Περιβάλλον

Cop28: Ο υπουργός Κλίματος της Αυστραλίας θεωρεί τη Σ. Αραβία εμπόδιο για στη διατήρηση του στόχου του 1,5 C

Cop28: Ο υπουργός Κλίματος της Αυστραλίας θεωρεί τη Σ. Αραβία εμπόδιο για στη διατήρηση του στόχου του 1,5 C

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των πλούσιων κρατών και των αναδυόμενων οικονομιών

Μέτωπο… με τους Σαουδάραβες ανοίγει η Αυστραλία μέσω μέλους της κυβέρνησής της, στη διάρκεια της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (Cop28) που διεξάγεται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).


Ο Κρις Μπόουεν (Αυστραλός υπουργός κλιματικής αλλαγής) δήλωσε ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως είναι κεντρική στην προσπάθεια της χώρας του να γίνει υπερδύναμη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί εμπόδιο για τη συμφωνία με το θέμα το κλίμα.

Ο Μπόουεν είπε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα στη διάσκεψη ήταν η επίτευξη συμφωνίας που διατήρησε τον στόχο περιορισμού της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και η αντιμετώπιση των ορυκτών καυσίμων ήταν το κλειδί για αυτό.

Εκπρόσωποι από σχεδόν όλες τις χώρες στη σύνοδο κορυφής των δύο εβδομάδων περίμεναν με αγωνία τον πρόεδρο της Διάσκεψης, Σουλτάνο Αλ Τζαμπέρ, να δημοσιοποιήσει το προτεινόμενο κείμενο συμφωνίας Cop28. Οι συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 11 το πρωί της Τρίτης 12/12/2023 τοπική ώρα, αλλά λίγοι περίμεναν ότι οι έντονες αμφισβητούμενες διαπραγματεύσεις θα τηρούσαν αυτήν την προθεσμία.

Ο Αλ Τζαμπέρ συγκάλεσε μια συνάντηση με την παραδοσιακή μορφή μιας διάσκεψης πρεσβυτέρων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ όλων των χωρών αργά την Κυριακή 10/12/2023, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με τα σημεία αδιεξόδου, συμπεριλαμβανομένου του εάν τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να καταργηθούν ή να καταργηθούν σταδιακά κάτω.


Η τοποθέτηση του Μπόουεν στην Cop28

Ο Μπόουεν είπε ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να έχουν «διαρκή ρόλο να διαδραματίσουν στα ενεργειακά μας συστήματα» εάν ο κόσμος ήθελε να διατηρήσει ζωντανό τον 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Μιλάω ως υπουργός Κλίματος και Ενέργειας ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων στον κόσμο. Ζούμε επίσης στον Ειρηνικό και δεν πρόκειται να δούμε τους αδελφούς και τις αδερφές μας να πλημμυρίζουν και τις χώρες τους να καταπίνονται από τις θάλασσες», είπε.

Τη Δευτέρα 11/12/2023, ο Μπόουεν αποκάλυψε ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία είχαν «πολύ διαφορετική άποψη».

Είπε ότι ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, είχε διατυπώσει τη θέση της χώρας ότι το πρόβλημα ήταν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και όχι τα ορυκτά καύσιμα.

«Είχα μια συνάντηση με τον Σαουδάραβα υπουργό χθες, όπου συγκρίναμε σημειώσεις για τις διαφορετικές προοπτικές μας. Δεν είναι όλες οι χώρες στην ίδια σελίδα», είπε.

Ο Μπόουεν είπε ότι το οικονομικό μέλλον της Αυστραλίας ήταν ως «υπερδύναμη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» και η εκμετάλλευση αυτής της ευκαιρίας σήμαινε μια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι ένας παγκόσμιος απολογισμός για τη σύνοδο κορυφής έδειξε ότι ο κόσμος δεν ήταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου θέρμανσης 1,5 C.

Είπε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να κορυφωθούν έως το 2025 και να μειωθούν κατά 43% έως το 2030 και 60% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 και ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να τριπλασιαστούν έως το 2030. «Νομίζω ότι αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο αποτέλεσμα», είπε.

Ο Μπόουεν είπε ότι η συζήτηση για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων σε μια συμφωνία δεν πρέπει να θεωρείται ως δικαιολογία για τις χώρες να συνεχίσουν να τα καίνε.

«Δεν χρειάζεται να καταργήσουμε σταδιακά τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων. Πρέπει να τερματίσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων στα ενεργειακά μας συστήματα», είπε.


Συνεδρίαση με εκτόξευση κατηγοριών

Η παρέμβαση του Μπόουεν έγινε σε μια συχνά παθιασμένη συνεδρίαση στην οποία ο Αλ Τζαμπέρ ζήτησε από τις χώρες να μιλήσουν χωρίς σημειώσεις.

Στη διάρκειά της φάνηκε ότι υπάρχουν συνεχείς διαφορές μεταξύ των πλούσιων εθνών και των πιο πρόσφατα αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα, σχετικά με τη σχετική ευθύνη για τη μείωση των εκπομπών και τη χρηματοδότηση ευάλωτων χωρών.

Ο Ντιέγκο Πατσέκο (επικεφαλής εκπρόσωπος της Ομάδας Αναπτυσσόμενων Χωρών με ομοϊδεάτες που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία), κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τον Καναδά για υποκρισία ότι υποστήριξαν μια συμφωνία για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ενώ σχεδίαζαν να επεκτείνουν τη δική τους παραγωγή.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορήθηκε ότι κρατούσε τις συνομιλίες όμηρους. Ο Haitham al-Ghais (Γενικός Γραμματέας του καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ), έγραψε αυτή την εβδομάδα στις 13 χώρες - μέλη του οργανισμού προειδοποιώντας ότι το Cop28 θα μπορούσε «να θέσει σε κίνδυνο την ευημερία και το μέλλον του λαού μας» και τους προέτρεψε να «απορρίψουν οποιοδήποτε κείμενο ή φόρμουλα που στοχεύει ενέργεια, δηλαδή ορυκτά καύσιμα, παρά εκπομπές».

Υπάρχουν επίσης συνεχείς διαφορές μεταξύ των πλούσιων εθνών και των πιο πρόσφατα αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα σχετικά με τη σχετική ευθύνη για τη μείωση των εκπομπών και τη χρηματοδότηση ευάλωτων χωρών.

Ο Ραλφ Ρεγκενβάνου (υπουργός κλιματικής αλλαγής του Βανουάτου), είπε στον Guardian ότι υποστήριξε την έκκληση του Ειρηνικού και των μικρών νησιωτικών κρατών για μια συμφωνία για την πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και την άμεση διακοπή της επέκτασης των ορυκτών καυσίμων.

Είπε ότι το κύριο πρόβλημα με τη στάση της Αυστραλίας παραμένουν οι τεράστιες εξαγωγές άνθρακα και φυσικού αερίου. Κάλεσε τις χώρες να υποστηρίξουν μια συνθήκη μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων, καθώς θα απαιτούσε από τις χώρες να ενεργήσουν για τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εξάγουν και όχι μόνο για το τι χρησιμοποιούσαν στο εσωτερικό.


Η κριτική στον Μπόουεν και το μένος έναντι των ισχυρών κρατών
Η θέση του Μπόουεν για τα μειωμένα ορυκτά καύσιμα προκάλεσε έντονη κριτική από τους αγωνιστές για το κλίμα.

Πέρα από το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, ένα άλλο σημαντικό σημείο κόλλησης στις συνομιλίες είναι ο θυμός των αναπτυσσόμενων χωρών για την έλλειψη υποστήριξης από τους πλούσιους για να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ο πρόεδρος αναμενόταν να συντάξει ένα σχέδιο συμφωνίας τη νύχτα της Κυριακής (ώρα ΗΑΕ) πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης