειρότερα, μεγάλο μέρος του υλικού διαρρέει στην ατμόσφαιρα όπου παραμένει για 20 περίπου χρόνια.

Το μεθάνιο είναι 80 φορές πιο ισχυρός παράγοντας θέρμανσης του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνει την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν συμφέρον να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο διότι αποκομίζουν σημαντικά κέρδη.

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τα στελέχη που διευθύνουν αυτές τις εταιρείες έχουν δεσμευτεί να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή με ουσιαστικό τρόπο, δεν μπορούν να προτείνουν το κλείσιμο της επιχείρησης.


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ_1.jpg

Η ιστοσελίδα CleanTechnica, παρουσιάζει τις δράσεις για την αποβολή των ορυκτών καυσίμων στη Νέα Υόρκη και σε άλλες αμερικάνικες Πολιτείες.

Αναλυτικά:

Νόμος στη Ν. Υόρκη για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι έχει μια λύση στο δίλημμα. Αξιοποιήστε όλη την εμπειρία που έχουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ορυκτών αερίων στην κατασκευή αγωγών και δίκτυα διανομής κτιρίων και εφαρμόστε την στην παροχή θερμότητας για αντλίες θερμότητας εδάφους.

Το 2022, το νομοθετικό σώμα της Νέας Υόρκης ψήφισε νόμο που προωθεί μια σειρά από πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μεταξύ αυτών είναι ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών άνθρακα και μεθανίου από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ορυκτών αερίων, ενώ παράλληλα θα διαδραματίσει ρόλο για αυτές τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας τις επόμενες δεκαετίες.

Παρά τον προαναφερόμενο νόμο, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ορυκτού αερίου στην πολιτεία έχουν ξοδέψει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις υποδομής και έχουν εντοπίσει 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέδια αντικατάστασης αγωγών από τότε που εγκρίθηκε.

Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ των κλιματικών επιταγών δεν περιορίζεται στη Νέα Υόρκη.

Το Brattle Group (παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικονομίας, χρηματοδότησης και ρύθμισης σε εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και δημόσιους φορείς) διαπίστωσε σε μια έκθεση του 2021 ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ορυκτών αερίων στις ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έως και 180 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σε αγωγούς την επόμενη δεκαετία οι οποίες μπορεί να μην είναι ανακτήσιμες.


Μεταφορά θερμότητας μέσω αντλιών νερού

Οι επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων, θα μπορούσαν να τοποθετούν αγωγούς οι οποίοι αντί για εύφλεκτο και θερμαινόμενο αέριο να μεταφέρουν νερό ή άλλα υγρά που με τη σειρά τους μεταφέρουν θερμότητα από το υπόγειο  ή από άλλα κτίρια και πηγές του δικτύου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αντλίες θερμότητας για να κρατήσουν τα κτίρια ζεστά.

Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι τέτοιες αντλίες θερμότητας εδάφους μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές έως και 44% σε σύγκριση με τις αντλίες θερμότητας με πηγή αέρα και 72% σε σύγκριση με τον τυπικό εξοπλισμό κλιματισμού.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κτιρίων θα δυσκολευτούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος διάνοιξης γεωτρήσεων και εγκατάστασης σωλήνων για τα δικά τους συστήματα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας ή να συνάψουν συμβάσεις με τους γείτονές τους για την κατασκευή και την κοινή χρήση υπόγειων δικτύων.

«Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες σπιτιού και τις επιχειρήσεις να μοιραστούν το κόστος και να αποκομίσουν τα οφέλη», είπε η Lisa Dix (Διευθύντρια της Νέας Υόρκης για το μη κερδοσκοπικό Building Decarbonization Coalition) στην Canary Media (ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική εφημερίδα που καλύπτει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια).

 

Πρόταση - απάντηση επιχειρήσεων στο νόμο του 2022

Σε απάντηση στη προαναφερθείσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης υπέβαλαν σχέδια τον περασμένο μήνα για 13 πιλοτικά έργα που σχεδιάστηκαν για τη μετατροπή των αγωγών ορυκτού αερίου σε υποδομή που μπορούν να τροφοδοτήσουν καθαρές αντλίες θερμότητας χωρίς άνθρακα.

Τα αποτελέσματα αυτών των πιλοτικών έργων θα μπορούσαν να βοηθήσουν άλλες κοινότητες να κατανοήσουν πώς να εφαρμόσουν την τεχνολογία στον εαυτό τους.

ΚΟΙΤΑΣΜΑ_ΦΥΣΙΚΟΥ_ΑΕΡΙΟΥ.jpg

Συνοπτικά ορισμένα προτεινόμενα σχέδια:

1) Η Con Edison (υπηρεσία κοινής ωφέλειας που εξυπηρετεί τη Νέα Υόρκη και την κομητεία Westchester), έχει προτείνει 3 έργα που αναλαμβάνουν μερικά από τα πιο δύσκολα αστικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του ορόσημου Rockefeller Center.

Συγκεκριμένα σχεδιάζει να μετατρέψει 3 μεγάλα εμπορικά κτίρια από το δίκτυο τηλεθέρμανσης ατμού της εταιρείας κοινής ωφέλειας σε αντλίες θερμότητας. Αυτές οι αντλίες θερμότητας θα αντλούν νερό που θερμαίνεται από την απορριπτόμενη θερμότητα από πηγές όπως οι υπονόμοι, τα κέντρα δεδομένων και τα συστήματα ψύξης γειτονικών κτιρίων.

Η εταιρεία ακινήτων Tishman Speyer (ιδιοκτήτρια του 30 Rockefeller Center), είναι βασικός εταίρος στο έργο. Η εταιρεία έχει ισχυρό κίνητρο να συμμετάσχει επειδή το έργο θα μπορούσε να μειώσει το κόστος συμμόρφωσης με τον Τοπικό Νόμο 97 της Νέας Υόρκης, ο οποίος απαιτεί από όλα τα μεγάλα κτίρια να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 40% από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030.

Η επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτήσει περίπου 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σε εναλλακτικές λύσεις αντί των λεβήτων και των κλιβάνων με καύση ορυκτών αερίων.

Τα κοινόχρηστα δίκτυα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το κόστος για μεμονωμένα κτίρια.

2) Ένα άλλο έργο της Con Edison στη γειτονιά Chelsea του Μανχάταν σχεδιάζει να καλύψει το 100% των αναγκών θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού για μια πολυκατοικία χαμηλού εισοδήματος από ένα κοντινό κέντρο δεδομένων.

 

Νόμοι Πολιτειών ΗΠΑ για έργα δικτύου θερμικής ενέργειας

Τρεις άλλες πολιτείες (το Κολοράντο, η Μασαχουσέτη και η Μινεσότα) έχουν ψηφίσει νόμους που επιτρέπουν ή επιβάλλουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να αναλαμβάνουν πιλοτικά έργα δικτύου θερμικής ενέργειας.

Το Ιλινόις, το Μέιν, το Βερμόντ και η Ουάσιγκτον διερευνούν παρόμοιους νόμους.

Ακόμη 13 επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας φυσικού αερίου έχουν δημιουργήσει έναν Γεωθερμικό Συνεταιρισμό Δικτύου Utility για να εξερευνήσουν περισσότερες επιλογές.

 

Τα βοηθητικά προγράμματα ορυκτών αερίων είναι ιδανικά

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ορυκτών αερίων είναι ιδανικές για την εγκατάσταση δικτύων θερμικής ενέργειας σε κλίμακα, σύμφωνα με την Audrey Schulman (Διευθύντρια της Ομάδας Home Energy Efficiency στο Cambridge της Μασαχουσέτης).

Έχουν φυσικό αέριο το εργατικό δυναμικό, την τεχνογνωσία και την πρόσβαση στο κεφάλαιο που απαιτείται για την κατασκευή των διασυνδεδεμένων υπόγειων δικτύων που χρειάζονται.

Ξοδεύουν ήδη δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για επεκτάσεις και επισκευές αγωγών ορυκτού αερίου που αναπόφευκτα θα γίνουν ​λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία πολύ πριν το κόστος τους επιστραφεί από τους πελάτες.


Κίνδυνος αύξησης τιμών καυσίμων

Η Νέα Υόρκη (και πολλές αμερικάνικες Πολιτείες με εντολές απανθρακοποίησης), έχει προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα για αντλίες θερμότητας και ηλεκτροδότηση κτιρίων.

Μάλιστα έχει επιβάλει κανονισμούς που περιορίζουν την επέκταση του ορυκτού αερίου σε νέα κτίρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση του 2023 από το Building Decarbonization Coalition, αυτή η προσέγγιση «σπίτι προς σπίτι» θα μπορούσε να αναγκάσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τις Ρυθμιστικές Αρχές να διατηρήσουν ακριβά δίκτυα διανομής φυσικού αερίου για την παροχή καυσίμων σε όλο και μειούμενο αριθμό πελατών.

Οι πελάτες που παραμένουν θα επωμισθούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους εξόφλησης αυτών των επενδύσεων σε φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται ένας φαύλος κύκλος αυξήσεων κόστους σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τη μετάβαση σε αντλίες θερμότητας στο δικό τους τα δικά.

Αυτοί οι πελάτες που μένουν πίσω είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο εισόδημα που ήδη αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους ολοένα και πιο ακριβούς λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

 

Υποχρέωση Εξυπηρέτησης νόμων

Ένα εμπόδιο είναι η λεγόμενη «υποχρέωση εξυπηρέτησης» των νόμων που υπάρχουν σε πολλές Πολιτείες.

Σε αντάλλαγμα για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας στις οποίες θα ανατεθεί το μονοπώλιο, υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε οποιονδήποτε στην επικράτειά τους το ζητήσει.

Αυτή η υποχρέωση αποτελεί βασικό μέρος της αποστολής μιας εταιρείας κοινής ωφέλειας, αλλά η αυστηρή εφαρμογή της θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν πελάτη σε μια γειτονιά που προορίζεται για ένα δίκτυο θερμικής ενέργειας να εμποδίσει ολόκληρο το έργο.

Η τροποποίηση των νόμων θα είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας μετάβασης.

Έρευνα του Υπουργείου Ενέργειας διαπίστωσε ότι η εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας σε σχεδόν 80% των σπιτιών των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της απανθρακοποίησης του δικτύου κατά 30%   και να αποφύγει την ανάγκη για 24.500 μίλια νέων γραμμών μεταφοράς έως το 2050.


Ιδέα που χρειάζεται υποστήριξη από όλους…

Η μετατροπή συστημάτων διανομής ορυκτών αερίων για υποστήριξη συστημάτων αντλιών θερμότητας επίγειας πηγής είναι μια τολμηρή ιδέα.

Για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, είναι ένας τρόπος για να συνεχίσουν να υπηρετούν την κοινότητα και να αποκομίζουν κέρδος πράττοντάς το, ενώ παράλληλα απαλλάσσουν τις ανθρακούχες δραστηριότητές τους.

Προσφέρει έναν τρόπο μεγιστοποίησης των κερδών απόδοσης που παρέχουν οι αντλίες θερμότητας, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων που διαταράσσουν το κλίμα.

Τέτοια τολμηρή σκέψη πρέπει να επικροτηθεί.

Δυστυχώς πολλές από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διαφωνούν με την αλλαγή. Φοβούνται το μέλλον για τους δικούς τους λόγους (τα κέρδη τους) παρά για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης ανθρώπινης κοινωνίας.

Ίσως όταν μάθουν ότι η μετάβαση από το ορυκτό αέριο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να καταστραφεί το επιχειρηματικό τους μοντέλο, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να υποστηρίξουν αντί να εμποδίσουν τέτοια σχέδια.

Το ιδανικό θα είναι να κερδίσουν όλοι (εταιρείες, κοινωνίες και πλανήτης).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης