Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο ανοξείδωτος χάλυβας παρέχει μια βιώσιμη λύση για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου (The Brighter side)

Ο ανοξείδωτος χάλυβας παρέχει μια βιώσιμη λύση για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου (The Brighter side)
Μια νέα ανακάλυψη που ακούει στο όνομα ανοξείδωτος χάλυβας για υδρογόνο παρέχει μια βιώσιμη και οικονομική λύση για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Αυτή η νέα τεχνολογία αντιμετωπίζει δύο βασικές προκλήσεις στα συστήματα ηλεκτρόλυσης νερού: το κόστος και την αντίσταση στη διάβρωση, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στις λύσεις πράσινης ενέργειας.

Ανοξείδωτος χάλυβας υδρογόνου

Μια νέα ανακάλυψη που ακούει στο όνομα ανοξείδωτος χάλυβας για υδρογόνο παρέχει μια βιώσιμη και οικονομική λύση για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Mingxin Huang, ανέπτυξαν αυτό το καινοτόμο υλικό.

Τα δομικά στοιχεία στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, είναι συχνά κατασκευασμένα από τιτάνιο με επίστρωση χρυσού ή πλατίνας, συμβάλλοντας σημαντικά στα έξοδα. Το SS-H2 αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση προσφέροντας συγκρίσιμη αντίσταση στη διάβρωση με το τιτάνιο στο ένα κλάσμα του κόστους. Αυτό το αξιοσημείωτο υλικό αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας μια τεχνική «διαδοχικής διπλής παθητικοποίησης», μια καινοτόμο διαδικασία που συνδυάζει προστατευτικά στρώματα με βάση το χρώμιο και το μαγγάνιο.

Η διάβρωση του χάλυβα

Η αντοχή στη διάβρωση του ανοξείδωτου χάλυβα επεκτείνεται ακόμη και σε περιβάλλοντα με θαλασσινό νερό, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου απευθείας από το θαλασσινό νερό. Το υλικό μπορεί να αντέξει συνθήκες πλούσιες σε χλώριο σε εξαιρετικά υψηλά δυναμικά έως και 1700 millivolt, υπερβαίνοντας κατά πολύ την απόδοση του παραδοσιακού ανοξείδωτου χάλυβα.

Ο οικονομικός αντίκτυπος του SS-H2 είναι βαθύς. Ένα τυπικό σύστημα ηλεκτρόλυσης με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) 10 μεγαβάτ, που κοστίζει περίπου 17,8 εκατομμύρια δολάρια HK, θα μπορούσε να μειώσει τα έξοδα υλικών έως και 40 φορές με το SS-H2. Αυτή η μείωση κόστους τοποθετεί το υλικό ως παράγοντα αλλαγής παιχνιδιού για τη βιομηχανική παραγωγή υδρογόνου.

Τα στρώματα διπλής παθητικοποίησης του υλικού, ιδιαίτερα το καινοτόμο στρώμα με βάση το μαγγάνιο, παρέχουν άνευ προηγουμένου αντοχή στη διάβρωση. Αυτό εξασφαλίζει ανθεκτικότητα σε σκληρά περιβάλλοντα, μειώνοντας το κόστος συντήρησης και ενισχύοντας τη συνολική απόδοση των συστημάτων παραγωγής υδρογόνου.

Πέρα από τον άμεσο αντίκτυπό του στην παραγωγή υδρογόνου, το SS-H2 έχει δυνατότητες αναμόρφωσης διαφόρων βιομηχανιών. Η χρήση του πράσινου υδρογόνου, που ενεργοποιείται από οικονομικά υλικά όπως το SS-H2, καλύπτει διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως η παραγωγή αμμωνίας, η διύλιση λαδιού, ο χάλυβας, η παραγωγή μεθανόλης

Η διαδοχική διπλή παθητικοποίηση

Η παρούσα στρατηγική «διαδοχικής διπλής παθητικοποίησης» διευρύνει την παθητική περιοχή του ανοξείδωτου χάλυβα σε υψηλά δυναμικά πάνω από την οξείδωση του νερού, καθιστώντας τα πιθανά ανοδικά υλικά για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού.

Η ανάπτυξη του SS-H2 όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια ώθηση για απανθρακοποίηση, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της επιστημονικής εξερεύνησης. Με την αμφισβήτηση της καθιερωμένης γνώσης και την επιδίωξη αντισυμβατικών ιδεών, οι ανακαλύψεις όπως το SS-H2 γίνονται δυνατές, ωθώντας την ανθρωπότητα προς ένα καθαρότερο, πιο πράσινο μέλλον.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης