Ενέργεια

Σε ενέργεια από πυρηνικά για να καλύψει τις ανάγκες του ΑΙ στρέφεται η Meta

Σε ενέργεια από πυρηνικά για να καλύψει τις ανάγκες του ΑΙ στρέφεται η Meta
Στην πυρηνική ενέργεια αρχίζει να στρέφεται συνολικά η Big Tech, σύμφωνα με το Oil Price
Η Meta, η μητρική του Facebook, μπήκε επίσημα στον αγώνα για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια για τους στόχους που έχει θέσει για την ανάπτυξη του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Σύμφωνα με το Oil Pirce, σε ανακοίνωσή της η εταιρεία δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία με κάποια εταιρεία για την κατασκευή μεταξύ 1 και 4 GW δυναμικότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2030.

«Επιδιώκουμε να βρούμε κατασκευαστές που μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης αντιδραστήρων και να δημιουργήσουν επαρκή κλίμακα για την επίτευξη σημαντικών μειώσεων κόστους με την ανάπτυξη πολλαπλών μονάδων, τόσο για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Meta όσο και για την προώθηση της ευρύτερης απεξάρτησης από τον άνθρακα στη βιομηχανία», ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωση.

Δεν εγκαταλείπει τις ΑΠΕ

Η Meta συνέχισε να λέει ότι θα συνεχίσει να επενδύει στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την απαλλαγή από τον άνθρακα, ωστόσο ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας έχουν «μεγαλύτερη λειτουργική διάρκεια ζωής».

Η πυρηνική ενέργεια είναι επίσης πιο αξιόπιστη από την αιολική και την ηλιακή, γι' αυτό και η Big Tech τρέχει να εξασφαλίσει νέα δυναμικότητα το συντομότερο δυνατό - επειδή οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται αρκετό χρόνο για να κατασκευαστούν, σε αντίθεση με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Οι προκλήσεις

Δυστυχώς για τη Big Tech όμως, δεν είναι μόνο οι χρόνοι κατασκευής που καθιστούν πρόκληση την αύξηση της δυναμικότητας πυρηνικής παραγωγής.

Η νέα πυρηνική ενέργεια φέρει επίσης ένα βαρύ ρυθμιστικό φορτίο και, όπως σημειώνει το Reuters σε δημοσίευμά του σχετικά με την είδηση Meta, η Επιτροπή Ρύθμισης Πυρηνικών Εγκαταστάσεων των ΗΠΑ είναι «υπερφορτωμένη».

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την έλλειψη εφοδιασμού ουρανίου και αυτό δεν περιορίζεται στη χώρα.

Η παγκόσμια ζήτηση για πυρηνική ενέργεια έχει εκτοξευθεί τόσο γρήγορα που η προσφορά δεν έχει ακόμη προλάβει να καλύψει το κενό.

Αυτό θα είναι προβληματικό επειδή το Καζακστάν, ο κορυφαίος παραγωγός στον κόσμο, υποφέρει από τις συνέπειες της έλλειψης θειικού οξέος, η οποία έχει επηρεάσει την παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης