Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Παλαιές άδειες ΑΠΕ και καλώδιο - Η ισορροπημένη λύση για τις διασυνδέσεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Παλαιές άδειες ΑΠΕ και καλώδιο - Η ισορροπημένη λύση για τις διασυνδέσεις
Όχι στις περιττές επενδύσεις, ναι στον επιμερισμό του κόστους και στην προστασία των καταναλωτών
H τροπολογία που απαλλάσσει επιχειρήσεις, με παλαιές άδειες σε διασυνδεδεμένα νησιά ή νησιά που πρόκειται να διασυνδεθούν, από την υποχρέωση κατασκευής καλωδίου ξεσήκωσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να αναφέρει στην Βουλή, ότι «έχει καταλυθεί κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας . Κατοχυρώνουν κάποιοι δικαίωμα όταν υποβάλλουν αίτηση για ένα έργο και τους το δίνετε με άλλη μορφή» ανέφερε προς την κυβέρνηση.

Πράγματι ευνοημένοι από την απαλλαγή κατασκευής καλωδίου είναι οι έχοντες παλαιές άδειες σε νησιά, που έχουν διασυνδεθεί στο σύστημα ή βρίσκονται σε φάση διασύνδεσης.
Και αυτό γιατί αποκτούν δυνατότητα σημαντικής κερδοφορία αξιοποιώντας τις παλιές άδειες, που είχαν όμως σαν προϋπόθεση την κατασκευή και καλωδίου διασύνδεσης.
Που είναι όμως η ουσία του θέματος; Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις αυτές από αυτήν την υποχρέωση, εφόσον ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ήδη το εν λόγω πρόγραμμα των διασυνδέσεων.

Επιχειρηματολογεί δε επ αυτού, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ότι «με τη δυνατότητα μεταβολής του μείγματος τεχνολογίας ΑΠΕ της εκάστοτε ομάδας έργων ανά νησί, παρέχεται η δυνατότητα εναλλακτικής εγκατάστασης και άλλων μορφών ΑΠΕ από τους εν λόγω παραγωγούς, μορφές οι οποίες ενδεχομένως αφενός επιφέρουν μικρότερη επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εκάστοτε νησιών και αφετέρου κατατείνουν στην κατά το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση του δυναμικού ΑΠΕ στην περιοχή, επ΄ ωφελεία του ηλεκτρικού συστήματος και της ασφάλειας εφοδιασμού των νησιών».
Είναι αλήθεια ότι οι διασυνδέσεις αυτές θα επιτρέψουν παράλληλα την μείωση των ΥΚΩ στην επόμενη 5ετία σε σημαντικό βαθμό με την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Κερδισμένοι από το νέο πλαίσιο είναι οι όμιλοι Κοπελούζου και Περιστέρη, που διαθέτουν άδειες στην Κρήτη με βάση το νόμο Μανιάτη του δευτέρου μνημονίου.
Επί της ουσίας επιχειρηματικά οι έχοντες άδειες μπορούν να κερδίσουν από την αξιοποίηση των παλαιών αδειών και από την σημαντική μείωση του κόστους επένδυσης λόγω μη ύπαρξης καλωδίου.

Off o Φάμελλος

Όμως εδώ πρόκειται για μια συγκυρία που ευνοεί καλώς ή κακώς κάποιες επιχειρήσεις, γιατί η ενεργειακή αγορά εξελίσσεται και αναπτύσσεται.
Δεν τίθεται θέμα να δοθούν άδειες σε ανταγωνιστές, που τώρα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση για να καλυφθεί το στρατηγικό πλεονέκτημα, που έχουν αναπτύξει οι έχοντες τις άδειες. Το υπουργείο μάλιστα απαντά, ότι δεδομένης της υλοποίησης αντίστοιχων διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ, η ανάπτυξη νέων υποθαλάσσιων διασυνδέσεων σε συνδυασμό με τις σχετικές τεχνικές και κτιριακές υποδομές που απαιτούνται, θα επέφερε σημαντική επιβάρυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, με την προτεινόμενη διάταξη διευκολύνεται η ταχύτερη ένταξη σταθμών ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο της χώρας.
Μάλλον ο κ. Φάμελλος που δεν δείχνει να κάνει επιτυχημένες παρεμβάσεις συνολικά στον ενεργειακό τομέα, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι σε αντίστοιχη περίπτωση ο ΥΠΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης δεν άφησε να προχωρήσει το σημερινό νομοθέτημα το 2017.

Ο επιμερισμός του επενδυτικού κόστους

Το κρίσιμο ζήτημα όμως αφορά το κόστος επένδυσης των διασυνδέσεων, το οποίο επωμίζεται ο ΑΔΜΗΕ που καλείται να ολοκληρώσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα δισεκατομμυρίων τα προσεχή χρόνια, που θα το εντάξει στην Regulated Asset Base του, δηλαδή την Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή του Βάση.
Οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ είναι σημαντικές, φτάνει να πούμε το 1 δις που είναι ο προϋπολογισμός για το Κρήτης – Αττικής.
Και οι επενδύσεις αυτές παρά τα χρηματοδοτικά σχήματα που προετοιμάζονται όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΕΤΕΠ κλπ, θα έχουν κόστος χρηματοδότησης και θα πρέπει να αποσβεστούν.
Η ΕΒΙΚΕΝ δια στόματος του προέδρου της κ. Αντώνη Κοντολέων έχει αναφέρει ότι το κόστος των επενδύσεων αυτών, δεν θα πρέπει να το πληρώνουν μόνο οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες αλλά και οι εταιρίες ΑΠΕ.
Με τα δεδομένα αυτά σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει προβληματισμός και εξετάζεται μια τέτοια ρύθμιση.
Δηλαδή να κληθούν και οι μεγάλοι όμιλοι εφόσον υλοποιήσουν τις επενδύσεις των ΑΠΕ με τις παλιές άδειες και δώσουν ρεύμα στο σύστημα να συμβάλλουν στην απόσβεση αυτών των επενδύσεων, καθώς η κερδοφορία τους αναμένεται υψηλή αλλά και η μορφή των αρχικών αδειών, που προϋπέθετε την κατασκευή του καλωδίου δεν θα έχει έτσι ουσιαστικά αλλοιωθεί.
Μια τέτοια ισορροπημένη λύση επιμερίζει το κόστος επένδυσης του ΑΔΜΗΕ και προφυλάσσει σε αξιοσημείωτο βαθμό την μετακύλισή του κόστους στους καταναλωτές μελλοντικά, οι οποίοι θα έχουν να κερδίζουν από την μείωση των ΥΚΩ.
Σε αντίθετη περίπτωση οι ατάκες Φάμελλου, μπορεί να αποκτούν υπόσταση και να δημιουργούν σκιές σε ένα καλό κλίμα που έχει επιτευχθεί στις ενεργειακές επενδύσεις.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης