Καθώς η ενεργειακή μετάβαση κερδίζει δυναμική στην Ασία, ειδικά στον τομέα του υδρογόνου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επαγγελματίες του κλάδου παρέμειναν επικεντρωμένοι στην εύρεση μεθόδων παραγωγής χαμηλού κόστους για τη μείωση των αποτυπωμάτων άνθρακα και τη δημιουργία ενός διαφανούς μηχανισμού ανακάλυψης τιμών.
Χώρες σε ολόκληρη την Ασία-Ειρηνικό, ιδίως την Αυστραλία και την Ιαπωνία, έχουν καταρτίσει έργα και έχουν επινοήσει πολιτικές για να συμπεριλάβουν το υδρογόνο ως μέρος του ενεργειακού τους μείγματος με χαμηλότερο κόστος, αναμεταδίδει το Platts.
To παράδειγμα της Αυστραλίας
Η Αυστραλία έχει δημιουργήσει μια εθνική στρατηγική για το υδρογόνο με στόχο να γίνει ένας σημαντικός παγκόσμιος παράγοντας έως το 2030, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η δημιουργία ομάδων μεγάλης κλίμακας ζήτησης και η χρήση υδρογόνου σε δίκτυα μεταφοράς, βιομηχανίας και διανομής φυσικού αερίου.Η Αυστραλία στοχεύει να γίνει ένας από τους τρεις κορυφαίους εξαγωγείς υδρογόνου παγκοσμίως έως το 2030
Τα βασικά χαρακτηριστικά του υδρογόνου περιλαμβάνουν την ικανότητά του να αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να μεταφέρεται και να εξάγεται σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς απώλεια ενεργειακής αξίας, τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Υδρογόνου, Fiona Simon.
Πολιτικές μείωσης κόστους
Στην Ιαπωνία, το κόστος της εγχώριας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας παραμένει υψηλό, και οι εισαγωγές υδρογόνου έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν σημαντικό μερίδιο της προσφοράς υδρογόνου της χώρας.
Το βασικό επόμενο βήμα για την Ιαπωνία είναι η μείωση του κόστους παροχής υδρογόνου χωρίς διοξείδιο του άνθρακα. Η Ιαπωνία πρέπει να μειώσει το εγχώριο κόστος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και το κόστος αποστολής υδρογόνου από άλλες χώρες", δήλωσε ο Kan, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας της Ιαπωνίας.
Η παροχή υδρογόνου στην Ιαπωνία προέρχεται από πράσινο και μπλε υδρογόνο χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί είτε να προμηθεύεται από εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε από θαλάσσιες εισαγωγές.
www.worldenergynews.gr