Ιδιαίτερη αναφορά στη θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας χθες τη Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας που δημιουργήθηκε από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Όπως είπε έχουν ξεπεραστεί πλέον τα στερεότυπα του παρελθόντος και οι συγκεκριμένες μονάδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης έκανε ειδική μνεία στη συμβολή του θεσμού των ΣΔΙΤ για την υλοποίηση αυτού του είδους των έργων σημειώνοντας ότι «η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου είναι η ζωντανή απόδειξη του πόσα σπουδαία μπορούν να γίνουν όταν η πολιτεία και οι επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται προσφέροντας η κάθε πλευρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε ένα κοινό σκοπό».
«Η Πελοπόννησος, κατέληξε ο κ. Περιστέρης, μπορεί με περηφάνια να δηλώνει πως έχει το πιο σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Ελλάδας και ένα από πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη».
Δημοπρατήσεις μονάδων το 2024
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2019 λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, ενώ σήμερα λειτουργούν 11 και άλλες 16 είναι υπό κατασκευή. Εντός του 2024 αναμένεται να συμβολαιοποιηθούν και να ξεκινήσει η κατασκευή ακόμη 10 μονάδων, ενώ θα έχουν δημοπρατηθεί όλες οι υπόλοιπες.
Ο Γιώργος Αγραφιώτης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημείωσε ότι η μονάδα στην Αρκαδία καταρρίπτει ρεκόρ απόδοσης δίνοντας λιγότερο υπόλειμμα μεγαλύτερη ανακύκλωση περισσότερη πράσινη ενέργεια και διασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα για τουρισμό γεωργία.
Να σημειωθεί ότι η μονάδα πραγματοποιεί ήδη εξαγωγές δευτερογενών προϊόντων σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και Γερμανία τόνισε ο κ. Αγραφιώτης, και πρόσθεσε ότι παράγει σήμερα ανακυκλώσιμα υλικά, ενέργεια και σε δεύτερο χρόνο εναλλακτικά καύσιμα (RDF, SRF). Τα δευτερογενή υλικά, όπως ανέφερε, κατά 50% μέσω του ΦΟΣΔΑ γυρίζουν ως όφελος στον πολίτη και κατά το υπόλοιπο 50% μέσω του ΣΔΙΤ εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της μονάδας.
Παραγωγή πράσινης ενέργειας
Η Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως, είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και θα δέχεται τα απόβλητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας. Αποτελεί δε κεντρικό τμήμα του ευρύτερου έργου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, οι οποίες αθροιστικά μπορούν να διαχειριστούν ακόμη 95.000 τόνους ανά έτος.
Πρόκειται για επένδυση ύψους 167 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ ήταν επιδότηση από το ΕΣΠΑ. Μέσω της νέας μονάδας που προσφέρει 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου αξιοποιεί άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών. Παράλληλα ανακτώνται ανακυκλώσιμα υλικά, εκτρέπονται από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων, παράγεται πράσινη ενέργεια ισχύος 1,56 MW για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, ενώ αποφεύγεται η έκλυση 24.000 τόνων CO2.
Ήδη η Μονάδα της Αρκαδίας, διαχειρίζεται περισσότερο από το 50% των παραγομένων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το υπόλοιπο 50% υπόκειται σε επεξεργασία σήμερα στις Μεταβατικές Μονάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, οι οποίες αναμένεται εντός του 2024 να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και αυτές.
Επιπλέον, η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καταφέρνει να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα παρόμοια ΣΔΙΤ της χώρας, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στους πολίτες της Πελοποννήσου.
www.worldenergynews.gr