Simson: Η Κίνα να δεσμευτεί για τον στόχο αύξησης των ΑΠΕ και μείωσης του μεθανίου

Simson: Η Κίνα να δεσμευτεί για τον στόχο αύξησης των ΑΠΕ και μείωσης του μεθανίου

Στη σκιά της έρευνας για τις κινεζικές επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα η συνάντηση της Kadri Simson  με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας της Κίνας Zhang Jianhua

Η επίτροπος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέτρεψε την Κίνα να δεσμευτεί για στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωσης του μεθανίου στις συνομιλίες στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν ζήτησε από την ασιατική υπερδύναμη να είναι πιο φιλόδοξη στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η Kadri Simson είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας της Κίνας Zhang Jianhua στις πρώτες κατ' ιδίαν συνομιλίες ΕΕ-Κίνας για την ενέργεια από το 2019.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων και αμέσως μετά την οργή των Βρυξελλών στο Πεκίνο, ανακοινώνοντας έρευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να διερευνήσουν τις κινεζικές επιδοτήσεις στους κατασκευαστές ανεμογεννητριών τους, αλλά η Simson είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα προχωρήσει η έρευνα.

Προέτρεψε την Κίνα να υπογράψει ένα παγκόσμιο σχέδιο για τη μείωση του μεθανίου και να δεσμευτεί για τριπλασιασμό της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030.

«Η Κίνα μέχρι στιγμής δεν έχει δεσμευτεί παρά το γεγονός ότι είναι παγκόσμιοι ηγέτες στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε η Simson, για τον στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης δεσμεύσεις για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα, αλλά η Simson είπε ότι δεν πίεσε την Κίνα για πιο φιλόδοξους στόχους.

«Πιστεύω ότι θα είναι δυνατή η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές πολύ νωρίτερα από το 2060, αλλά κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη δική της πορεία», είπε σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενη στον καθαρό μηδενικό στόχο της Κίνας, ο οποίος είναι μια δεκαετία αργότερα από τον στόχο της ΕΕ για το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης