Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Γιατί οι ανεμογεννήτριες βάφονται μαύρες – Τι προτείνει το Νορβηγικό Ινστιτούτο για τη Φύση

Γιατί οι ανεμογεννήτριες βάφονται μαύρες – Τι προτείνει το Νορβηγικό Ινστιτούτο για τη Φύση
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η βαφή μιας λεπίδας με μαύρο μειώνει τις «κηλίδες κίνησης» και δίνει χρόνο στα πουλία να αποφύγουν τη σύγκρουση
Χιλιάδες πουλιά που σκοτώθηκαν σε αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να σωθούν με μια απλή λύση, ζωγραφίζοντας μόνο μία από τις λεπίδες του στροβίλου μαύρη.
Σύμφωνα με το euronews επιστήμονες από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Φύση διαπίστωσαν ότι μειώθηκε ο αριθμός των πτηνών που σκοτώθηκαν κατά περίπου 70%.
Πουλιά, νυχτερίδες και άλλα ιπτάμενα πλάσματα πεθαίνουν συχνά όταν πετούν στους μεγάλους λευκούς πόλους και τις λεπίδες.
Παρά την απίστευτη όραση, τα πουλιά δεν είναι πολύ καλά στο να βλέπουν τα πράγματα μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι οι λευκές λεπίδες μπορούν να θολώσουν την όραση των πουλιών καθώς τα πλησιάζουν, καθιστώντας τα πρακτικά αόρατα.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη πιστεύουν ότι η βαφή μιας λεπίδας με μαύρο μειώνει τις «κηλίδες κίνησης» και τους δίνει χρόνο να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Οι θάνατοι των πτηνών θεωρούνται μία από τις κύριες επιπτώσεις των αιολικών πάρκων και οδήγησε τους πολιτικούς, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, να ισχυρίζονται ότι τα αιολικά πάρκα είναι «νεκροταφεία πουλιών» ως επιχείρημα κατά της χρήσης περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το euronews οι θάνατοι από ανεμογεννήτριες συχνά υπερεκτιμώνται και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σκοτώσουν πουλιά από άλλες απειλές όπως αυτοκίνητα.
Καθώς η αιολική ενέργεια κερδίζει έδαφος, ο αριθμός των πτηνών που σκοτώνονται είναι πιθανό να αυξηθεί, γεγονός που καθιστά σημαντική την εύρεση μιας αποτελεσματικής, φθηνής λύσης.

Το αιολικό πάρκο Smøla στη Νορβηγία δοκιμάζει τη λύση από το 2013. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία αιολικά πάρκα στη χώρα με 68 στροβίλους και ένας αριθμός θανάτων αετών έχουν δημιουργήσει σοβαρό θέμα.
Τέσσερις στρόβιλοι είχαν μια λεπίδα βαμμένη μαύρη και στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τέσσερις ακόμη στρόβιλους ελέγχου που είχαν μείνει λευκές.

«Πριν από το πείραμα, έξι αετοί βρέθηκαν νεκροί σε στρόβιλους, αλλά μετά την βαφή με μαύρο κανένας», ανέφεραν οι ερευνητές στην έκθεση. Σε σύγκριση με τους στροβίλους ελέγχου, σημειώθηκε μείωση κατά 70% στον αριθμό των πτηνών που βρέθηκαν νεκρά. Ορισμένα είδη πουλιών ωφελήθηκαν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αρπακτικών πουλιών όπως ο αετός με λευκή ουρά.

Οι οπτικές ουρές, όπως μια μαύρη λεπίδα, φαίνεται να αυξάνουν την ορατότητα και μπορεί να επιτρέψουν στα πουλιά να αποφύγουν την συγκρούση. Η ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή της βαφής και σε άλλες και να εξετάσουν εάν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη λύση για το πρόβλημα των πτηνών που χτυπούν ανεμογεννήτριες.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης