Τελευταία Νέα

H Κίνα σπαταλά την πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ, γιατί αδυνατεί να την απορροφήσει

tags :
H Κίνα σπαταλά την πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ, γιατί αδυνατεί να την απορροφήσει
Σχεδόν το 12% της ενέργειας που παράχθηκε από αιολικά στην Κεντρική Μογγολία πήγε φέτος χαμένο, καθώς το δίκτυο δεν μπορούσε να την απορροφήσει

Μια παραδοξότητα συμβαίνει στην Κίνα καθώς αυξάνει την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας γρηγορότερα απ’ ότι το δίκτυό της μπορεί να στηρίξει, με αποτέλεσμα να σπαταλά όλο και περισσότερη πράσινη ενέργεια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σχεδόν το 12% της ενέργειας που παράχθηκε από αιολικά στην Κεντρική Μογγολία πήγε φέτος χαμένο, καθώς το δίκτυο δεν μπορούσε να την απορροφήσει.

Tα καλά νέα

Αν και η επιβράδυνση της οικονομίας και της χρήσης ενέργειας στην Κίνα λόγω του αποκλεισμού της Covid-19 έχει κάποια σχέση με αυτό, ο κύριος λόγος είναι πως η χώρα σημείωσε ρεκόρ για τις προσθήκες αιολικής ισχύος το 2020 και για την ηλιακή ενέργεια το 2021, κάτι που πρόκειται να διπλασιαστεί φέτος.
Σε αντίθεση με τα αποθέματα άνθρακα, η πρόσθετη δυναμικότητα από τις ΑΠΕ παράγει περισσότερη ενέργεια από όση μπορεί να χρησιμοποιήσει το δίκτυο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να διακοπεί για να αποφευχθεί η υπερφόρτωσή του.
Αυτό είναι κακό τόσο για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που δεν πληρώνονται για αυτή την ενέργεια, όσο και για το περιβάλλον, καθώς η σπατάλη καθαρής ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές από την καύση άνθρακα.

Τα κακά νέα

Τα καλά νέα είναι ότι η Κίνα έχει αναπτύξει περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση της υπεραφθονίας της αιολικής και ηλιακής ενέργειας - δηλαδή την κατασκευή γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις για να την μεταφέρει σε μέρη όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, και την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που μπορούν να απορροφήσουν την ενέργεια και να την αναδιανείμουν αργότερα όταν χρειαστεί.
Οι επενδύσεις και στις δύο τεχνολογίες είναι πιθανό να αυξηθούν αφού οι δύο κύριες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Κίνας υποσχέθηκαν πρόσφατα να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομίας.
1_15.PNG
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης