Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χρήστος Λαδάς: Φορολογήστε τον καπνό, όχι την πράσινη ενέργεια

Χρήστος Λαδάς: Φορολογήστε τον καπνό, όχι την πράσινη ενέργεια
Ο Χρήστος Λαδάς είναι δικηγόρος, Δρ. Νομικής

Διαβάζω ότι το Υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται σχέδιο για επιβάρυνση των πράσινων παραγωγών ώστε να αντισταθμιστεί το έλλειμα που παρουσιάζει ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Κατά τον Υπουργό οι λύσεις για να καλυφθεί το έλλειμα είναι δυο.
Ή θα αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ και θα πληρώσουν οι καταναλωτές ή θα χρεωθούν το κόστος οι ίδιοι οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών με έκτακτη εισφορά. Ο Υπουργός κρίνει ότι η δεύτερη λύση είναι η καλύτερη.

Είναι βέβαιο ότι δεν έχει αντίληψη policy making για την προώθηση της πράσινης ενέργειας και την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Οι λύσεις δεν είναι δυο, είναι περισσότερες, και από τις δυο που αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν, επιλέγει την χειρότερη.

Η παραγωγή πράσινης ενέργειας είναι καθολικός -εθνικός, πανευρωπαϊκός και διεθνής στόχος- η βασική λύση για την μείωση των ρύπων και την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Η χώρα μας έχει υπογράψει Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συνθήκες για την προώθηση του πράσινου μείγματος, έχει λάβει δισεκατομμύρια Ευρώ για να στηρίξει την στήριξη των πράσινων παραγωγών, έχει αναλάβει υποχρεώσεις για το παραγόμενο πράσινο μείγμα.

Η υιοθέτηση έκτακτης εισφοράς στους πράσινους παραγωγούς είναι το μόνο μέτρο που καταφέρνει να εναντιωθεί σε όλα τα παραπάνω.

Και δυστυχώς για το Υπουργείο δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρεται κατά των πράσινων παραγωγών. Προηγήθηκε, το 2014, το κούρεμα στις τιμές απορρόφησης του παραγόμενου ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά και αιολικά.

Ένας καθολικός στόχος που είναι διεθνές και εθνικό ζητούμενο δεν αντιμετωπίζεται με έκτακτες εισφορές σε βάρος των πρωταγωνιστών του.

Πολύ περισσότερο όταν παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην Ελληνική αγορά διεθνών επενδυτών που προσαυξάνουν απευθείας το μετοχικό κεφάλαιο Ελληνικών πράσινων εταιρειών για να υλοποιηθούν έργα.

Αν υιοθετηθεί το σπάσιμο της εγγυημένης τιμής και η αθέτηση των υποχρεώσεων του κράτους έναντι των πράσινων παραγωγών, η εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων στην Ελληνική πράσινη αγορά θα εξανεμιστεί.

Ουδείς θα τοποθετήσει τα κεφάλαια του σε μια αγορά, που κάθε λίγο και λιγάκι μετακυλίει το βάρος στους παραγωγούς. Είναι εντυπωσιακό που ο Υπουργός αδυνατεί να το αντιληφθεί!

Αν υπάρχει έλλειμα σε έναν καθολικό εθνικό στόχο, το έλλειμα αυτό πρέπει να μετακυλιστεί επίσης σε καθολικό επίπεδο. Υπάρχουν προϊόντα για τα οποία η Ελληνική πολιτεία έχει συμφέρον να παράξει αντικίνητρα ώστε να τα περιορίσει.

Ο καπνός είναι ένα από αυτά. Το αλκοόλ επίσης. Ας φορολογήσουμε τα επιβλαβή προϊόντα, όχι το πράσινο μείγμα. Αυτό πρέπει να το προστατέψουμε!

Όσον αφορά τους πολίτες. Ένα έλλειμα 200 εκ.€ όπως υπολογίζεται του ΕΛΑΠΕ αντιμετωπίζεται με εισφορά 20€ σε κάθε Έλληνα. Αντέχεται.

Το κόστος στους πράσινους παραγωγούς όμως δεν αντισταθμίζεται. Πρώτον γιατί αφορά δεκάδες χιλιάδων ευρώ για κάθε ένα εξ αυτών και, το σπουδαιότερο, γιατί στέλνει το σήμα σε όλους να μην τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα αφού το κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του.

Το έλλειμα που θα δημιουργηθεί θα έχει πολλαπλάσιες αρνητικές συνέπειες για την χώρα που ακόμα εισάγει το 25% του ηλεκτρισμού από το εξωτερικό, έχοντας απώλεια συναλλάγματος.

Η μόνη περίπτωση να ανταποκριθούμε στο διεθνές κάλεσμα για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες στήριξης των πράσινων παραγωγών.

Όχι να πετσοκόψουμε την κερδοφορία τους, εντείνοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι το Ελληνικό κράτος είναι αναξιόπιστο έναντι των επενδύσεων.

Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΤΕΡΝΑ, μεγάλοι Έλληνες πράσινοι παραγωγοί και άλλοι μικρομεσαίοι κατάφεραν μετά από χρόνια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών που τους ενισχύουν προς όφελος της εθνικής οικονομίας και θέσεων εργασίας.

Δεν είναι κρίμα να ματαιώσουμε την σκληρή τους δουλειά και τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων παραγωγών;  

Έχουν να αντιμετωπίσουν την απίστευτη γραφειοκρατία, τον ξεσηκωμό των ντόπιων κοινωνιών στα αιολικά, την έλλειψη χρηματοδότησης, πρέπει να προσθέσουμε, κ. Υπουργέ, και την μείωση της κερδοφορίας δια έκτακτων εισφορών;

Πραγματικά αναρωτιέται κανείς με ποια κριτήρια σχεδιάζει το Υπουργείο τις κινήσεις του.  

Εκτός και αν έχει σκοπό να μειώσει τις ξένες επενδύσεις και την παραγωγή πράσινης ενέργειας στην χώρα, οπότε σε αυτή την περίπτωση ας μην τους υποψιαζόμαστε άδικα. Είναι στο σωστό δρόμο…

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης