Ηλεκτρισμός

Δ.Σ. ΔΕΗ: Τη Μ.Τρίτη (27/4) η έγκριση για τις επιστολές προς τους επενδυτές του ΔΕΔΔΗΕ

Δ.Σ. ΔΕΗ: Τη Μ.Τρίτη (27/4) η έγκριση για τις επιστολές προς τους επενδυτές του ΔΕΔΔΗΕ
Μετά την υπογραφή συμφωνιών εμπιστευτικότητας θα ακολουθήσουν προσωπικές επαφές του Γ. Στάσση με τις ηγεσίες των ενδιαφερόμενων

Εντός του Μαΐου αναμένεται να αρχίσει ο κύκλος των επαφών του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση με τις διοικήσεις των funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα έχει προηγηθεί τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ προκειμένου να εγκριθεί η επιστολή που θα σταλεί στους υποψήφιους επενδυτές και η οποία θα προσδιορίζει τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Η υπογραφή των συμφωνιών εμπιστευτικότητας θα είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξει το data room του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ προτεραιότητα για τον κ. Στάσση είναι οι προσωπικές επαφές του με τις ηγεσίες των ενδιαφερόμενων, οι οποίες θα γίνουν είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά, αναλόγως με τις συνθήκες που επιβάλει η πανδημία. 

Στόχος η κατάθεση δεσμευτικών στο 3ο τρίμηνο

Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ όπως τον περιέγραψε ο κ. Στάσσης  στο conference call με τους αναλυτές για την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης, είναι οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν το τρίτο τρίμηνο έτους, και ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο των υποψήφιων επενδυτών όσο και της διοίκησης της ΔΕΗ, είναι το ζήτημα της συμμετοχής στο management του ΔΕΔΔΗΕ.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη βρίσκονται υπό επεξεργασία διάφορα σενάρια αφού οι μεν επενδυτές θεωρούν εκ των ουκ άνευ τη συμμετοχή τους στη διοίκηση του Διαχειριστή, η δε διοίκηση της ΔΕΗ επιθυμεί να μην επηρεαστούν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΔΕΗ, κάτι για το οποίο άλλωστε έγινε και η επιλογή της διάθεσης προς ιδιωτικοποίηση μόνο του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Ζητούν συμμετοχή στο management

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι και τα εννέα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού που έχουν προκριθεί στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στο management και ως εκ τούτου το συγκριμένο ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών του κ. Στάσση με τις ηγεσίες τους.

Μεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων που εξετάζονται είναι δυο κομβικές θέσεις του διοικητικού συμβουλίου με ρόλο στη διοίκηση του Διαχειριστή να καλύπτονται η μία με προτάσεις της ΔΕΗ και τελική επιλογή του επενδυτή και ή άλλη αντιστρόφως.

Υπενθυμίζεται ότι οι εννέα ενδιαφερόμενοι που έχουν προκριθεί στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΗΗΕ είναι: το εξειδικευμένο στις υποδομές γαλλικό επενδυτικό fund “Ardian”, το καναδικό BCI –  British Columbia Investment Management Corporation, το οποίο διαχειρίζεται κυρίως συνταξιοδοτικά κεφάλαια, η αμερικανική  Blackrock, το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC με πολυσχιδείς δραστηριότητες στη χώρα μας, από την Εθνική Ασφαλιστική, ως τη Vivartia και το χώρο της ιδιωτικής υγείας, τη “Δωδώνη” κλπ, το ιταλικό κεφάλαιο ενεργειακών υποδομών  F2i, το οποίο μαζί με την ιταλικό Διαχειριστή ΤΕRNA είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για το 24% του ΑΔΜΗΕ,  το επενδυτικό fund First Sentier Investors, (πρώην First State Investments), το αμερικανικό KKR, το οποίο διαθέτει από πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών δανείων ως συμμετοχές σε ενεργειακές υποδομές- στην Ελλάδα είχε ασχοληθεί με τα δάνεια της Νotos.com κλπ, το επενδυτικό κεφάλαιο Macquarie, με έδρα στην Αυστραλία, το οποίο έχει προκριθεί και στη short list για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και το αμερικανικό fund Oak Hill Advisors.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ενδιαφερομένων έχουν ήδη γίνει επαφές για συνεργασία και από κοινού διεκδίκηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος το 2020 αύξησε τα επαναλαμβανόμενα EBIDTA κατά 80,3% στα  60,4 εκατ ευρώ από  33,5 εκατ ευρώ το 2019.

Οι λειτουργικές δαπάνες του Διαχειριστή μειώθηκαν κατά 4,8% στα 678,5 εκατ. ευρώ, από  712,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους μειώθηκαν στα 20,3 εκατ. ευρώ κι ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 738,9 εκατ ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του Διαχειριστή πέρυσι διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 175 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 17% έναντι του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης