Η Τουρκία με τις κινήσεις της στην περιοχή του Καστελορίζου δοκιμάζει για μια ακόμα φορά τα διπλωματικά και επιχειρησιακά αντανακλαστικά της Ελλάδας. Βιώνουμε την μεγαλύτερη κρίση σε διάρκεια και ίσως την πιο σοβαρή μετά από αυτές του 1976 και το 1987 που φτάσαμε στα πρόθυρα του πολέμου.
Εδώ και τρεις μήνες το Οruc Reis κάνει έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία δεν υπέστη καμία κύρωση, ούτε φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά μας για δυναμική απάντηση, με αποτέλεσμα να πλήττεται το κύρος της χώρας. Οι δηλώσεις από κυβερνητικούς και γενικότερα πολιτικούς αξιωματούχους περί καθορισμού κόκκινων γραμμών στα 6 ή στα 12 ν.μ. μόνο σύγχυση προκαλούν και έχει αρνητικές συνέπειες στην αποτροπή. Με τον τρόπο αυτό δίδεται το «πράσινο φως» στην Τουρκία ότι πέραν της περιοχής που καθορίζεται ως κόκκινη γραμμή μπορεί να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες χωρίς κόστος.
Για την Ελλάδα «κόκκινη γραμμή» πρέπει να αποτελεί οποιαδήποτε παραβίαση των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων είτε αυτό συμβαίνει στα 6, στα 12 ή στα 200 ν.μ που αποτελεί το δυνητικό όριο της υφαλοκρηπίδας. Να επισημάνουμε ότι ο καθορισμός «κόκκινων γραμμών» σημαίνει και ανάλογη δέσμευση για την προάσπισή τους και βασική προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη πολιτικής βούλησης για χρησιμοποίηση της στρατιωτικής δύναμης.
Μέχρι σήμερα δεν καθορίσαμε κόκκινες γραμμές απέναντι στην Τουρκία ακολουθώντας μια κατευναστική στρατηγική, για να αποτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση και να διατηρήσουμε μία επίπλαστη ηρεμία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με εκατοντάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Είχαμε εισόδους και εμβολισμούς ελληνικών σκαφών από τουρκικά, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και από την πλευρά μας είχαμε αξιωματούχους να δηλώνουν: «Τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο ;»
Τα παραπάνω οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και δημιουργούν εύλογο προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Ένα ενδεχόμενο σενάριο είναι η αποστολή τουρκικού γεωτρητικού σκάφους σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και αν στην περίπτωση των ερευνών μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι δεν προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη, στην περίπτωση που εγκατασταθεί γεωτρύπανο πρόκειται για πολεμική εισβολή και κατοχή εδάφους. Άραγε θα μπορούσε να αποτελέσει μια τέτοια ενέργεια της Τουρκίας την ελληνική «κόκκινη γραμμή» ή θα μετράμε πάλι το εύρος των ναυτικών μιλίων;
www.worldenergynews.gr