Ενέργεια

Κατάρ: Tο εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί

Κατάρ: Tο εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί

Ο επικεφαλής της QatarEnergy είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταδικάσουν «τις δολιοφθορές και τις στρατιωτικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές ή δίκτυα ηλεκτρισμού»

 

Ο Saad al-Kaabi, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Κατάρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι όλο το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί, ζητώντας να απομακρυνθούν οι πολιτικές από τις κυρώσεις και τις συμφωνίες κατά της ελεύθερης αγοράς.

Τα σχόλια του Kaabi, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, έρχονται πριν από τη συνεδρίαση του Φόρουμ Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου (GECF) στην Αίγυπτο και απηχούν τις απόψεις πολλών παραγόντων του κλάδου που φοβούνται ότι ένα ανώτατο όριο τιμών της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο εμπόριο.
«Η Πολιτεία του Κατάρ και η QatarEnergy προτρέπουν όλες τις κυβερνήσεις και τους πολυμερείς θεσμούς να χαράξουν πολιτικές που αποπολιτικοποιούν την ανταλλαγή καυσίμων με τη μορφή κυρώσεων ή συμφωνιών κατά της ελεύθερης αγοράς», ανέφερε ο Kaabi, σε δήλωση.

Η QatarEnergy είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο.

Η Ομάδα των Επτά χωρών συμφώνησε τον περασμένο μήνα να περιορίσει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε αναγκαστική χαμηλή τιμή έως τις 5 Δεκεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης την περασμένη εβδομάδα την τελευταία σειρά έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά απέφυγε ένα άμεσο ανώτατο όριο στις οι τιμές του φυσικού αερίου καθώς οι χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες σχετικά με την ιδέα.

Περισσότερες από 15 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ελλάδας και του Βελγίου, έχουν ζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά διαφωνούν σχετικά με τον σχεδιασμό του. Η Γερμανία και η Ολλανδία προειδοποιούν ότι το ανώτατο όριο των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει τις χώρες που αγωνίζονται να προσελκύσουν καύσιμα από τις παγκόσμιες αγορές κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα με περιορισμένη ρωσική προσφορά.

Ο Kaabi, είπε επίσης ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταδικάσουν «τις δολιοφθορές και τις στρατιωτικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές ή δίκτυα ηλεκτρισμού».

Η Ρωσία ενίσχυσε τις εναέριες επιθέσεις της στην Ουκρανία αυτόν τον μήνα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν μεγάλες πόλεις και ενεργειακές υποδομές.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας είπε ότι τουλάχιστον το ήμισυ της θερμικής ισχύος της Ουκρανίας έχει πληγεί.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης