Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε αρκτική περιοχή της Σιβηρίας λόγω διαρροής πετρελαίου

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε αρκτική περιοχή της Σιβηρίας λόγω διαρροής πετρελαίου
H διαρροή πετρελαίου σημειώθηκε στις 17 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών σε ένα ανενεργό τμήμα του αγωγού πετρελαίου

Διαρροή πετρελαίου σημειώθηκε το Σάββατο (17/10) στη Νενέτσκι της Σιβηρίας, που βρίσκεται στην αρκτική περιοχή του Βόρειου Πόλου και συγκεκριμένα στην περιοχή των κοιτασμάτων Χαριαγκίνσκι, με αποτέλεσμα να τεθεί μέρος της επικράτειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Στην περιοχή του ποταμού Κόλβα σε έναν ανενεργό αγωγό πετρελαίου προκλήθηκε αποσυμπίεση, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή πετρελαίου. Οι τοπικές Αρχές κήρυξαν μετά το περιστατικό αυτό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την περιοχή του δήμου της πόλης Ουσίνσκ της Δημοκρατίας Κόμι.

Σύμφωνα με τις ανακριτικές Aρχές, η διαρροή πετρελαίου σημειώθηκε στις 17 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών σε ένα ανενεργό τμήμα του αγωγού πετρελαίου. Ωστόσο, η έκταση του εδάφους στην οποία διέρρευσε το πετρέλαιο είναι μικρή. καθώς καταλαμβάνει 25 τ.μ. ενώ υπήρξε και μια περιορισμένης έκτασης κηλίδα στον ποταμό Κόλβα, το μέγεθος της οποίας δεν αναφέρεται. Η ποσότητα που διέρρευσε είναι τουλάχιστον 0,9 κ.μ.

«Στη Ρωσία δεν υπάρχουν χώροι ταφής ραδιενεργών αποβλήτων»

Γενικά υπάρχουν περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν τη Ρωσία. Η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής προστασίας της φύσης στη χώρα (Rosprirodnadzor), Σβετλάνα Ραντιόνοβα, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χώροι ταφής ραδιενεργών αποβλήτων.

«Ακριβώς, (χώροι ταφής ραδιενεργών αποβλήτων) δεν υπάρχουν. Στην προκειμένη περίπτωση δεν διαφωνούμε (με τη Rosatom ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας)», δήλωσε η Ραντιόνοβα στην εκπομπή «Πόζνερ» (που προβάλλεται από το Πρώτο Κανάλι της Ρωσικής Τηλεόρασης , με παρουσιαστή τον βετεράνο δημοσιογράφο Βλαντίμιρ Πόζνερ), απαντώντας στο ερώτημα αν πιστεύει ότι στη Ρωσία υπάρχουν χώροι ταφής ραδιενεργών αποβλήτων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ίδιο ερώτημα είχε θέσει ο Πόζνερ πρόσφατα και στον γενικό διευθυντής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, ο οποίος επίσης είχε απαντήσει αρνητικά.

Η Ραντιόνοβα ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της στη ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της φύσης (Rosprirodnadzor) στις 25 Σεπτεμβρίου του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης