Η ηλιακή ενέργεια ανθίζει ενώ οι αρνητικές τιμές σημειώνουν ρεκόρ (Montel)

Η ηλιακή ενέργεια ανθίζει ενώ οι αρνητικές τιμές σημειώνουν ρεκόρ (Montel)
Τα επόμενα χρόνια αναμένεται οι ηλιακές εγκαταστάσεις να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό, κάτι που οφείλεται και στις αρνητικές τιμές που σημειώνονται στις αγορές

Η πρόσφατη άνθηση των ηλιακών εγκαταστάσεων της Ευρώπης θα επιβραδυνθεί καθώς τα σημαντικά κέρδη λόγω των αρνητικών τιμών και των υποτονικών προσπαθειών ηλεκτροδότησης μειώνουν τις επενδύσεις σε νέα έργα, σύμφωνα με την Montel.

Οι ηλιακές εγκαταστάσεις

Οι ηλιακές εγκαταστάσεις έχουν αυξηθεί πάνω από 50% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, με τη νέα δυναμικότητα να πιέζει συχνά τις ωριαίες τιμές κάτω από το μηδέν σε περιόδους αιχμής παραγωγής, όπως δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται οι ηλιακές εγκαταστάσεις να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό οφείλεται, σε ένα βαθμό, και στις αρνητικές τιμές που σημειώνονται στις αγορές. Ειδικότερα φέτος οι αρνητικές τιμές αγγίζουν υψηλά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη και αυτό γίνεται όλο και περισσότερο ένα ζήτημα, με τα ποσοστά δέσμευσης να επιδεινώνονται για τους επενδυτές. Οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δει μια αύξηση στις αρνητικές ωριαίες και ημερήσιες τιμές, όταν η ενέργεια από αιολική και ηλιακή ενέργεια ανταποκρίνεται στη χαμηλή ζήτηση.

Ηλιακή ενέργεια

Το βασικό σενάριο αναμένει ότι η ηλιακή ισχύς θα αυξηθεί κατά 9% φέτος στα 62 GW πριν επεκταθεί στα 84 GW το 2026 και στα 93 GW το 2027.

Η ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας έχει παραμείνει στάσιμη, περίπου στο 22-23% τα τελευταία πέντε χρόνια, πολύ κάτω από τον ενδεικτικό στόχο του 35% που ήθελε να έχει επιτύχει έως το 2030.

Βέβαια, έχει παρατηρηθεί ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τον βιομηχανικό τομέα μειώθηκε περίπου 7% τα τελευταία δύο χρόνια, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι μηχανισμοί αποθήκευσης μπαταριών και ανταπόκρισης στη ζήτηση θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους του ενεργειακού συστήματος κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 και κατά 160 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2040.

Το ευρωπαϊκό ηλιακό λόμπι ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου και ψηφιοποίηση, καθώς και εξορθολογισμό των αδειών και πολιτικών για την υποστήριξη της τοπικής παραγωγής ηλιακών εξαρτημάτων για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης