Ηλεκτρισμός

Προ των πυλών από τη ΡΑΕ το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα τέλη δικτύου διανομής

Προ των πυλών από τη ΡΑΕ το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα τέλη δικτύου διανομής
Η μακροπρόθεσμη ορατότητα των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ «κλειδί» για την ιδιωτικοποίηση, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει από τη ΔΕΗ ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο η διαδικασία να έχει καρποφορήσει την Άνοιξη του 2021.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι θα διατεθεί μειοψηφικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας δηλαδή με ουσιαστικό λόγο στο management.

Εν όψει της ιδιωτικοποίησης, στην οποία έχουν επενδυθεί σημαντικές προσδοκίες από την κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και από τη ΔΕΗ για να εισρεύσουν στα ταμεία της σημαντικά έσοδα αλλά και για την απόκτηση της δυνατότητας πραγματοποίησης σημαντικών επενδύσεων στα δίκτυα, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί από τη ΡΑΕ το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά τα τέλη χρήσης δικτύου.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου για τον όμιλο, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα ισχύσει για 4+4 χρόνια δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρία να προγραμματίσει σε μεσοπρόθεσμη βάση το επενδυτικό και αναπτυξιακό της πρόγραμμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τέλη χρήσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ θα ισχύσουν από τις αρχές του 2021, και η απόφαση της ΡΑΕ αφορά τη θέσπιση νέας μεθοδολογίας χρέωσης της χρήσης του δικτύου, που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Διαχειριστή.

Εξάρτηση των εσόδων από συγκεκριμένους στόχους

Η νέα μέθοδος συνδυάζει τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και όχι αποκλειστικά με το ύψος των επενδύσεων, όπως ισχύει σήμερα.

Οι στόχοι αυτοί θα περιλαμβάνουν δείκτες αλλά και ποινές, σε σχέση με την εξυπηρέτηση των καταναλωτών όπως για παράδειγμα ο χρόνος ανταπόκρισης σε αιτήματα για βλάβες, συνδέσεις κλπ, ακόμα και με τη μείωση των ρευματοκλοπών που αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ και όλη η αγορά ηλεκτρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει τρεις διακριτές περιόδους: το Ρυθμιστικό Έτος 2020, την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στο νέο καθεστώς. Στόχος είναι να εφαρμοστεί από την 1η /1/ 2021.

Πτώση 5,8% στον τζίρο του ΔΕΔΔΗΕ το α’ εξάμηνο

Η ΡΑΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαβούλευση για τον νέο τρόπο υπολογισμού, της χρέωσης και έχει εκπονήσει μελέτη για την “αλλαγή της μεθοδολογίας χρεώσεων χρήσης δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ , για την οποία πρόσφατα ενέκρινε και τη σχετική δαπάνη, ύψους 10.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Προηγμένα ρυθμιστικά πλαίσια με κίνητρα απόδοσης αλλά και ποινές για καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες ισχύουν για τους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Ηλεκτρισμού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Βρετανία, με την εμπειρία από την εφαρμογή τους να δείχνει θετικά αποτελέσματα.

Συμβούλους στο όλο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης, η ΔΕΗ έχει προσλάβει τη Eurobank σε συνεργασία με τη Goldman Sacks και αναμένεται εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος να παραδώσουν το σχέδιο των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο ΔΕΔΔΗΕ είχε κύκλο εργασιών 355,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 5,8% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019, την οποία είχε κλείσει με τζίρο 377, 2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας έπεσαν στα 2,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, από 13,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης