Τελευταία Νέα

Oι πρώτες ελληνικές ανεμογεννήτριες της Eunice στην Πελοπόννησο

Oι πρώτες ελληνικές ανεμογεννήτριες της Eunice στην Πελοπόννησο
Ποιά πλεονεκτήματα παρέχουν σε απόδοση, απαλλαγές και προσβασιμότητα

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία καθυστερήσεων, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν οι πρώτες μικρές ανεμογεννήτριες στην Πελοπόννησο από την ελληνική εταιρεία Eunice, προκειμένου να ξεκινήσει η πιλοτική τους λειτουργία. Ο δρόμος είχε ανοίξει το περασμένο καλοκαίρι μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τον καθορισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας σχετικά με την εγκατάσταση και τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής, σταθμών μικρών ανεμογεννητριών.

Έτσι, παίρνει μπροστά μια νέα δυναμική αγορά, καθώς οι μικρές ανεμογεννήτριες κάνουν προσιτή την ηλεκτροπαραγωγή στο ευρύ κοινό, το οποίο μπορεί να ωφεληθεί από την ιδιοπαραγωγή.
H πρώτη και μοναδική ελληνική ανεμογεννήτρια, η «EW16 θέτις» με ονομαστική ισχύ 50kW κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Eunice Wind. Eίναι σχεδιασμένη και πιστοποιημένη κατά το διεθνές πρότυπο IEC 61400-2 για ανέμους κλάσης ΙΙ.

Πλεονεκτήματα και απαλλαγές

Ο έξυπνος σχεδιασμός της, με την ελαχιστοποίηση των κινούμενων μερών της, έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους κατασκευής και συντήρησης της, επιτυγχάνοντας βέλτιστη οικονομική απόδοση και μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής της. Μάλιστα, ο αεροδυναμικός σχεδιασμός των πτερυγίων της, έχουν ως αποτέλεσμα σχεδόν μηδενικές εκπομπές θορύβου, γεγονός που επιτρέπει την τοποθέτησή της ακόμα και σε απόσταση μόλις 250 μέτρων από οικισμούς και εγκαταστάσεις. Οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενεργειακές κοινότητες και να τοποθετηθούν σε βιομηχανικές, τουριστικές, αγροτικές και άλλες εγκαταστάσεις, εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, εκτός ορίων οικισμών καθώς και εντός δασικών εκτάσεων, αναδασωτέων και δημοσίων εκτάσεων.

Μάλιστα, οι σταθμοί μικρών ανεμογεννητριών απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού και Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας.
Επίσης, εάν βρίσκονται εντός οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικής δραστηριότητας (κατόπιν γνώμης από τον φορέα του οργανωμένου υποδοχέα) ή σε λιμένες (χερσαία έκταση) τότε απαλλάσσονται από την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις και από την υποχρέωση χορήγησης βεβαίωσης απαλλαγής.

Τα επενδυτικά πλεονεκτήματα

Είναι αξιοσημείωτο ότι, μέχρι στιγμής, μόνον η «EW16 θέτις» βρίσκεται στον Κατάλογο που τηρεί το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) με τύπους μικρών ανεμογεννητριών για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση πιστοποίησης που βρίσκεται σε ισχύ.

Η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών για έγχυση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρος επένδυση. Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο (ΥΠΕΝ/∆ΑΠΕΕΚ/30971/1190 26/03/2020) εξασφαλίζεται για τον επενδυτή εικοσαετές συμβόλαιο πώλησης της ηλεκτρικής ενέργεια στην τιμή των 157 ευρώ ανά MWh και μάλιστα χωρίς να επιβάλλονται δημοτικοί φόροι ή τέλη ύψους 6,5 ευρώ/MWh που προβλέπονται για άλλες μορφές ανανεώσιμων.
Σε συνθήκες ικανοποιητικής ταχύτητας του ανέμου στο σημείο εγκατάστασης, ο αναμενόμενος εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (IRR) αναμένεται ότι ξεπερνά το 8,5% επιτυγχάνοντας μέσες καθαρές ετήσιες ταμειακές ροές άνω των 21.000 ευρώ και ικανοποιητικότατους χρόνους ανάκτησης του υπενδεδυμένου κεφαλαίου.

Όμως ακόμα και με χρηματοδότηση με τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων είναι εξαιρετική ξεπερνώντας το 18%, επιτυγχάνοντας μέσες καθαρές ταμειακές ροές άνω των 11.000 ευρώ κατά έτος. Δεν είναι τυχαίο, ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τύπο ανεμογεννήτριας από ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα, αλλά και από μεγάλους αντιπρόσωπους του εξωτερικού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης