Η νέα γενιά μπαταριών ροής που κερδίζει έδαφος απέναντι στο λίθιο

Η νέα γενιά μπαταριών ροής που κερδίζει έδαφος απέναντι στο λίθιο
Η νεότερη μπαταρία ροής της Invinity επιλέχθηκε ως εναλλακτική στο λίθιο από την Everdura της Ταϊβάν

Η εταιρεία κατασκευής μπαταριών ροής Invinity Energy Systems υπέγραψε συμφωνία για μια νεότερη έκδοση του προϊόντος της με τον πελάτη Everdura στη μεγάλη εμπορική έκθεση RE+ του Λας Βέγκας την περασμένη εβδομάδα.

Η Invinity ανακοίνωσε ότι η Everdura Technology Company, ένας όμιλος βιομηχανικής τεχνολογίας με έδρα την Ταϊβάν, προσάρμοσε τους όρους μιας ήδη προγενέστερης συμφωνίας προμήθειας.

Οι δύο στρατηγικοί εταίροι είχαν συνάψει συμφωνία στα τέλη του 2022 για μια αρχική παραγγελία 15 MWh. Ωστόσο βάσει της τελικής αναθεωρημένης συμφωνίας, η Everdura γίνεται ο πρώτος πελάτης που παρήγγειλε τη Mistral, την τελευταία γενιά της μπαταρίας οξειδοαναγωγικής ροής βαναδίου (VRFB) της Invinity.

Η συμφωνία

Η παραγγελία της Everdura ήταν και παραμένει η μοναδική μεγαλύτερη παραγγελία από πελάτη που έχει λάβει η αγγλοαμερικανική εταιρεία μπαταριών ροής μέχρι σήμερα. Όταν η μεταξύ τους συμφωνία είχε υπογραφεί για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022, η Invinity είχε ανακοινώσει ότι οι όροι της περιελάμβαναν τη δυνατότητα επέκτασης της προμήθειας στα 225 MWh με παράταση της συμφωνίας για τρία χρόνια και την προοπτική η Everdura να αναλάβει τη μεταπώληση των προϊόντων της Invinity στην Ταϊβάν.

Αρχικά η Everdura θα αναπτύξει μια ενιαία συστοιχία Mistral 14,4 MWh, την οποία η Invinity θα παραδώσει στα τέλη του 2024. Ο βιομηχανικός τεχνολογικός όμιλος θα εγκαταστήσει το σύστημα αυτό και θα το χρησιμοποιήσει για την παροχή βοηθητικών υπηρεσιών στο δίκτυο της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν υπήρξε από τις πρώτες χώρες της Ασίας που υιοθέτησαν τη χρήση συστοιχιών αποθήκευσης για βοηθητικές υπηρεσίες τα τελευταία δύο χρόνια. Οι μπαταρίες ροής δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για βοηθητικές υπηρεσίες όπως η απόκριση συχνότητας, αλλά η συμμετοχή της Invinity σε ένα υβριδικό έργο λιθίου-βαναδίου στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά το οποίο παρείχε ρύθμιση συχνότητας στο δίκτυο, έδειξε ότι μπορούν να το κάνουν.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία τεχνολογίας Invinity ήταν μεταξύ των κατασκευαστών μπαταριών ροής που παρουσίασαν τα προϊόντα, τα έργα και τις δυνατότητές τους στην έκθεση RE+, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια εμπορική έκθεση καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ .

Στην έκθεση αυτή η Invinity, η ESS Inc που κατασκευάζει μπαταρίες ροής σιδήρου και η Redflow, που κατασκευάζει μπαταρίες ροής βρωμιούχου ψευδαργύρου τόνισαν τα τεχνικά οφέλη και τα πλεονεκτήματα που έχουν οι μπαταρίες ροής.

Τα πλεονεκτήματα των μπαταριών ροής

Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι η ανθεκτικότητα των συστημάτων που οδηγεί σε μεγάλη διάρκεια ζωής ακόμη και με μεγάλους και συχνούς κύκλους φόρτισης – εκφόρτισης, και η δυνατότητά τους να μεγεθύνονται επιτυγχάνοντας μεγάλες χωρητικότητες και διάρκεια αποθήκευσης και η ευκαιρία που δίνουν στον κλάδο να πάψει να εξαρτάται από τις εφοδιαστικές αλυσίδες των μπαταριών λιθίου.

Μια άλλη πτυχή έχει να κάνει με την ασφάλεια. Μια πηγή της εταιρείας ανέφερε ότι πελάτες της RE+ από την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα έδειξαν ενδιαφέρον για τις μπαταρίες ροής ως εναλλακτική λύση στα ιόντα λιθίου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μπαταρίες ροής δεν εμφανίζουν το κίνδυνο της θερμικής φυγής που εμφανίζουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και η πηγή ισχυρίστηκε ότι είχε ακούσει τους πελάτες να λένε ότι προσβλέπουν στην τεχνολογία των μπαταριών ροής ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για αυτόν τον λόγο. Ένα σχόλιο του προέδρου της Everdura, Darren Yen, φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτή την άποψη.

«Η ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας χωρίς χρήση λιθίου στην Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή», δήλωσε ο Yen. 

Σε μια παρουσίαση στην έκθεση Re+, o επικεφαλής πωλήσεων της Invinity στη Βόρεια Αμερική, Jan Petrenko, είπε ότι κατά τη διάρκεια των δοκιμών για θέματα ασφάλειας, ένα πείραμα πυρπόλησης της μπαταρίας ροής – που αποτελεί μέρος των τυπικών δοκιμών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας – απέτυχε.

Everdura και Invinity ερευνούν τις δυνατότητες παραγωγής στην Ταϊβάν

Χάρη στη συμφωνία που υπογράφηκε στην έκθεση  RE+, η Everdura θα καταβάλλει μια προγραμματισμένη πληρωμή στην Invinity, που θα της επιτρέψει να αρχίσει να παραγγέλνει εξαρτήματα και να αρχίσει να κατασκευάζει μονάδες μπαταριών για το έργο της Everdura. Σε μια χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, η Invinity πρόσθεσε ότι αναμένει υψηλότερα περιθώρια μικτού κέρδους από το βελτιωμένο προϊόν Mistral σε σύγκριση με προηγούμενες εκδοχές του.

Η μητρική εταιρεία της Everdura, Everbrite Technology Co, εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής στην Invinity τον Μάρτιο του 2023, με συμμετοχή 2,5 εκατομμυρίων στερλίνων λιρών (3,05 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), στη δημόσια προσφορά που έκανε η εταιρεία συγκεντρώνοντας συνολικά περίπου 23 εκατομμύρια στερλίνες.

Εν τω μεταξύ, εκτός από την αναθεώρηση των όρων της αρχικής συμφωνίας προμήθειας του έργου, η Everdura και η Invinity υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης για να διερευνήσουν από κοινού τις δυνατότητες κατασκευής μπαταριών ροής στην Ταϊβάν. Και τα δύο μέρη αναμένουν ότι αυτό θα καταστεί μια «οριστική, δεσμευτική συμφωνία», ανακοίνωσε η Invinity στο χρηματιστήριο.

«Η εμπιστοσύνη μας στα προϊόντα της Invinity για την κάλυψη των απαιτήσεων αυτής της αναπτυσσόμενης αγοράς αποδεικνύεται από την πρόθεσή μας να αναπτύξουμε μια συνεργασία μαζί της στην κατασκευή μπαταριών. Ανυπομονούμε για τη μεγάλη επιτυχία του Mistral και μια αναπτυσσόμενη και ευημερούσα σχέση με την Invinity», δήλωσε ο πρόεδρος της Everdura, Darren Yen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης