Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Σε συμπληρωματική διαβούλευση για προγραμματισμό LNG 2021 με λήξη αύριο Τρίτη 10/11

ΡΑΕ: Σε συμπληρωματική διαβούλευση για προγραμματισμό LNG 2021 με λήξη αύριο Τρίτη 10/11
Το όλο θέμα αφορά σε μεταβατική διάταξη που εισηγείται ο ΔΕΣΦΑ
Ο ετήσιος προγραμματισμός της διακίνησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χρηστών του δικτύου δηλαδή των εταιριών προμήθειας φυσικού αερίου, του ΔΕΣΦΑ αλλά και της ΡΑΕ η οποία επιδιώκει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις εξυπηρέτησης όλων των ενδιαφερομένων αλλά και ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ, μετά από σχετική εισήγηση του ΔΕΣΦΑ προχωρεί σε συμπληρωματική δημόσια διαβούλευση για τον Ετήσιο Προγραμματισμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για το 2021.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μόλις δύο ημέρες, αφού αναρτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου και λήγει αύριο, Τρίτη 10 Νοεμβρίου.
Το όλο θέμα αφορά σε μεταβατική διάταξη, που εισηγείται ο ΔΕΣΦΑ, για τον συνυπολογισμό υφιστάμενων δεσμεύσεων δυναμικότητας από χρήστες για το 2021, στο σημείο εισόδου Αγία Τριάδα και στη διαδικασία ενοποίησης συνεχούς δυναμικότητας LNG κατά τη Β’ Φάση της δημοπρασίας υγροποιημένου αερίου.
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση -εξπρές, που άνοιξε η ΡΑΕ στις 4 Νοεμβρίου για τις παραμέτρους του ετήσιου προγραμματισμού των δημοπρασιών LNG του 2021.
Η έναρξη της πρώτης φάσης των δημοπρασιών προγραμματίζεται για τις 20 Νοεμβρίου και της δεύτερης για τις 25 Νοεμβρίου, με βάση τη σχετική εισήγηση του ΔΕΣΦΑ.

Στα 2,89 δολ/mmbtu υποχώρησε η τιμή την Παρασκευη 6/11


Οι τιμές φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την Πέμπτη 5/11/2020 καθώς συνέχισαν να κινούνται πάνω από το επίπεδο των 3,00 δολαρίων δημιουργώντας νέο επίπεδο στήριξης, το οποίο και έσπασαν και έκλεισαν την Παρασκευή 6/11 στα 2,89 δολ/mmbtu.
Σύμφωνα με το FXEMPIRE θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο επίπεδο των 3,00 δολαρίων, μια περιοχή που προφανώς έχει κάποια ψυχολογική σημασία.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και μια υποχώρηση μέχρι το επίπεδο των 2,80 $ διατηρεί ακόμα πολύ αισιοδοξία για την bull τάση.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση λόγω των ψυχρότερων θερμοκρασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά αυτό το κυκλικό εμπόριο ήταν κάπως αξιόπιστο για αρκετά χρόνια.

Τα συμβόλαια

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα συμβόλαια για τους χειμερινούς μήνες, ενώ μειωμένο είναι το ενδιαφέρον για τις εαρινές συμβάσεις για τις οποίες βλέπουν περιορισμό των θέσεων.
Το φυσικό αέριο είναι πολύ κυκλικό για να υπάρξουν προσπάθειες εξασθένισης το χειμώνα.
Σύμφωνα με το FXEMPIRE θα υπάρξουν στιγμές που θα έρθουν θερμότερες θερμοκρασίες, αλλά αυτό είναι βραχύβιο και είναι μια απροσδόκητη αντίδραση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα αυτή η αγορά τείνει να ακολουθεί τις καιρικές συνθήκες και τις εποχές, και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο.
Η συρρίκνωση του αμερικανικού δολαρίου δεν έχει πραγματική επίδραση σε αυτήν την αγορά, σε αντίθεση με το αργό πετρέλαιο, οπότε δεν υπάρχει συσχέτιση που να προβληματίζει τους επενδυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης