Τελευταία Νέα

Σερβία: Eπενδύσεις 17 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα 20 χρόνια

Σερβία: Eπενδύσεις 17 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα 20 χρόνια
Θα ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς τη γειτονική Βουλγαρία αξίας περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ αυτόν τον μήνα

Η Σερβία πρέπει να επενδύσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική και η ηλιακή ενέργεια τα επόμενα 20 χρόνια για να αντικαταστήσει τα προβληματικά εργοστάσια με καύση άνθρακα και να εξασφαλίσει την προσφορά για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, την ενέργεια της χώρας δήλωσε ο υπουργός Μεταλλείων.
Η Σερβία και οι γείτονές της, η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, βρίσκονται υπό πίεση να μειώσουν το αποτύπωμα ορυκτών καυσίμων και τη ρύπανση καθώς φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Μιλάμε για επενδύσεις τα επόμενα 20 χρόνια που είναι τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια ευρώ", δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή της την Πέμπτη η Zorana Mihajlovic, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας.

Γρήγορα η μετάβαση

Η Mihajlovic είπε ότι η μετάβαση από τον άνθρακα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας δεν μπορεί να γίνει γρήγορα καθώς η Σερβία παράγει τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας στους γηρασμένους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της. «Μέχρι το 2040 ή το 2050 θα πρέπει να έχουμε μηδενικό λιγνίτη (κατανάλωση)... ενώ παράλληλα θα χτίζουμε νέες (παραγωγικές) δυναμικότητες», είπε.
Η νέα παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνει νέους υδροηλεκτρικούς, ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς και τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic είχε πει ότι το Βελιγράδι εξετάζει επίσης την εξαγορά μεριδίου στο διευρυμένο πυρηνικό εργοστάσιο Paks στη γειτονική Ουγγαρία, το οποίο πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την ΕΕ.

Πυρηνικά

Το 1989, η πλέον ανενεργή Γιουγκοσλαβία, μέρος της οποίας ήταν η Σερβία, εισήγαγε μορατόριουμ για την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά δεν την εμποδίζει να ενταχθεί σε έργα στο εξωτερικό, είπε η Mihajlovic ενώ για να εξασφαλίσει σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου, κυρίως από τη Ρωσία, η Σερβία θα επεκτείνει την ικανότητα αποθήκευσης της βόρειας εγκατάστασης Μπανάτσκι Ντβόρ στα 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 450 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που είναι σήμερα.
Σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς τη γειτονική Βουλγαρία αξίας περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ αυτόν τον μήνα και να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της. «Ο (μελλοντικός)... αγωγός θα μας επιτρέψει από το 2023 να συνδεθούμε με το φυσικό αέριο (προμήθεια) του Αζερμπαϊτζάν και έναν νέο αγωγό από το Ισραήλ, τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου», συμπλήρωσε.
Την 1η Νοεμβρίου, η Βουλγαρία διέκοψε τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία και την Ουγγαρία μετά από ρήξη αγωγού, αναγκάζοντας το Βελιγράδι να προβεί σε έκτακτες αγορές. Η εγκατάσταση Banatski Dvor ανήκει στη ρωσική Gazprom η οποία έχει μερίδιο 51%, ενώ η Σερβία κατέχει το υπόλοιπο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης