Η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας των ΗΠΑ τόνισε χθες (22/9) ότι η εφαρμογή δασμών σε πάνελ και κυψέλες από τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% των εισαγωγών πάνελ των ΗΠΑ, θα έχει «καταστροφικό αντίκτυπο» στη βιομηχανία, σύμφωνα με το CNBC.
Μάλιστα, σε επιστολή προς την υπουργό Εμπορίου, Gina Raimondo, περισσότερες από 190 αμερικανικές ηλιακές εταιρείες προέτρεψαν το Υπουργείο να μην ξεκινήσει εμπορική έρευνα.
Η αφορμή
Η συγκεκριμένη ενέργεια προέκυψε έπειτα από ανώνυμη αναφορά στο Υπουργείο Εμπορίου τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την οποία οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών και ηλιακών πάνελ με έδρα την Κίνα αποφεύγουν τους δασμούς των ΗΠΑ μεταφέροντας την παραγωγή τους εκτός της χώρας. Το Τμήμα αναμένεται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του μήνα εάν θα ξεκινήσει έρευνα.
«Οι τεράστιοι δασμοί που απαιτούνται σε αυτές τις αναφορές, που κυμαίνονται από 50% έως και 250%, έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ και, εάν εφαρμοστούν, θα καταστρέψουν τη βιομηχανία και κάθε μεμονωμένη εταιρεία μας» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.
Το αποτέλεσμα
Μάλιστα, η SEIA εκτιμά ότι σε περίπτωση που τεθούν σε ισχύ τα προτεινόμενα τιμολόγια, θα κοστίσει στη βιομηχανία 18 GW ηλιακής ανάπτυξης έως το 2023, που ισοδυναμεί με όλες τις ηλιακές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ πριν από το 2015. Αντιπροσωπεύει επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της αναμενόμενης ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Η βιομηχανία αναμένεται να προσθέσει 30 GW ηλιακής ενέργειας το 2022 και 33 GW το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie.
Επίσης, οι υπέρμαχοι της διεξαγωγής της έρευνας ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρος της συναρμολόγησης των ηλιακών προϊόντων που εισάγονται από τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη πραγματοποιείται στην Κίνα, γι 'αυτό τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να υπόκεινται σε δασμούς. Η SEIA αμφισβητεί αυτό, λέγοντας ότι γίνεται ουσιαστική δουλειά εκτός Κίνας.
«Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πόσο επιζήμια θα ήταν αυτά τα τιμολόγια για τις εταιρείες μας και ολόκληρη την αμερικανική ηλιακή βιομηχανία», αναφέρεται στην επιστολή. Αυτό έρχεται καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλούς αντίθετους ανέμους, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών της εφοδιαστικής αλυσίδας και του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών.
www.worldenergynews.gr