Η Ιταλία σχεδιάζει επίσπευση αδειοδοτήσεων για ΑΠΕ... fast track (Montel)

Η Ιταλία σχεδιάζει επίσπευση αδειοδοτήσεων για ΑΠΕ... fast track (Montel)
Το κράτος διαπραγματευόταν με τις αρχές σε τοπικό επίπεδο για την παροχή κινήτρων στην έγκριση πράσινων έργων
Το υπουργείο Ενέργειας της Ιταλίας σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα τους επόμενους μήνες για να επιταχύνει τις εγκρίσεις από τις τοπικές αρχές για τις εξελίξεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα τρέχοντα σημεία συμφόρησης, δήλωσε κυβερνητική πηγή στην Montel.

Το κράτος διαπραγματευόταν με τις αρχές σε τοπικό επίπεδο για την παροχή κινήτρων, όπως αποζημίωση, για την έγκριση πράσινων έργων, αν και θα χρειαζόταν μερικούς μήνες για να ολοκληρωθεί, πρόσθεσε η πηγή πρόσφατα, με περισσότερα από 1.000 αιτήματα να περιμένουν να διεκπεραιωθούν σε τοπικό επίπεδο θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Τα μέτρα ορίστηκαν για την έναρξη της διαδικασίας σε περιφερειακό επίπεδο, με τοπική έγκριση που απαιτείται για τέτοια έργα, μαζί με συμφωνίες σχετικά με τη συνδεσιμότητα μέσω του ΔΣΜ Terna και εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Όσο περισσότερες άδειες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ένα ζήτημα περιφέρειας ή τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο περισσότερο θα ωφεληθούν» εάν αυτό το πρόγραμμα εφαρμοστεί, είπε ο Agostino Re Rebaudengo, πρόεδρος της ομάδας λόμπι ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές Elettricita Futura στον Montel.

«Η αδειοδότηση είναι ένα τεράστιο ζήτημα»

Είναι σαφές ότι οι στόχοι είναι αδύνατο να επιτευχθούν αν χρειαστούν κατά μέσο όρο επτά χρόνια για να ληφθεί άδεια», δήλωσε ο γερουσιαστής Michele Fina, σχετικά με τις τρέχουσες καθυστερήσεις.
Η «απλούστευση» της διαδικασίας είναι «θεμελιώδης για την αλλαγή του καθεστώτος».

Αυτά τα σχόλια ήρθαν στο πλαίσιο ότι η χορήγηση αιολικής άδειας στη χώρα χρειάστηκε κατά μέσο όρο σχεδόν 60 μήνες, σε σύγκριση με τους 24 μήνες που απαιτούνται σε μια οδηγία της ΕΕ, έδειξαν στοιχεία των WindEurope και Ember.

Ομοίως, οι εγκρίσεις ηλιακών έργων χρειάστηκαν περισσότερους από 40 μήνες για να διεκπεραιωθούν στην Ιταλία, το τρίτο μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο στο μπλοκ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τους στόχους της πράσινης δυναμικότητας για το 2030 στα 85 GW όταν οριστικοποιήσει το νέο ενεργειακό της σχέδιο που αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν και αυτό θα απαιτούσε την εγκατάσταση έως και 14 GW ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης