Περιβάλλον

Η Νέα Υόρκη μήνυσε τις Exxon, BP, Shell και API για την κλιματική αλλαγή

tags :
Η Νέα Υόρκη μήνυσε τις Exxon, BP, Shell και API για την κλιματική αλλαγή
Τις κατηγορεί ότι παραπλανεί τους καταναλωτές πουλώντας καύσιμα ως καθαρά

Η Νέα Υόρκη μήνυσε τρεις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και τον κορυφαίο εμπορικό όμιλο της βιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες παραπλανούν πουλώντας καύσιμα ως «καθαρότερα» και διαφημίζονται ως ηγέτες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η αγωγή σύμφωνα με το Reuters έρχεται όταν ένα ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε αυτόν τον μήνα την προσπάθεια της πόλης να υποχρεώσει πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να βοηθήσουν στην πληρωμή των δαπανών που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η αγωγή ανέφερε ότι οι Exxon Mobil Corp , BP Plc, Royal Dutch Shell, και το American Petroleum Institute "έχουν συστηματικά και σκόπιμα παραπλανήσει τους καταναλωτές" μέσω των πωλήσεων καυσίμων σε επώνυμους σταθμούς ως "καθαρότερο" και "μείωση εκπομπών" χωρίς να αποκαλύπτει τις κλιματικές επιπτώσεις.
"Αυτές οι αγωγές δεν έχουν αξία και δεν κάνουν τίποτα για να προωθήσουν ουσιαστικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Exxon Casey Norton.

Πως αντιδρούν οι εταιρίες

Η Shell είναι «απογοητευμένη» από την αγωγή και πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί «χωρίς αποκλεισμούς δράση από όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Anna Arata.
Η βιομηχανία παρέχει οικονομικά προσιτή ενέργεια "ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τις εκπομπές", δήλωσε ο Paul Afonso, επικεφαλής νομικός σύμβουλος του API, προσθέτοντας ότι η αγωγή είναι "αξιοπρεπής".
"Οι κατηγορούμενοι στην αγωγή μας έχουν ξοδέψει εκατομμύρια για να πείσουν τους καταναλωτές ότι προσφέρουν μια καθαρή, πράσινη επιλογή", δήλωσε ο σύμβουλος της Νέας Υόρκης, James Johnson. "Αλλά δεν το κάνουν."
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το 2ο Εφετείο στο Μανχάταν αποφάσισε σε ξεχωριστή αγωγή υπέρ των BP, Chevron,ConocoPhillips, Exxon και Shell, και απέρριψε τις προσπάθειες της πόλης να μηνύσει για ζημιές που προκλήθηκαν από την "ομολογουμένως νόμιμη" παραγωγή και πώληση ορυκτών καυσίμων των εταιρειών και ανέφερε ότι οι ομοσπονδιακοί ισχυρισμοί του νόμου της πόλης εκτοπίστηκαν από τον ομοσπονδιακό νόμο περί καθαρού αέρα.
Η αγωγή, που κατατέθηκε το 2018, ήταν μια πρώιμη προσπάθεια μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ και των πόλεων να στραφούν σε δικαστήρια και να χρησιμοποιήσουν τον κρατικό νόμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης