Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Άνοδος 4,9% για τον energy sector και 0,3% για τον S&P - Πτώση 0,2% για τον Nasdaq

Wall Street: Άνοδος 4,9% για τον energy sector και 0,3% για τον S&P - Πτώση 0,2% για τον Nasdaq
326 μονάδες κέρδισε ο Dow
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πρόσθεσε ακόμα μια απειλή σε μια οικονομία που ήδη παλεύει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve και την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.


Ο Dow Jones κέρδισε 326 μονάδες ή 0,98% στις 33.600 μονάδες
Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,37% στις 4.124 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 4,9% στις 666,09 μονάδες
Ο Nasdaq διολίσθησε 0,27% στις 12.189μονάδες.

Οι μετοχές της Chevron οδήγησαν τον Dow υψηλότερα, σημειώνοντας άνοδο 3,9%.
Η περικοπή της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, η οποία μειώνει 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη. Το αργό West Texas Intermediate κινήθηκε 6,6% υψηλότερα, ενώ το Brent αυξήθηκε κατά 6%.

Οι traders χάνουν την αισιοδοξία τους για την προοπτική της αγοράς με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου να ενισχύουν τους φόβους για ενίσχυση του πληθωρισμού και επικείμενη ύφεση.

Το Energy Select Sector SPDR (XLE), το οποίο παρακολουθεί τον ενεργειακό τομέα S&P 500, σημείωσε πτώση άνω του 4%. Η Marathon Oil και η Halliburton είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 9% και 6,2%, αντίστοιχα.

Η προοπτική υψηλότερων τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω ανησυχία στη Wall Street καθώς εξελίσσεται η μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τον ενεργειακό αναλυτή της Morningstar, Stephen Ellis.

Και οι τρεις δείκτες ήταν θετικοί το πρώτο τρίμηνο, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο. Ο Nasdaq πρωτοστάτησε στο τρίμηνο με κέρδη 16,8%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 7% για δεύτερο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο. Ο Dow υστερούσε, αλλά κατάφερε να σημειώσεςι άνοδο 0,4%.
Ωστόσο, το πρόσφατο ράλι μπορεί να είναι βραχύβιο λόγω ισχυρότερων μακροοικονομικών παραγόντων, σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή αγοράς του OANDA, Ed Moya.

«Αυτό το τρέχον μακροοικονομικό σκηνικό δεν ευνοεί ένα ουσιαστικό ράλι στο χρηματιστήριο: η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση καθώς ο καταναλωτής αποδυναμώνεται σαφώς, ο δανεισμός πρόκειται να επιβραδυνθεί, η αβεβαιότητα του ενεργειακού κόστους θα παραμείνει αυξημένη για λίγο και η νομισματική πολιτική να γίνει περιοριστική », είπε ο Moya.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης