Απόψεις

Bullard (BloombergNEF): Η οπισθοχώρηση των BigOil από την καθαρή ενέργεια δεν επηρεάζει την ενεργειακή μετάβαση

Bullard (BloombergNEF): Η οπισθοχώρηση των BigOil από την καθαρή ενέργεια δεν επηρεάζει την ενεργειακή μετάβαση
Η αποχώρηση των μεγάλων πετρελαϊκών από επενδύσεις καθαρής ενέργειας σημαίνει περισσότερα για αυτές παρά για την ενεργειακή μετάβαση.
Οι πέντε μεγαλύτερες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, σημείωσαν συνολικά κέρδη μόλις λιγότερο από 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σημειώνει στην εισαγωγή της ανάλυσή του ο Nat Bullard του BloombergNEF.

Αντιμέτωπες με τρεις στρατηγικές δυνατότητες για το πώς να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους, ήτοι, 
- εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου,
- μετακίνηση των επιχειρήσεών τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία μετάβασης, ή,
- επιστροφή χρημάτων στους μετόχους,
οι υπερμεγάλες εταιρείες ξεκίνησαν σε μεγάλο βαθμό για την τρίτη επιλογή τις τελευταίες εβδομάδες.

Με άλλα λόγια, η Exxon Mobil Corp., η Chevron Corp., η BP Plc, η Shell Plc και η TotalEnergies SE «επιλέγουν τα μετρητά έναντι του κλίματος», όπως έγραψε πρόσφατα ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Kevin Crowley.

Οι μέτοχοι φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή τη θέση: Τα ψηφίσματα που θα ανάγκαζαν τις εταιρείες να ευθυγραμμιστούν με τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού απέτυχαν.
Η BP και η Shell έχουν επίσης αποσύρει τις στρατηγικές τους για τη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, μάλιστα ένας έμπορος Shell power παραιτήθηκε λόγω της απόφασης.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια σημαντική αλλαγή στην κατανομή κεφαλαίων για την ενεργειακή μετάβαση.
Αλλά λέει περισσότερα για τη στρατηγική της εταιρείας παρά για επενδύσεις σε κλίμακα τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι σημαίνει πραγματικά...

Για να το θέσω αλλιώς: Η αποχώρηση των μεγάλων πετρελαϊκών από επενδύσεις καθαρής ενέργειας σημαίνει περισσότερα για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες παρά για την ενεργειακή μετάβαση.

Από το 2015 έως το 2022, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου - όχι μόνο οι πέντε υπερμεγέθεις εταιρείες παραπάνω αλλά και εταιρείες όπως η Repsol SA στην Ισπανία και η Petronas στη Μαλαισία - επένδυσαν συνολικά 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Από αυτά, περισσότερα από τα μισά προήλθαν μόνο το 2021 και το 2022.
Είναι ένα λογικό ποσό, σίγουρα, αλλά χρειάζεται πλαίσιο για να κατανοήσουμε τον ρόλο που έπαιξαν οι εταιρείες στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Την ίδια περίοδο από το 2015 έως το 2022, οι επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση από όλες τις εταιρείες και τους τομείς ανήλθαν σε περισσότερα από 4,8 τρισ. δολάρια.
Οι επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών έχουν αυξηθεί σε απόλυτες τιμές, αλλά δύο άλλες μετρήσεις καθιστούν τη σημασία της πιο ξεκάθαρη.
00_9.PNG
Δύο σημαντικές μετρήσεις

Η πρώτη
είναι το μερίδιο των κεφαλαιουχικών δαπανών των εταιρειών που έχει διατεθεί για καθαρή ενέργεια.
Το 2015, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ανέπτυξαν το 0,8% του κεφαλαίου τους σε δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Πέρυσι, το ποσοστό αυτό είχε υπερδεκαπλασιαστεί, με τις επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα να φτάνουν το 8,6% του συνολικού κεφαλαίου.
Ωστόσο, αυτή η τάση δεν συμβαδίζει με τη συνολική αύξηση των επενδύσεων ενεργειακής μετάβασης.

Το 2015, τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα των μεγάλων πετρελαιοειδών ήταν λιγότερο από το 1% του συνόλου των επενδύσεων.
Πέρυσι, τα 32,3 δισεκατομμύρια δολάρια τους ήταν 10 φορές υψηλότερα σε απόλυτες τιμές, αλλά μόνο τρεισήμισι φορές υψηλότερα ως μερίδιο του συνόλου.

Στην πραγματικότητα, μετά το άλμα από το 0,7% των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση το 2017 στο 2,5% το 2018, οι δραστηριότητες των εταιρειών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα ήταν περιορισμένες.

Η συνεισφορά τους κορυφώθηκε στο 3% το 2021 και μειώθηκε ελαφρά στο 2,9% πέρυσι.

Κάθε 1 δισεκατομμύριο δολάρια που επενδύεται στην ενεργειακή μετάβαση είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο, αλλά τα πολλά δολάρια πετρελαίου, μέχρι σήμερα, δεν έχουν κινήσει πολύ τη βελόνα.
Οι τάσεις των επενδύσεων καθαρής ενέργειας θα έμοιαζαν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες εάν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου δεν επένδυαν καθόλου.

Και δεν υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων αυτή τη στιγμή — σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, από το 2016 έχουν επενδυθεί περισσότερα στην καθαρή ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα κάθε χρόνο.

Η επιθυμία των μεγάλων πετρελαϊκών για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση έχει έρθει και παρέλθει στο παρελθόν και αυτό είναι ένας κύκλος
(Η καμπάνια της BP «Beyond Petroleum» π.χ., χρονολογείται από το 2000).

Επομένως, αν υποθέσουμε ότι ένας άλλος επενδυτικός κύκλος θα μπορούσε να έρθει ξανά - όχι απλώς η συνέχιση της προτίμησης των μετόχων για επιστρεφόμενα μετρητά - θα πρέπει επίσης να ρωτήσουμε ποια μορφή μπορεί να έχει.
01_11.PNG
Τομείς επενδύσεων

Ίσως δεν θα είναι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ιδιαίτερα όχι με την αποχώρησή τους που ανοίγει τώρα χώρο για νεοεισερχόμενους.

Αντίθετα, θα μπορούσε να είναι σε τομείς όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγγένεια με το υπάρχον κεφάλαιο και την τεχνογνωσία των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα, το υδρογόνο ή η γεωλογική αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Προς το παρόν, ωστόσο, η απόσυρση των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει περιορισμένο αντίκτυπο.
Μπορεί να αφαιρέσει 1 ή 2% της συνολικής επένδυσης στην ενεργειακή μετάβαση, σε έναν κόσμο όπου οι άλλοι επενδυτές αφθονούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης