Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Μετάθεση για τον Μάρτιο της διορίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Μετάθεση για τον Μάρτιο της διορίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών
Ανοίγει σήμερα το VDR για τους επενδυτές που συμμετέχουν στη β’ φάση του διαγωνισμού
Κατά ένα τρίμηνο περίπου παρατείνεται ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς μετατίθεται για τον Μάρτιο η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Όπως είχε γράψει το Worldenergynews, η αρχική πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ προς τους διεκδικητές της ΔΕΠΑ Εμπορίας έθετε ως προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών την 23η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η διορία αυτή μεταφέρεται πλέον για τον Μάρτιο, σύμφωνα με ενημέρωση του Ταμείου προς τους υποψήφιους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, σήμερα ανοίγει το Virtual Data Room του διαγωνισμού, με ένα πρώτο «πακέτο» στοιχείων για την εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, προοδευτικά θα συνεχίσουν να «ανεβαίνουν» δεδομένα στο VDR, ώστε στο τελευταίο δίμηνο πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των στοιχείων που θα αποτυπώνουν το οικονομικά προφίλ, αλλά και τις προοπτικές της εταιρείας.

Πάντως η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ενισχύει την θέση της ΔΕΠΑ στην αγορά, που ευνοείται από το discount της τιμής της κατηγορίας του καυσίμου, που συνδέεται η τιμή του με το πετρέλαιο, που κινείται πτωτικά. Αυτό το προϊόν η εταιρία το παρέχει στους μεγάλους πελάτες της.
Το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με πληροφορίες ανεβάζει εκ νέου τα μερίδά της.

Μεγαλύτερο χρονικό «παράθυρο» για σύναψη συμμαχιών

Υπενθυμίζεται ότι για λόγους διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, τα στοιχεία έχουν ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες. Μάλιστα, στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται τα οποία θα είναι διαθέσιμα στους επενδυτές μόνο με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΔΕΠΑ και υπό περιορισμούς.

Η μετάθεση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών δίνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους «μνηστήρες» για διαπραγματεύσεις, στην προοπτική σύναψης κοινών σχημάτων που θα διεκδικήσουν την εταιρία στην τελική φάση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με δεδομένο ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, εν αντιθέσει με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας συμμαχιών μεταξύ των υποψηφίων, υπό την αίρεση της έγκρισης του ΤΑΙΠΕΔ.

Τελεσιδικεί η υπόθεση των χρεών της ELFE

Την ίδια στιγμή, η παράταση του διαγωνισμού δίνει τη δυνατότητα να διευθετηθεί πλήρως η εκκρεμότητα αναφορικά με τα χρέη της ELFE, με δεδομένο ότι η έφεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εκδικάζεται τον Ιανουάριο 2021. Κάτι που σημαίνει ότι, κατά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, θα έχει αρθεί αυτή η αβεβαιότητα για τους υποψήφιους επενδυτές, αφού θα έχει κριθεί τελεσίδικα κατά πόσο οι οφειλές της εταιρείας συμφερόντων Λαυρεντιάδη ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ.

Όπως είναι γνωστό, η έφεση αφορά απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απομείωνε τα χρέη κατά 60,9 εκατ., αποδεχόμενη το επιχείρημα της ELFE ότι ο τρόπος τιμολόγησης του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, με βάση τη ρήτρα πετρελαίου, είναι άκυρος και παράνομος. Από την πλευρά της ΔΕΠΑ, εκφράζεται η αισιοδοξία πως η απόφαση του Πρωτοδικείου θα ανατραπεί στο Εφετείο, καθώς ουσιαστικά έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο τιμολογείτο η ίδια για την αγορά αερίου από τους διεθνείς προμηθευτές της, όπως την Gazprom.

Έτσι, με δεδομένο ότι η χρέωσή της από την Gazprom προσδιοριζόταν με βάση την τιμή του πετρελαίου με εξαμηνιαία υστέρηση (oil index), η ίδια εφάρμοζε την ίδια μέθοδο τιμολόγησης και στους πελάτες της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης