Περιβάλλον

Η Σαουδική Αραβία τορπιλίζει τις συζητήσεις για το κλίμα (Bloomberg)

Η Σαουδική Αραβία τορπιλίζει τις συζητήσεις για το κλίμα (Bloomberg)
Το βασίλειο θέτει ζητήματα σχετικά με την συμφωνία που είχε γίνει στο παλίσιο του COP28, για την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Bloomberg, μια νέα διαμάχη για το κλίμα δημιουργείται στην Σύνοδο για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, καθώς οι χώρες θα πρέπει να δεσμευτούν εκ νέου για την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι διαπραγματευτές βλέπουν την επαναδιατύπωση των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν πέρυσι, όπως της ενίσχυσης της αποδοτικότητας και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως ουσιαστικής σημασίας για την αποφυγή μιας οπισθοδρόμησης στον παγκόσμιο αγώνα για το κλίμα.

Η στάση της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία ηγείται της απώθησης με ένα μείγμα τακτικών καθυστέρησης και ελιγμών απρόσκοπτου αποκλεισμού, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι διαπραγματεύσεις δεν είναι δημόσιες. Μια συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα στην COP28 που φιλοξενήθηκε πέρσι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέφθηκε με επιτυχία καθώς κατάφερε να συμβιβάσει τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου με ένα μήνυμα για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Η αποτυχία να τηρηθεί η συμφωνία του περασμένου έτους θεωρείται από τις ανεπτυγμένες και ευάλωτες στο κλίμα χώρες ως κατάρρευση.

Μια διαμάχη σχετικά με την ημερήσια διάταξη στην αρχή της φετινής COP προέκυψε από διαφωνίες σχετικά με το αν και σε ποιο πλαίσιο θα έπρεπε να συζητηθούν οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών που έγιναν πέρυσι. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μέσα από τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την χρηματοδότηση για το κλίμα, θέλουν περισσότερες χώρες να συνεισφέρουν σε αυτή, ασκώντας πίεση στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα πλούσια πετροκράτη του Κόλπου που ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό εκπομπών.

Η Σαουδική Αραβία περιέγραψε την περσινή συμφωνία για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα ως παρουσίαση ενός μενού επιλογών για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, οι χώρες μπορούν να επιλέξουν ποια από τις δεσμεύσεις του συμφώνου θα εφαρμόσουν, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, του διπλασιασμού του ετήσιου ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα.

Αυτή η προσέγγιση διαφέρει από την άποψη των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων που υποστηρίζουν ότι οι χώρες έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν όλες τις δράσεις και όχι να επιλέγουν κάποιες από αυτές.

Το βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο. Κατασκευάζει, βέβαια, πράσινα έργα ενώ παράλληλα επιδιώκει ένα σχέδιο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από το πετρέλαιο.

Οι υπόλοιπες χώρες

Ξεχωριστά, οι χώρες ετοιμάζονται να υποβάλουν νέες φιλόδοξες εθνικές στρατηγικές για το κλίμα έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο για να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται σε μια πορεία που καθορίζεται από τη Συμφωνία του Παρισιού. Η συμφωνία ορόσημο του 2015 δηλώνει ότι οι χώρες θα επιδιώξουν να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 C, και ιδανικά 1,5 C, πριν από το τέλος του αιώνα.

Η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν της COP29 θα πρέπει να ενεργήσει ως ουδέτερος μεσολαβητής, παρά το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν το 90% των εξαγωγών της χώρας.

Η επιστροφή, επίσης, του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία και η δέσμευσή του να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας της χώρας εξαρτάται και από τυχόν νέες δεσμεύσεις για απομάκρυνση από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης