Ναυτιλία

Συγχώνευση της Star Bulk με την Eagle Bulk

Συγχώνευση της Star Bulk με την Eagle Bulk

Ο Πέτρος Παππάς δημιουργεί παγκόσμιο κολοσσό στα bulk carriers

H Star Bulk και η Eagle Bulk συγχωνεύονται και δημιουργούν έναν παγκόσμιο κολοσσό στο χύδην ξηρό φορτίο. Η πρώτη εταιρεία υπό την ιδιοκτησία του Πέτρου Παππά (διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους bulk carriers στον κόσμο) απορροφά την EagleBulk Shipping η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες ανά την υφήλιο στην κατηγορία των μεσαίου μεγέθους πλοίων χύδην ξηρού φορτίου.

Τα δύο μέρη ανακοίνωσαν ότι έχουν συνάψει οριστική συμφωνία για την συγχώνευσή τους με βάση την καθαρή αξία ενεργητικού. Η συνολική κεφαλαιοποίησή τους αυτή τη στιγμή είναι στα 2,1 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 αφού εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Eagle Bulk.

 

Προοπτικές μετά τη συγχώνευση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών με την εν λόγω συμφωνία η νέα εταιρεία θα είναι η μεγαλύτερη  εισηγμένη στις ΗΠΑ ναυτιλιακή εταιρεία χύδην ξηρού φορτίου με συνδυασμένο στόλο 169 ιδιόκτητων πλοίων σε πλήρως παραδοτέα βάση, το 97% των οποίων είναι εξοπλισμένα με συστήματα καθαρισμού καυσαερίων.

Η συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει συνέργειες κόστους και εσόδων ύψους τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως εντός 12-18 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσω της ενσωμάτωσης των εμπορικών δραστηριοτήτων και των οικονομιών κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των γενικών και διοικητικών εξόδων.

 

Οι όροι της συμφωνίας

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, οι μέτοχοι της Eagle θα λάβουν 2,6211 μετοχές της Star Bulk για κάθε μετοχή της Eagle που κατέχουν.

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα συνολικό αντίτιμο περίπου 52,60 δολάρια ανά μετοχή, ένα premium 17% (με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Eagle στα 44,85 δολάρια στις 8 Δεκεμβρίου 2023).

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι της StarBulk και της Eagle θα κατέχουν περίπου το 71% και το 29% αντίστοιχα της νέας εταιρείας.


Πέτρος Παππάς
(Star Bulk): «Στοχεύουμε να επενδύσουμε σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Star Bulk, Πέτρος Παππάς δήλωσε: «Η συνένωση της Star Bulk και της Eagle θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ηγέτη στη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου με ένα μεγάλο, διαφοροποιημένο στόλο εφοδιασμένο με scrubber. Με έναν στόλο από 169 ιδιόκτητα πλοία, θα δημιουργήσουμε  σημαντικές συνέργειες και ένα ακόμη ισχυρότερο οικονομικό προφίλ. Θα αξιοποιήσουμε τις τεχνικές και εμπορικές ικανότητες διαχείρισης του στόλου και των δύο εταιρειών για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, την επίτευξη των στόχων μας για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον και τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας. Με έναν καλά κεφαλαιοποιημένο ισολογισμό, στοχεύουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ισχυρές ταμειακές αποδόσεις στους μετόχους, επενδύοντας παράλληλα σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, καθώς συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μας».


Gary Vogel (Eagle): «Ενώνονται οι 2 κορυφαίες εταιρείες στην κατηγορία τους»

Ο Gary Vogel (Διευθύνων Σύμβουλος της Eagle) δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Star Bulk. Δύο εταιρείες που είναι καλύτερες στην κατηγορία τους, τόσο εμπορικά όσο και λειτουργικά. Συγκεντρώνουμε δύο εξαιρετικά συμπληρωματικούς οργανισμούς και είμαστε βέβαιοι ότι η συγχώνευση με την StarBulk θα δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους της Eagle, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να συμμετάσχουν στη μακροπρόθεσμη άνοδο της νέας  εταιρείας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης