Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μακράν η μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή στον κόσμο, παρέχοντας περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όλες τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μαζί (συμβάλλοντας το 17% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020) και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.
Το International Energy Forum (IEF) παρουσιάζει τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες στην υδροηλεκτρική ενέργεια.
Μίνι υδροηλεκτρικά
Τα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να καταταγούν μεταξύ των πιο φιλόδοξων και ακριβών έργων υποδομής στον κόσμο. Ειδικά η υδροηλεκτρική μικρής κλίμακας είναι ιδανική για την παροχή αξιόπιστης ανανεώσιμης ενέργειας σε αγροτικές κοινότητες.
Ψηφιοποίηση
Η ψηφιοποίηση πρόκειται να μεταμορφώσει τον ενεργειακό τομέα, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης, στην πρόβλεψη της απαιτούμενης συντήρησης και στη δημιουργία «ψηφιακών διδύμων» για τη δοκιμή διαφορετικών τρόπων λειτουργίας.
Μάλιστα, η συλλογή και ανάλυση πραγματικών δεδομένων από τοποθεσίες υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση των «ευφυών» συστημάτων ελέγχου και συνεπώς τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών.
Υποδομή φιλική προς τα ψάρια
Μια κοινή αντίρρηση για τα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα τοπικά οικοσυστήματα.Τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, με περισσότερα από ένα στα πέντε ψάρια να σκοτώνονται περνώντας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Επομένως, υπάρχει ανάγκη προσαρμογής των σχεδίων ώστε να είναι πιο φιλικά προς τα ψάρια.
Παλιρροιακή ισχύς
Αν και συχνά αντιμετωπίζεται χωριστά, η παλιρροιακή ισχύς είναι μια αναδυόμενη μορφή υδροηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί την κίνηση των παλίρροιων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η παλιρροιακή ισχύς μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω διαφόρων μεθόδων, από την τοποθέτηση στροβίλων σε παλιρροιακά ρεύματα μέχρι την κατασκευή φραγμάτων που μοιάζουν με φράγματα στα ποτάμια. Έχει τεράστιες δυνατότητες – από τα 3.000 GW της παγκόσμιας φυσικής παλιρροιακής ισχύος, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να συλληφθούν μεταξύ 120 και 400 GW.
www.worldenergynews.gr