Περιβάλλον

ΗΠΑ: Η Occidental ετοιμάζει κόμβο δέσμευσης άνθρακα στο Τέξας

ΗΠΑ: Η Occidental ετοιμάζει κόμβο δέσμευσης άνθρακα στο Τέξας

 Το Bluebonnet Hub έχει μισθώσει χώρο για να δεσμεύσει 1,2 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα

 

Η θυγατρική εταιρεία δέσμευσης άνθρακα της Occidental, 1PointFive, έχει μισθώσει περισσότερα από 55.000 στρέμματα κατά μήκος της ακτής του κόλπου του Τέξας στις ΗΠΑ, με ικανότητα δέσμευσης συνολικά 1,2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα υ.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να να ξεκινήσουν έναν κόμβο δέσμευσης άνθρακα, με την ονομασία Bluebonnet Hub, για να παρέχει λύσεις αφαίρεσης άνθρακα για βιομηχανικές εγκαταστάσεις γύρω από τις κομητείες Chambers, Liberty και Jefferson από το Beaumont έως το Houston.
"Προχωράμε τα σχέδιά μας για την κατασκευή κόμβων δέσμευσης που θα παρέχουν μια λύση για βιομηχανίες εντάσεως άνθρακα για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών τους", δήλωσε ο πρόεδρος του 1PointFive Sequestration, Jeff Alvarez.

«Αυτός ο κόμβος βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς διαδρόμους στο Τέξας, έτσι ώστε το δεσμευμένο CO2 να μπορεί να μεταφερθεί αποτελεσματικά και να δεσμευτεί με ασφάλεια. Αντί να ξεκινούν από το μηδέν με μεμονωμένα έργα σύλληψης και δέσμευσης, οι εταιρείες μπορούν να συνδεθούν σε αυτόν τον κόμβο για πρόσβαση σε κοινόχρηστη υποδομή άνθρακα».


Σύλληψη από τον αέρα

Το έργο θα συλλαμβάνει και θα αποθηκεύει τις υπάρχουσες εκπομπές CO2 από εγκαταστάσεις εκπομπών, αλλά το 1PointFive είναι επίσης γνωστό για την τεχνολογία άμεσης σύλληψης αέρα, η οποία λαμβάνει το CO2 απευθείας από τον αέρα και το δεσμεύει ή το χρησιμοποιεί.
Στην παρουσίαση των κερδών του για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Occidental είπε ότι οι δαπάνες της για έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα διπλασιαστούν τουλάχιστον φέτος, αλλά το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο άμεσης σύλληψης αέρα έχει καθυστερήσει. Το εργοστάσιο της λεκάνης απορροής Permian αναμένεται τώρα να αρχίσει να δεσμεύει άνθρακα στα τέλη του επόμενου έτους, με τις εμπορικές δραστηριότητες να ξεκινούν στα μέσα του 2025.

«Αυτή η χρονική συγκυρία είναι λίγους μήνες αργότερα από τον αρχικό μας στόχο, καθώς πλοηγούμαστε στο τρέχον περιβάλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας και επικεντρωνόμαστε στην αλληλουχία κατασκευής για να υποστηρίξουμε ταχύτερη βελτιστοποίηση και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Occidental, Vicki Hollub σ.

Το Bluebonnet Hub αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2026.
Μια θυγατρική της Enterprise Produce Partners συνεργάζεται με την 1PointFive για την ανάπτυξη μιας λύσης μεταφοράς για το CO2 από περιφερειακούς εκπομπούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης