Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Απλοποίηση διαδικασιών για την σύνδεση φωτοβολταϊκών έως 10 κιλοβάτ

Απλοποίηση διαδικασιών για την σύνδεση φωτοβολταϊκών έως 10 κιλοβάτ
Δημοσεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Απλοποιούνται οι διαδικασίες για όρους σύνδεσης με το δίκτυο για απλά φωτοβολταϊκά συστήματα και φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, έως 10 κιλοβάτ, σύμφωνα με υπουργική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ.
Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) θα πρέπει να ενημερώνει τον Διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου όπως και των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) για την πρόθεση του να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα μέσω του πληροφοριακού συστήματος που ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Θα συμπληρώνει μόνο τα στοιχεία τα δικά του και του υπεύθυνου μηχανικού (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, email), καθώς και της παροχής όπου πρόκειται να συνδεθεί ο ε σταθμός. Αφού ταυτοποιηθεί ο αριθμός παροχής με το ΑΦΜ θα υποβάλλονται τα στοιχεία και τη θέση που θα εγκατασταθεί ο σταθμός και το αποδεικτικό πληρωμής τέλους σύνδεσης των 370 ευρώ. Άλλες απαιτήσεις όπως ήταν π.χ. η βεβαίωση δικηγόρου που τεκμηριώνει τη χρήση του χώρου κ.ά. δεν θα απαιτούνται πλέον.

Όπως έγραφε το WEN:

Από το σύνολο των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, το μερίδιο των μικρών οικιακών ή εμπορικών συστημάτων κάτω των 10 kW (κιλοβάτ) είναι ιδιαιτέρως μικρό και άγγιξε πέρυσι το 7%. Προκειμένου να αρθεί αυτή η υστέρηση της αγοράς οικιακών συστημάτων αυτοπαραγωγής, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) είχε προτείνει εδώ και τουλάχιστον μια διετία προς το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης την υιοθέτηση του ιταλικού μοντέλου Superbonus για την ενίσχυση των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων που αποδείχτηκε ιδιαίτερα πετυχημένο στη γειτονική χώρα και απογείωσε τις εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγής. Παράλληλα, η αγορά αναμένει τον περιορισμό του ΦΠΑ στα ηλιακά συστήματα, το οποίο θα περιορίσει τον χρόνο απόσβεσης του συστήματος για τον αυτοπαραγωγό.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο Superbonus, πρόκειται για μια φορολογική παροχή που εφαρμόστηκε στην Ιταλία και αυξάνει το ποσοστό της έκπτωσης φόρου στο 110% για τις επιλέξιμες δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι το PV-Europe, σε πρόσφατη ανάλυση του, καταγράφοντας το ράλι των φωτοβολταϊκών στην Ιταλία, επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο στην εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων το 2022 στη χώρα που οφείλεται στο Suberbonus (το 44,5% της πρόσθετης ηλιακής ενέργειας).

Έκπτωση φόρου

Η καινοτομία του συγκεκριμένου μοντέλου έγκειται στο ότι η έκπτωση φόρου μπορεί να μεταφέρεται από τον καταναλωτή προς την εταιρεία που θα εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό. Ο ΣΕΦ έχει προτείνει στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη την εφαρμογή ενός αντίστοιχου συστήματος και στην Ελλάδα, καλύπτοντας το κόστος αγοράς και εγκατάστασης συστημάτων αυτοπαραγωγής (με ή χωρίς αποθήκευση ενέργειας).

Το Superbonus είχε αποτελέσει μια από τις βασικές συνιστώσες του ιταλικού σχεδίου ανάκαμψης από την πανδημία, το οποίο συνδύαζε την οικονομική ανάπτυξη με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του κτιριακού τομέα. Οι παρεμβάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πίστωση φόρου στην Ιταλία είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, δομικές σεισμικές βελτιώσεις, ηλιακοί συλλέκτες (θερμικοί), φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα αποθήκευσης, φταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παράθυρα με διπλά τζάμια. Η πίστωση φόρου αντισταθμίζει την πληρωτέα φορολογία του φυσικού προσώπου για πέντε συνεχόμενα φορολογικά έτη.

www.worldenergynews.gr



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης